Sund & Bælt og ZOO vil redde truede tudser
ZOO og Sund & Bælt går sammen i et unikt projekt om at bevare og styrke de lokale bestande af padder ved Storebæltsbroen og byggeriet af Femern Bælt-tunnelen til Tyskland
Levende billeder af tudse her:

I en tid, hvor store byggeprojekter kan opfattes som en modsætning til naturen, vil Sund & Bælt og Zoologisk Have i København nu vise, at det er muligt at tilføre mere værdi til naturen og den danske biodiversitet gennem ansvarlig planlægning og samarbejde.
Samarbejdet mellem de to organisationer går ud på at styrke levevilkårene for lokale bestande af padder med særligt fokus på den truede grønbrogede tudse ved byggeriet af Femern Bælt-tunnelen og på Sprogø ved Storebæltsbroen.
Her vil Sund & Bælt før, under og efter byggeriet etablere grønne områder med optimale forhold for den grønbrogede tudse.
Vigtig kamp for den danske natur
Det er første gang, at ZOO går sammen med statslig bygherre om et samarbejde af denne type, fortæller adm. dir. i Zoologisk Have, Pernille Mehl.
-Dette er et utrolig vigtigt projekt, som giver os nogle spændende muligheder for at styrke bestande af de danske arter, der er i fare for at blive udryddet. I ZOO har vi et særligt fokus på at være med til at øge biodiversiteten og at passe på verdens truede dyr. I dette tilfælde kan vi sammen med Sund & Bælts lokalkendskab blandt andet bidrage til at redde den truede grønbrogede tudse, lyder det.
En vigtig del af arbejdet begynder allerede i foråret, hvor ZOO vil indsamle tudseæg fra de lokale vandhuller ved Rødbyhavn og på Sprogø. Æggene vil derefter blive udklækket under trygge forhold i Zoologisk Haves avlscenter i København. Her vil de nye haletudser blive passet og plejet, indtil de er klar til at blive genudsat i vandhullerne, de kom fra, samt en række nye vandhuller og arealer i nærheden.
En del af haletudserne vil desuden blive i ZOO’s varetægt og senere blive udsat som voksne dyr eller brugt i det fortsatte avlsarbejde for at sikre bestanden.
-Eksperterne i Zoologisk Have kender paddernes behov ned til mindste detalje samt hvilke indsatser, der skal til for at få de bedste avlsresultater. Sammen giver vi naturen en hjælpende hånd og viser, at naturen godt kan eksistere side om side med vores store byggeprojekter, siger Ditte Hjort, der er projektleder i Sund & Bælt med ansvar for naturtiltag.
FAKTA:
Om Sund & Bælts naturindsats ved Sprogø og Femern Bælt-projektet
Sprogø ligger i et Natura 2000-område. Sund & Bælt passer naturarealerne på Sprogø ud fra et ønske om at bevare den oprindelige natur og sikre levesteder for udsatte fuglearter som edderfuglen og splitternen, den truede grønbrogede tudse samt mange planter og insekter.
ZOO:
Zoologisk Have har arbejdet for at redde de danske padder og forbedre deres levesteder i over 20 år.
De fleste af de nuværende projekter foregår på Sjælland, Lolland og Falster samt flere steder i det Sydfynske Øhav, b.la på Hjortø.
I Zoologisk Have arbejdes der primært med grønbroget tudse, klokkefrø og strandtudse og sekundært med Løvfrø og den meget sjældne løgfrø.
Arbejdet består af mange ting men opdræt er en væsentlig del, så der fortrinsvis yngles med de relevante arter i Zoologisk have, som derefter kan udsættes i naturen.
Kontakter
Camilla Cornelius SørensenPresse- og kommunikationschefZOO
Tlf:+4530167373cams@zoo.dkZOO er sat i verden for at fremme naturbevarelse. Det gør vi gennem inspiration og opdagelser for vores gæster i Zoologisk Have København. Vi bidrager aktivt i det internationale arbejde med at bevare dyrearter og naturområder. Vi øger interessen og forståelsen af naturen og dens mangfoldighed og bidrager med vigtig forskning. Alt, hvad vi gør, er natuligvis baseret på et videnskabeligt grundlag.
Følg pressemeddelelser fra Zoologisk Have i København
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Zoologisk Have i København
Ærgerlige dyrepassere om parringsforsøg: Måtte stoppe mens stemningen var god10.4.2025 19:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Pandaerne i ZOO er onsdag aften tilbage i hver deres anlæg efter parringsforsøg
Spændingen stiger i ZOO: Onsdag aften blev pandaerne lukket sammen9.4.2025 20:31:11 CEST | Pressemeddelelse
Det korte vindue, hvor der er mulighed for en pandaparring i ZOO, er nu begyndt Video fra onsdag aften første møde. https://wetransfer.com/downloads/a7af7823ac42513fa39b47fd8497797d20250409181846/670ae23cc88846b488880ee7ef434d6020250409181846/ae5a56?t_exp=1744481926&t_lsid=74b46c29-4ab1-478c-a149-b7d5d819e9f4&t_network=email&t_rid=YXV0aDB8NjM0NmJmN2E4MjhkYjYwYTIxMzU0NjU3&t_s=download_link&t_ts=1744222726
Stolt direktør: Stort underskud vendt til overskud i ZOO2.4.2025 13:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter et udfordrende 2023 har Zoologisk Have i København genvundet fodfæstet. 2024 blev et år præget af fremgang i både besøgstal, økonomi og strategiske ambitioner, herunder et markant øget fokus på formidling om projekter inden for biodiversitet og naturbevarelse i Danmark og på tværs af seks kontinenter.
ÅRETS PANDAPARRING: Her er strategien2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
April måned er den vigtigste på året for pandaernes dyrepasserteam i ZOO. Det er nemlig på det tidspunkt, at hunpandaen Mao Sun går i brunst i en kort periode på 1-2 dage. Få dage, der kan gøre en årelang drøm om få pandaunger i ZOO til virkelighed VIDEO HER FRA TIDLIGERE BRUNSTFORSØG:https://we.tl/t-VkXfou63Zf
SIDSTE STIK I ZOO: NU ER OVER 400 fugle vaccineret for fugleinfluenza5.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Igennem de sidste to uger har dyrlæger og dyrepassere haft ekstra travlt med at beskytte Havens fugle mod frygtet virus Se video her: (Credit: Zoologisk Have København) https://we.tl/t-eSOWf2Mv8q
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum