Fra rastløshed til arbejdsglæde: Jacob fortæller ministre om sin vej til den rette hylde
I dag, tirsdag den 28. januar, får 23-årige Jacob Møller en helt særlig oplevelse. Han er inviteret til Marienborg, hvor han sammen med godt 20 andre unge skal tale med flere ministre om regeringsaftalen “Ungeløftet – flere unge i arbejde og forpligtende fællesskaber”.

Jacob Møller blev i en sen alder udredt og fik diagnosen ADHD. For ham var det en lettelse at få en forklaring på, hvorfor han havde haft det svært i skolen, og hvorfor han ofte blev rastløs. Gennem Jobcenter Tønder blev han introduceret til IPS-forløbet (Individuelt Planlagt Job med Støtte), og det blev et vendepunkt. Nu ser Jacob frem til at dele sin historie og fortælle, hvordan IPS har hjulpet ham med at finde en vej i livet. "Uden IPS-forløbet ville jeg stadig flakke rundt fra job til job og uddannelse til uddannelse. Jeg ville brænde for noget nyt – og brænde ud igen efter et par måneder," fortæller Jacob.
Gennem forløbet har Jacob fået tilknyttet en fast IPS-konsulent, som fungerer, som hans vigtigste støtte i processen. For Jacob har det været en stor lettelse kun at skulle forholde sig til én person, der hjælper ham med at navigere i job- og uddannelsesmulighederne. De første møder foregik ansigt til ansigt, derefter på telefonen, og i dag foregår kontakten primært via sms.
Derudover har Jacob fået god støtte og opbakning fra sin kæreste og familie.
En hverdag med mening og struktur
Et af de første store skridt for Jacob var jobbet i køkkenet på EUC, hvor han fandt en arbejdsplads med forståelse og rummelighed. Her mødte han andre unge med lignende udfordringer, og det gav ham en ny tro på sig selv. I dag arbejder han som lærervikar og underviser i fag som engelsk, dansk og idræt. Det faste skema kombineret med variationen i elever og fag passer ham perfekt. Derudover arbejder han som rengøringsvikar og er aktiv i fodboldverdenen – både som spiller og også som træner for et U16-hold.
"Jeg har lært mig selv at kende. Jeg ved nu, at jeg trives bedst, når der er meget på programmet, men samtidig en vis struktur," siger han.
En indsats, der virker
Da medlemmerne af Arbejdsmarkedsudvalget i foråret 2023 mødte borgere i psykiatrien, blev det tydeligt, at der var behov for en ekstra indsats. Formand for udvalget, Bo Jessen, er glad for, at initiativet har haft så stor betydning: "Vi besluttede at styrke indsatsen for at give de unge en bedre mulighed for at finde fodfæste i arbejdslivet. At Jacob nu deler sin historie på Marienborg, er et bevis på, at vi har gjort noget rigtigt. Vi vil fortsætte med at arbejde for, at endnu flere unge får den støtte, de har brug for," siger han.
Den ekstra indsats har allerede givet gode resultater i Tønder Kommune. I det første år med IPS-indsatsen har 41 unge været tilknyttet forløbet. Af dem er flere allerede kommet i job eller uddannelse, mens andre er godt på vej mod en mere stabil hverdag.
Mødet med ministrene
På Marienborg vil Jacob fortælle, hvordan den rette støtte kan gøre en stor forskel. For ham har det vigtigste været en god støtte fra kæresten og familien. Men også fra én fast kontaktperson og et sikkerhedsnet, der holder fast, indtil han er klar til at stå på egne ben.
"IPS giver et godt sikkerhedsnet. De slipper først én, når alle er sikre på, at man er selvkørende," siger han.
Jacob håber, at politikerne vil lytte til hans budskab: At det gør en forskel at blive mødt i øjenhøjde og få en struktur, der fungerer for den enkelte.
Fakta om IPS
IPS står for Individuelt Planlagt Job med Støtte og er en evidensbaseret metode, der hjælper unge med psykiske lidelser i job eller uddannelse.
IPS bygger på en helhedsorienteret tilgang, hvor beskæftigelsesindsatsen integreres med psykiatrisk behandling.
IPS-principperne indebærer blandt andet:
- Hurtig jobsøgning med fokus på ordinært arbejde eller uddannelse
- Langvarig, individuel støtte til den unge
- Tæt samarbejde med arbejdsgivere og behandlingssystemet
- En indsats, der bygger på den unges ønsker og behov
Nøgleord
Kontakter
Therese Arletté AndersenFagchef for Arbejdsmarkedet, Tønder Kommune
Tlf:40278359theaand@toender.dkBilleder






Følg pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Stor interesse ved åbningen af byværksted i Tønder2.5.2025 17:11:03 CEST | Pressemeddelelse
Fredag eftermiddag var der god energi og masser af engagement i Tønder Midtby, da dørene blev slået op til byværkstedet. Arbejdet med en ny samlet helhedsplan for Tønder by er i fuld gang.
Ny stisløjfe til Marskstien indvies i Soldaterskoven29.4.2025 12:10:09 CEST | Pressemeddelelse
Ny stisløjfe forbinder Tønder midtby med Soldaterskoven og Zeppelinbasens historie – officiel åbning den 9. maj 2025.
Unge i Tønder fik deres eget mødested: “Vores Sted” er nu officielt åbnet28.4.2025 18:59:10 CEST | Pressemeddelelse
Mandag den 28. april var en helt særlig dag for de unge i Tønder Kommune. Her blev dørene slået op til "Vores Sted" – et nyt samlingspunkt og frirum for unge i hele kommunen.
Indvielse af nye lokaler24.4.2025 11:07:42 CEST | Presseinvitation
Invitation til indvielse af Selvhjælp Sydvest, FrivilligSammen samt Kultur & Frivilligheds nye lokaler hos DGI Sønderjylland i Brundtlandparken
Tønder Kommune styrker det lokale samarbejde om den grønne trepart16.4.2025 14:44:09 CEST | Pressemeddelelse
Ny lokal trepartsgruppe i Tønder Kommune skal sikre bredt samarbejde om natur, klima og arealomlægning i forlængelse af den nationale grønne trepartsaftale.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum