På 35 år har danskerne lukket mere end 42 mio. dyr ud under åben himmel
I 2025 fejrer Økologisk Landsforening, at danskerne har været med til at lukke mere end 42 mio. landbrugsdyr ud under åben himmel. Det er nemlig i år, at det røde Ø-mærke markerer sit 35-års jubilæum, som et helt unikt dansk initiativ til at øge dyrevelfærd, spare mennesker, natur og vandmiljø for pesticider.
Økologisk Landsforening fejrer i 2025 Ø-mærkets 35-års jubilæum sammen med landmænd, fødevarevirksomheder, spisesteder og dagligvarebutikker over hele landet. Der er nemlig nok at fejre. I de 35 år Ø-mærket har fungeret som statsgaranti for en unik indsats for en skånsom fødevareproduktion, er mere end 39 mio. fjerkræ, tre mio. grise og næsten en halv million malkekøer blevet lukket ud af staldene. Det viser en beregning foretaget af ØkologiRådgivning Danmark baseret på tal fra Landbrugsstyrelsen.
”Danskerne har al mulig grund til at klappe hinanden på skuldrene. Uden forbrugernes opbakning til det røde Ø-mærke, var vi aldrig nået så langt,” siger Michael Kjerkegaard, forperson i Økologisk Landsforening.
Og ikke alene bakker danskerne op om mærkningsordningen. De sætter også handling bag, når 69 pct. af danskerne ugentligt putter økologi i indkøbskurven.
”Den opbakning betyder, at vi som landmænd får blod på tanden til at gøre endnu mere for at sikre, at fremtidens fødevarer får det røde ø-mærke og dermed produceres på en skånsom måde,” siger han.
Også naturen og grundvandet har nydt godt af den 35-årige økologiske bevægelse i Danmark. I alt har det økologiske landbrug sparet naturen og grundvandet for 7225 tons pesticider, viser beregningen fra ØkologiRådgivning Danmark.
”Danskerne er jo kendte for at finde innovative løsninger og tiltag, der beskytter naturen, miljøet og klimaet. At vi har kunnet nå så flotte resultater med økologien, er med til at understrege det mindset,” siger Michael Kjerkegaard.
Også de danske fødevarevirksomheder og den danske dagligvarehandel har en stor andel i økologiens resultater. Der har helt fra starten været et tæt samarbejde, så der er blevet udviklet produkter og skabt efterspørgsel på økologi. Det samme gælder for alle de kantiner, storkøkkener og restauranter, der har skubbet på for at øge andelen af økologiske fødevarer.
”Efter et par år med inflation og stagnerende salg ser vi, at økologien igen er tilbage på sporet med en stigning på omkring syv pct. i salget for 2024. Forbrugerne har måttet lave justeringer, men er tilbage og er loyale. Det giver fornyet energi hos alle og ekstra anledning til at fejre Ø-mærket,” siger han.
35 års jubilæet fejres med forskellige tiltag i dagligvarehandlen, men også ved den internationale konference Organic Summit 2025, som finder sted i København til august.
FAKTA – VIDSTE DU:
- At knap 12 pct. af danskerne fødevareindkøb er økologisk
- At Danmark er det land i verden, hvor forbrugerne putter flest økologiske varer i indkøbskurven
- Danmark er et af de eneste lande i verden, som har et statskontrolleret økologi-mærke
- Undersøgelse viser, at næsten 100 pct. kender ø-mærket, og otte ud af ti har tillid til ø-mærket
Kontakter
Carsten AhrenfeldtMarkedschef
Tlf:5215 9107caa@okologi.dkVivienne KallmeyerPressemedarbejder
Tlf:+4525429302vk@okologi.dkOm Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Populært event styrkes gennem aftale mellem økologer og mejerier14.1.2025 13:30:00 CET | Pressemeddelelse
Økologisk Landsforening og Mejeriforeningen indgår aftale om det populære familie-event Økodag®. Det betyder, at Økologisk Landsforening sælger rettighederne til Økodag-eventet og varemærket til Mejeriforeningen. Med aftalen er det ambitionen at give endnu flere mulighed for at opleve de økologiske køer komme på græs.
Ny rapport om sprøjtegifte: Økologi er det sikreste valg17.12.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er pesticidrester i 80 procent af alle prøver af konventionelt dyrket frugt, og i 42 procent af de konventionelt dyrkede grøntsager. Det slår Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet fast i sin årlige pesticidrapport for 2023. Især i de varer, danskerne indtager flittigt til jul, findes der ofte pesticidrester.
Finanslovssikret skolemad bør selvfølgelig være økologisk22.11.2024 10:07:26 CET | Pressemeddelelse
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening til finansloven for 2025.
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening på Aftalen om implementering af et Grønt Danmark18.11.2024 10:18:46 CET | Pressemeddelelse
Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, mener, at Aftalen om implementering af et Grønt Danmark er et vigtigt skridt på vejen til at få givet arealer tilbage til naturen, men aftalen misser desværre at lægge skinnerne ud til en helt nødvendig omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystem, og der bør arbejdes på en løsning, hvor klimaafgiften opkræves via EUs landbrugsstøtte.
Den økologiske eksport er steget14.11.2024 08:44:36 CET | Pressemeddelelse
Eksporten af økologiske fødevarer steg i 2023 med fire pct. fra 3,4 mia. kr. i 2022 til 3,5 mia. kr. i 2023. Til gengæld faldt importen af økologiske varer med fire pct. i 2023. Et fald i importen er første gang i 20 år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum