Danskerne vil ”bo bedre” med miljømærkede møbler
Møbler certificeret med Svanemærket eller EU Ecolabel bliver mere og mere udbredt i de danske hjem.
Der er mange overvejelser forbundet med valg af møbler – og miljøhensyn er i stigende grad en af dem. Således viser en undersøgelse fra Svanemærket lavet af Opinion, at hele 73 pct. af de danske forbrugere, der har angivet, at møbler er et relevant produktområde for dem, ville vælge et svanemærket møbel, hvis det var tilgængeligt.
”Når næsten 3 ud af 4 danskere, der interesserer sig for møbler, foretrækker et svanemærket møbel frem for et ikke-svanemærket, vidner det om, at mange forbrugerne er opmærksomme på miljø og klima”, siger Rina Ronja Kari, kommunikationschef i Miljømærkning Danmark og understreger, at danskerne i stor stil bruger Svanemærket som pejlemærke, når de køber nyt: 93 pct. af danskerne kender Svanemærket, og hele 66 pct. ser efter Svanemærket, når de vælger produkter.
Skrappe miljø- og kvalitetskrav
Og der er mange gode grunde til at gå efter Svanemærket eller EU Ecolabel, når man vælger møbler. Miljømærkede møbler skal nemlig have en lang levetid, hvilket er afgørende for møblets samlede aftryk på miljø og klima. Der bliver også stillet krav, som er med til at sikre, at flere materialer kan genanvendes – og skrappe kemikaliekrav, som bl.a. gavner indeklimaet.
”Der findes i dag et større udvalg af miljømærkede møbler til hjemmet. Bl.a. senge, børnemøbler, stole, køkkener og sofaer. Nu handler det om, at udvalget i endnu højere grad skal følge med efterspørgslen, så danskerne får bedre muligheder for at vælge et mere miljøvenligt alternativ, når de eksempelvis er på udkig efter en ny sofa eller et nyt reolsystem”, siger Rina Ronja Kari.
Møbler produceret med omtanke
En af de virksomheder, der leverer svanemærkede møbler til danske forbrugere, er møbelproducenten Tenksom:
”Det er afgørende, at vi som forbrugere prioriterer at købe produkter, der kan holde i mange år, da det er en effektiv måde at reducere ressourceforbrug og forurening på. Derfor er flere af vores sofaer svanemærkede, hvilket bl.a. betyder, at de lever op til en række skrappe miljø- og kvalitetskrav, der skal hjælpe med at fremme længere levetid og cirkulær økonomi samt mindske møblernes klimaaftryk,” siger Anne Østrup Hansen, Head of Marketing hos Tenksom.
Udover Tenksom har en række andre brands så som FDB Møbler, Hay, Muuto, Bolia, Fritz Hansen, &Tradition og Montana også miljømærkede møbler i sortimentet, ligesom der også findes miljømærkede børnemøbler, fx Bekids fra Babysam og Hoppekids. Der findes også miljømærkede køkkenmøbler og -inventar fx fra HTH, Invita, Rothpunkt og Epoq. Endeligt er der flere virksomheder, som forhandler kontormøbler, bl.a. Holmris B8.
Der er i dag mere end 85 møbelvirksomheder, som leverer møbler certificeret med Svanemærket eller EU Ecolabel til det danske marked.
Kort om møbler, der er certificeret med Svanemærket og/eller EU Ecolabel
- Møblerne er testet til at være holdbare, sikre og af god kvalitet for at sikre en lang levetid.
- Træmøbler og trædele i møbler er lavet af sporbart og lovligt fældet træ. En høj andel af træet er fra certificeret skovbrug. Det gavner både natur og klima.
- Tekstiler, fyld, lim og maling lever op til skrappe kemikaliekrav for bl.a. at sikre et bedre indeklima.
- Plastmøbler indeholder genanvendt plast for at spare på jordens ressourcer
- Det er gjort muligt at fjerne metal, når møblerne er slidt op. Det gør det nemmere at genbruge eller genanvende de enkelte metaldele.
Om undersøgelsen: Undersøgelsen “Nordic consumer sustainability index” er gennemført af Opinion på vegne af Svanemærket, Nordisk Miljømærkning, maj 2024. Der er i alt adspurgt 4516 nordiske forbrugere, herunder 1007 danskere i alderen 16+ i perioden 15. marts – 15. april 2024.
Nøgleord
Kontakter
Lisa Olufson KlæsøeMiljømærkning Danmark
Tlf:27 12 93 69lio@ecolabel.dkBilleder
Om Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU Ecolabel i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.
Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier. Læs mere på www.svanemaerket.dk.
EU Ecolabel
EU Ecolabel (EU-Blomsten) er EU’s officielle miljømærke. EU Ecolabel blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk.
Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Bilvaskehaller hitter – især de svanemærkede27.1.2025 07:40:00 CET | Pressemeddelelse
46 pct. af danskerne vasker bil i en vaskehal mindst hver anden måned. Og næsten lige så mange ville vælge en svanemærket vaskehal, hvis den var tilgængelig og ikke dyrere end alternativerne.
Fremover skal også events kunne svanemærkes23.1.2025 06:25:00 CET | Pressemeddelelse
Hver gang der bliver afviklet en festival, et seminar, en messe eller et sportsstævne, bliver der sat et aftryk på miljø og klima. Derfor skal man i fremtiden som noget helt nyt kunne certificere events med Svanemærket – og branchen kan netop nu kommentere på Svanemærkets forslag til krav.
Svanemærket strammer kravene til rengøringsservice og vinduespolering14.1.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Svanemærket hæver nu den grønne barre for rengøringsservice og vinduespolering yderligere. Det betyder skærpede krav på en række områder, bl.a. ift. rengøringsmidler, brændstofforbrug samt krav til vandforbrug ved vinduespolering.
Næsten halvdelen af danskerne bekymrer sig for miljø og klima, når de handler på Temu28.12.2024 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
Miljø, klima og uønsket kemi spiller generelt en vigtig rolle for danskerne, når de handler. Og det gør det faktisk også for rigtig mange af de danskere, der handler på Temu. Det viser en ny undersøgelse.
Sådan gør du julen lidt grønnere – uden at gøre op med traditioner og hygge12.12.2024 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
Genbrugsgaver under det økologiske juletræ, stofrester eller avispapir som gaveindpakning og LED-lys eller svanemærkede lys fremfor almindelige paraffinlys. Det er blot nogle af de små ændringer i julevanerne, der kan gøre din jul lidt mere miljøvenlig uden at gå på kompromis med traditioner og julehygge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum