Rudersdal Kommune

Miniguide om solceller skal hjælpe lokale boligforeninger godt i gang

Del

Tidlig dialog med kommunens plan- og byggeafdeling skal hjælpe boligforeninger godt i gang med at få solceller på taget og dermed yderligere bidrage til den grønne omstilling.

Boligforeninger, som ønsker at etablere solceller på taget af deres ejendomme, kan nu få et godt afsæt med hjælp fra Rudersdal Kommune. En ny guide skal sikre, at boligselskaberne har det bedste grundlag og den nødvendige viden for at kunne igangsætte et konkret projekt.

Selv om guiden er målrettet boligforeninger, kan private ejerforeninger også hente inspiration og god vejledning.

- Boligselskaberne er vigtige spillere, hvis vi skal i mål med vores målsætning om at være CO2-neutrale i 2040, og de gør heldigvis rigtig meget i forvejen siger Dorte Nørbo, fungerende formand i Arkitektur- og Byplanudvalget. Med solceller på tagene kan de mange ejendomme, som selskaberne administrerer, producere en masse god, grøn strøm. Dermed tager de aktiv del i at effektivisere deres energiforbrug og bidrager således til den grønne omstilling.

En spritny guide målrettet boligselskabernes afdelingsbestyrelser og de forskellige administrationskontorer giver et hurtigt overblik over, hvilke trin Rudersdal Kommune anbefaler i en samlet proces: Fra en indledende screening af mulighederne til tidlig dialog med kommunen og den afsluttende projektering, hvor det konkrete projekt begynder at tage form frem mod en udbudsfase.

Netop den tidlige kontakt til kommunen kan være særligt relevant for de ejendomme, som rummer bygninger med en høj bevaringsværdi, da det medfører særlige krav til den arkitektoniske tilpasning.

Fokus på solenergi i boligselskaber

Baggrunden for initiativet er budgetaftalen, hvor kommunalbestyrelsen ønskede at sætte fokus på solenergi i boligselskaberne og skabe bedre muligheder for at fremme sagsbehandlingen.

Der var mange spørgsmål, da Rudersdal Kommune kort før jul fortalte om solceller og alt det praktiske ved et møde på Holte Bibliotek. Det skete i samarbejde med en rådgiver fra firmaet Sustain, der arbejder med energirenovering og med speciale i rådgivning i projekter for den almene boligsektor.

- Jeg håber, at denne guide, der nu er udarbejdet, kan hjælpe de lokale afdelinger i boligforeningerne godt i gang, siger Court Møller, formand for Klima- og Miljøudvalget. Vi skal gøre vores til, at de har et godt grundlag at arbejde ud fra, at de ved, hvor de skal starte, hvad de selv kan gøre, hvor de skal have en god dialog med vores plan og byggeafdeling, samt hvordan de skal samarbejde med deres rådgiver. Derudover håber jeg, at vi sammen med boligselskaberne kan sætte fælles fokus på energiforbrug og energiproduktion lokalt, så det både kommer beboerne, foreningerne og klimaet til gavn.

Sådan arbejder Gl. Holte Boligselskab med grøn omstilling

I det lidt bredere perspektiv finder man lokalt gode eksempler med grøn omstilling i Gl. Holte Boligselskab. Ganske vist er der ikke aktuelle planer om solceller, men på andre områder gør selskabet en stor indsats for en mere bæredygtig hverdag.

Fx er interessen stor for mere biodiversitet på de mange fælles grønne områder i selskabets 11 afdelinger.

- Vi ønsker at bruge de grønne arealer på en bedre og mere ”grøn måde”, så vi får en mere varieret beplantning, hvor insekter og andre smådyr kan få bedre levevilkår, fortæller selskabets formand, Claus Hjorting. I den forbindelse er det vigtigt for os at få en stor inddragelse af beboerne som muligt. Desuden bruger vi eksterne kræfter, fx Hedeselskabet, til at fortælle om mulighederne for at skabe mere kvalitet på vores grønne arealer – både til gavn for beboere og insekter.

Som et andet konkret eksempel kan nævnes, at boligselskabet løbende udskifter benzindrevne værktøjer som løvblæsere, hækklippere og buskryddere med eldrevne redskaber.

Efterfølgende er en del af det gamle benzindrevne materiel solgt videre, så det ikke bare kasseres som skrot. En anden fordel er den driftsbesparelse, som opnås ved at skifte fra traditionelt brændstof til el. Endelig giver overgangen til el-håndværktøj et bedre arbejdsmiljø for dem, som udfører arbejdet.

Få mere info om muligheden for samarbejde

Hvis man som lokalafdeling og boligselskab er interesseret i at høre nærmere om samarbejdet mellem kommunen og de lokale boligselskaber inden for klima og energi, kontakt projektleder i Klimasekretariatet Marie Aarup på 72 68 24 04 eller maaar@rudersdal.dk

Kontakter

Court MøllerKommunalbestyrelsesmedlem

Klima- og Miljøudvalget, Børne- og Skoleudvalget, Organisering-rekruttering-fastholdelsesudvalget

Tlf:+45 72 68 10 90court@rudersdal.dk

Vedhæftede filer

Om Rudersdal Kommune

Rudersdal Kommune er tæt på og meget grønnere - med både bymiljø, arkitekturperler og naturskønne områder. Kommunen ligger med sine godt 57.000 indbyggere der, hvor Københavns forstæder hører op, og Nordsjællands skove, søer og åbne landskaber begynder. Her er grønt, så langt øjet rækker, med ranke kongebøge, gennem dale og bakker – og med malerisk flotte områder langs Furesøen, Sjælsø, Mølleåen og Øresund.

Følg pressemeddelelser fra Rudersdal Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rudersdal Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye