Textilia

I Textilia lader man kunsten inspirere til mere klimabevidst adfærd

Del

Kun 1 % af tekstilaffaldet i EU bliver genbrugt eller genanvendt. Størstedelen går op i røg og flammer. Politiske ambitioner og handlingsplaner på tekstilområdet er ikke nok til at drive den grønne omstilling alene. Der skal handles. Og det skal være nu. I Textilia forsøger man nu at inspirere og provokere til handling gennem kunsten. 

Tekstilbranchen har et miljøproblem

I Danmark brænder vi ca. 92.000 tons tekstiler af om året[1]. Det er 252 tons om dagen. 11 tons i timen. Forbruget af tøj forventes frem mod 2030 at stige til tre gange mere end i 2020. Alligevel bliver kun 1 % af tekstilaffaldet i EU genbrugt eller genanvendt. og langt størstedelen (87%) ender med at blive brændt eller deponeret[2].

”I Danmark har affaldsstationerne ikke kapacitet til at genanvende de massive mængder tekstilaffald, de hver dag modtager. Det går i stedet op i røg og flammer eller bliver eksporteret ud af landet og ender som bunker af tekstilaffald i ørkenen i tredjeverdenslande. Det er tåbeligt, og det har intet med grøn omstilling at gøre. Der er behov for radikale ændringer af måden, vi tænker ressourcer på i tekstilbranchen”, udtaler Anders Thorgaard, adm. direktør i Textilia Group og søstervirksomheden Textilia upcy.

Et aktuelt eksempel på overforbruget af tekstiler i Danmark tydeliggøres af en undersøgelse lavet af Dansk Industri og Svanemærket. Den belyser udbudskrav i det offentlige i forhold til det massive klimabelastende tøjspild, der sker i kommunerne. Undersøgelsen viser, at 1,6 millioner stykker arbejdstøj de sidste fem år er blevet kasseret fra plejesektoren og andre offentlige arbejdspladser, selvom de kunne have været brugt mange år endnu.

Mere handling og mindre snak

EU har i sin Green Deal lavet en handlingsplan for tekstiler med det formål at reducere produktion og forbrug og sikre cirkularitet i branchen. Den danske Regering har sammen med SF og Radikale Venstre besluttet at afsætte 10 mio. kroner årligt fra 2025 til 2028 til en national handlingsplan for tekstiler. Derudover er der frist til at begynde at indsamle tekstilaffald i EU i 2025.

Men det er som bekendt ikke de politiske tiltag, der alene kan drive transformationen i tekstilbranchen. Og desværre er virkeligheden i dag langt fra de politiske ambitioner på området.

Det betyder bl.a., at der fortsat mangler metoder og steder til at genanvende tekstilerne i både Danmark og EU. Og der mangler en efterspørgsel fra kunderne – både fra privatforbrugerne og virksomhederne - der kan skabe økonomiske incitamenter i branchen og på tværs af tekstil-værdikæderne til at investere i genanvendelse af tekstiler i stor skala.

”Der er behov for mere konkret handling og færre hensigtserklæringer, både fra politisk side, fra forbrugersiden og ikke mindst fra tekstilbranchen selv. Det er nødvendigt for at få både teknologi og praksis op i de omdrejninger, der er brug for, når vi taler genanvendelse af tekstiler i en mærkbar skala,” siger Anders Thorgaard.

Inspirerer frem for at pege fingre

Det er vigtigt for Textilia at understrege, at det ikke handler om at pege fingre af tekstilbranchen, men derimod at inspirere til handling. Textilia anerkender samtidig, at genanvendelse af tekstiler ikke altid er nemt. Det kan både være en udfordring at finde løsninger og plads til de store mængder kasserede tekstiler. Men for Textilia står det klart, at man ikke kan lade andre håndtere problemet for dem.

”Vores vision er klar: Vi skal gøre noget ved problemet og skabe løsninger, der har en varig værdi. Når vi forlænger levetiden på vores tekstiler, skaber vi ikke bare produkter – vi bidrager til en mere bæredygtig og cirkulær fremtid,” fortæller Anders Thorgaard og refererer til den dokumentation, der viser Textilias indsatser inden for genanvendelse.

Således har Textilia upcy i 2024 modtaget ca. 813 tons kasserede tekstiler fra Textilias egne vaskerier i Skandinavien. Heraf har upcy genanvendt over 640 tons tekstiler gennem hhv. direkte omsyning til nye artikler (ca. 50 %), mekanisk opkratning til genanvendte tekstilfibre (24 %) samt donation og downcycling herunder til produktion af bord- og akustikplader (26 %). 

”I alt har vi i Textilia gennem Textilia upcy genanvendt 79 % af vores kasserede tekstiler i 2024 med absolut højest andel af genanvendelse, hvor kasserede tekstiler igen bliver til tekstiler, frem for downcycling. I 2023 var andelen af genanvendelse 73 %. Den udvikling er vi meget stolte af”, siger Anders Thorgaard.

Inspiration og provokation gennem kunsten

Textilia har som et bærende element i sin forretningsmodel en cirkulær løsning til kunderne, når det kommer til forbruget af tekstiler. Her lejer kunderne tekstilerne af Textilia, mens Textilia sørger for at vaske, tørre, distribuere samt tage hånd om tekstilerne efter endt levetid.

Og lige præcis levetid og genanvendelse er i højsædet hos søstervirksomheden Textilia upcy, som siden 2020 har oparbejdet kasserede tekstiler fra Textilias vaskerier i Skandinavien til nye løsninger, der igen kan bruges hos kunderne.

Eksempelvis bliver en dug eller et lagen til en kokkeskjorte, en hospitalsdyne bliver til en dynejakke, en t-shirt bliver til et håndstykke til håndaftørring, og et forklæde bliver til en jakke.

Samtidig er det også gennem Textilia upcy, at tekstilerne sendes til mekanisk genanvendelse, hvor genanvendte tekstilfibre produceres af tekstilaffaldet, som på ny kan spinnes til garner og produceres til nye tekstilartikler.

Lige præcis de indsatser sætter Textilia nu fokus på gennem kunsten. Det gør de på udstillingen FABRIC OF CHANGE i AKUT-rummet i samarbejde med Dansk Designmuseum. Udstillingen kan opleves af alle besøgende på designmuseet fra den 24. januar til den 21. april 2025. FABRIC OF CHANGE zoomer ind på, hvordan grøn omstilling kan realiseres i stor skala med udgangspunkt i netop Textilia upcys arbejde med genanvendelse af tekstiler.

Med udstillingen har Textilia et klart ønske om at inspirere til handling ved at sætte gang i tankerne hos de besøgende.

”Vores håb er at lade kunsten inspirere og provokere til at tænke anderledes over vores ressourceforbrug. At vise at sund fornuft kan guide vores handlinger og adfærd, og at regler, lovgivning og pegefingre ikke skal eller kan være bærende for transformation og forandring. Det handler om at tage ansvar for vores eget forbrug. Det handler om vores egne holdninger og værdier,” afslutter Anders Thorgaard.

[1] https://borsen.dk/nyheder/baeredygtig/miljokatastrofe-lurer-fra-enorm-maengde-europaeisk-tojaffald

[2] EU Parlamentet, marts 2024

Kontakter

Billeder

Anders Thorgaard forklarer om baggrunden for udstillingen
Anders Thorgaard fortæller om fundamentet for udstillingen
Download
Upcyclede tekstilløsninger fra Textilia upcy
Fabric of Change
Download
Magnus Heunicke åbner udstillingen
Magnus Heunicke åbning
Download
Udklip af udstilligen Fabric of change
Eks. fra udstillingen
Download

Om Textilia:

Textilia Group A/S har i mere end 60 år drevet en cirkulær forretningsmodel inden for vask og udlejning af tekstiler, måtter og hygiejneservice. Vi er i dag en af Nordens største servicevirksomheder, som hver dag leverer forretningsfokuserede løsninger til kunder fra en bred vifte af brancher. I Textilia gør vi en forskel for både mennesker og miljøet, og gennem konceptet Textilia upcy arbejder vi aktivt på at nedbringe CO2-aftrykket og indfri vores mål om 100 % genanvendelse af vores kasserede tekstiler i 2025. 

Læs mere om os på www.textilia.dk.

Om Textilia upcy

Om Textilia upcy

Textilia upcy er søstervirksomhed til Textilia (tidligere DFD) og arbejder ud fra visionen om, at vi skal bruge dét, vi allerede har, og vi skal bruge det i længere tid.

Hos Textilia Upcy syes tøj og accessoires ud af kasserede tekstiler fra Textilias vaskerier i Skandinavien. Eksempelvis bliver en dug eller et lagen til en kokkeskjorte, en hospitalsdyne bliver til en dynejakke, en t-shirt bliver til et håndstykke til håndaftørring, og et forklæde bliver til en jakke.

Ved produktion af en Upcy-artikel opnås i gennemsnit en CO2-besparelse på 70,5 % sammenlignet med produktion af nye produkter (Kilde: Viegand Maagøe).

Følg pressemeddelelser fra Textilia

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Textilia

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye