Aflastningsområder dræner bymidterne – og der bliver stadig flere af dem
Siden 2017 har kommunerne haft mulighed for at give plads til flere og større handelsområder uden for byerne. Forventningen var, at dette kun skulle ske i begrænset omfang – men samlet set fylder aflastningsområderne i dag mere end 420 fodboldbaner, viser en ny analyse. Et nyt lovforslag forværrer situationen.
Livet i de danske bymidter er mange steder presset – og kommunerne skubber selv på den udvikling: Kommunerne kan i dag udlægge nye og udvide eksisterende aflastningsområder, der trækker handelslivet ud af bymidterne. Og det er en mulighed, kommunerne i stor stil har gjort brug af, viser en optælling foretaget af De Samvirkende Købmænd (DSK).
”Analysen viser klart, at det, vi frygtede, er sket: Kommunerne er ikke tilbageholdne med at udlægge aflastningsområder. Og vi ved, at den lokale bymidte ofte betaler prisen,” lyder det fra Jannick Nytoft, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd (DSK).
Der findes i Danmark i dag 88 såkaldte aflastningsområder, og de har et samlet areal på ca. 3 km2. Det svarer til mere end 420 fodboldbaner.
Nyt lovforslag forværrer situationen
Da man i 2017 gav kommunerne mulighed for at udlægge aflastningsområder, var det forventningen, at det kun ville ske i begrænset omfang. Det har vist sig ikke at være tilfældet. Og alligevel behandler Folketinget netop nu et lovforslag, hvorefter aflastningsområder uden for hovedstadsområdet skal udgå af de nationale interesser i kommuneplanlægningen. Det betyder, at staten mister sin indsigelsesret overfor udlægning af aflastningsområder udenfor hovedstadsområdet. Det vil føre til udlægning af endnu flere aflastningsområder.
”Aflastningsområder skulle aflaste bymidterne – men mange steder belaster de bymidterne - og gør dermed det modsatte. Livet i bymidterne er presset mange steder, og med lovforslaget bliver situationen værre. Det er et centralt punkt, at staten bevarer indsigelsesret overfor udlægning af aflastningsområder udenfor hovedstadsområdet. ” siger Jannick Nytoft.
Lovforslaget kan findes her: https://www.ft.dk/samling/20241/lovforslag/l116/index.htm
DSK’s høringssvar til lovforslaget kan findes her: https://dsk.dk/hoeringssvar-vedr-forslag-til-lov-om-aendring-af-lov-om-planlaegning-og-lov-om-udlejning-af-fast-ejendom-til-ferie-og-fritidsformaal-m-v-og-campering-m-v/
Kontakter
Jannick NytoftAdm. direktør
Tlf:+45 39 62 16 16Tlf:+45 2711 2073jny@dsk.dkAnnette Nyrup ThomsenErhvervsjuridisk chef
Tlf:+45 61 12 46 86ant@dsk.dkVedhæftede filer
Om De Samvirkende Købmænd
Vi passer godt på de danske købmænd.
Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.
Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og REMA Distribution.
I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.
Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Vægttabsmedicin kan koste dagligvarehandlen op mod en milliard kroner18.7.2025 06:38:59 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse fra De Samvirkende Købmænd sætter fokus på en overraskende bivirkning ved den hastigt stigende brug af vægttabsmedicin i Danmark: En potentiel omsætningsnedgang på op mod 1,2 milliarder kroner i dagligvarehandlen.
Bureaukrati koster dagligvarebutikker over 1,3 milliarder kroner årligt16.7.2025 06:32:08 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse viser, at dagligvarehandlen i Danmark hvert år bruger mere end 1,3 milliarder kroner på bureaukrati. Nogle af de penge kunne være brugt på udvikling, bedre kundeoplevelser og lavere priser.
Kun fire ud af ti danskere har et nødlager – trods myndighedernes opfordring15.7.2025 07:54:03 CEST | Pressemeddelelse
For over et år siden udsendte myndighederne en klar opfordring til alle danskere: Hav et nødberedskab, så du og din husstand kan klare jer i tre døgn uden strøm, vand eller internet. Alligevel viser en ny undersøgelse fra Norstat, foretaget for De Samvirkende Købmænd (DSK), at kun 40 pct. af befolkningen rent faktisk har taget anbefalingen til sig.
Aftale om Dankort er et vigtigt skridt for billige betalinger i Danmark26.6.2025 14:20:09 CEST | Pressemeddelelse
De Samvirkende Købmænd (DSK) glæder sig over den politiske aftale om Dankortets fremtid, som netop er blevet indgået mellem regeringen og en bred kreds af Folketingets partier.
Milliardhandel over grænsen dræner dansk økonomi20.6.2025 12:40:52 CEST | Pressemeddelelse
Danskernes grænsehandel med dagligvarer når nye højder. Ifølge De Samvirkende Købmænds (DSK) seneste analyser beløb grænsehandlen med dagligvarer sig i 2024 til mere end 9 mia. kroner. Det svarer til et omfattende økonomisk tab for Danmark – både i mistede skatteindtægter og tabte arbejdspladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum