Odense Kommune vil droppe turbokyllinger
Et enstemmigt Byråd i Odense har her til aften bakket op om en resolution om at stoppe indkøb af hurtigvoksende kyllinger i kommunens institutioner.
I dag udgør turbokyllinger over 80% af Odense kommunes kyllingeindkøb, men hvis man spørger byrådsmedlem og forslagsstiller Anne Styrishave (B), skal dette fremover omlægges til kyllinger med bedre dyrevelfærd:
“Vi kan ikke fortsætte med at servere mad i vores institutioner, der stammer fra dyr, der har levet under så elendige forhold. Med det her forslag håber vi på at vise, at det er muligt både at prioritere bæredygtighed, økonomi og ansvarlighed i vores indkøbspolitik”, udtaler Anne Styrishave.
Ikke skyggen af dyrevelfærd
Turbokyllinger har længe været kritiseret af flere dyreværnsorganisationer, heriblandt Anima, fordi de lider af en lang række velfærdsproblemer.
“Vi taler om dyr, der vokser så unaturligt hurtigt, at deres krop og organer ikke kan følge med. Størstedelen kan ikke gå normalt, fordi deres ben ikke kan bære vægten fra deres egen krop, og mange dør af organsvigt”, siger Joh Vinding, direktør i Anima og fortsætter: “Det er prisen for at producere billigt kyllingekød, og det er derfor, at det er så vigtigt, at kommuner som Odense nu begynder at sige fra”.
En del af en større bevægelse
Den politiske opbakning i Odense kommer i kølvandet på en bred aftale fra 2023, hvor et flertal i Folketinget blev enige om at stoppe indkøb af turbokyllinger i alle statslige institutioner og arbejde for et EU-forbud. Samtidig har kommuner som Aalborg, Aarhus, Roskilde, Rudersdal og yderligere 6 andre kommuner indført lignende politikker, mens flere er i en igangværende proces.
Også den private sektor er begyndt at tage ansvar, hvor virksomheder som Salling Group, Rema 1000, Lidl, 7-Eleven, Joe & The Juice og flere andre har forpligtet sig til at udfase turbokyllinger.
Med et ønske om at prioritere bedre kyllingevelfærd slutter Odense sig dermed til en landsdækkende bevægelse væk fra turbokyllinger. Og det glæder dyreværnsorganisationen Anima:
“Som Danmarks tredjestørste by kan Odense virkelig være med til at flytte noget. Særligt her på Fyn, hvor de fleste kommuner endnu ikke har taget dette skridt, kan Odense blive et fyrtårn for bedre dyrevelfærd”, afslutter Joh Vinding.
Byrådet vedtog enstemmigt en resolution for at belyse de konkrete muligheder for at hæve dyrevelfærden ved at stoppe brugen af turbokyllinger i Odense Kommune.
Vedtaget resolutionstekst:
Odense Byråd finder det problematisk, at produktion af såkaldte turbokyllinger medfører voldsomme smerter for den enkelte kylling.
Byrådet ønsker derfor at få belyst de konkrete muligheder for at ophøre med brug af turbokyllinger i Odense Kommune. At Odense Kommune fremover kun indkøber kyllingekød, som har mindst to hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.
Byrådet pålægger Sundhedsudvalg, at udarbejde en sag herom til Byrådet med inddragelse af øvrige relevante forvaltninger jævnfør sagsfremstillingen.
Link til byrådsmøde: https://odense.kommune-tv.dk/ (punkt 13).
Nøgleord
Kontakter
Joh VindingDirektør
Tlf:61 71 07 38jv@anima.dkBilleder
Links
Anima
Anima er en dansk dyreværnsforening, som blev stiftet i 2000. Vi arbejder for, at dyr skal respekteres, ikke mishandles. Dette gælder uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdning.
Anima sætter ind, hvor der er et behov og vi arbejder målrettet for at opnå konkrete resultater for dyrene. Vi har fokus på at påvirke både politikere, virksomheder og forbrugere. Animas fornemmeste opgave er at være en stemme for dyrene, da de ikke kan tale for sig selv.
Følg pressemeddelelser fra Anima
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Anima
Coop-ledelse konfronteret med chokerende billeder7.1.2025 10:24:22 CET | Pressemeddelelse
En storskærm med direkte billeder fra en stald med turbokyllinger samt live performance med protest- og nytårssange var synet, der mødte Coops ledelse og mange medarbejdere her til morgen. Det er Anima der står bag aktionen, og formålet er at få Coop til at udfase alle turbokyllinger og indføre bedre pladsforhold i staldene.
Chokerende billeder afslører: Dyrene lever i et mareridt på genåbnede danske minkfarme6.1.2025 14:36:33 CET | Pressemeddelelse
Danske minkavlere hævder, at de planlægger udvidelser af produktionen. Samtidig viser billeder fra de genåbnede danske minkfarme dyb mistrivsel hos dyrene, der lever med blodige bidsår og betændelser. Det får Anima til at slå alarm: Uden politisk indgriben nu, risikerer vi systematiske overgreb mod tusindvis af dyr.
Anima forærer Artpusher-kunsttryk til 1200 Coop-ansatte18.12.2024 09:50:52 CET | Pressemeddelelse
Dyreværnsorganisationen Anima overraskede i dag de ansatte på Coops hovedkontor med en helt særlig julegave: 1200 kunsttryk af et værk leveret af Artpusher, som Coop har sagsøgt for hans brug af Irma-pigen. Gaven er det seneste initiativ i Animas julekampagne, der skal få Coop til at droppe turbokyllinger.
Anima afslører: Flere rystende billeder af danske grise12.12.2024 13:28:42 CET | Pressemeddelelse
Anima dokumenterer med billeder fra 2012, at landbrugets chokerede reaktion på TV2s grisedokumentar er utroværdig. Hundredevis af billeder fra tidligere fødevarekontroller viser præcis samme type af lidende dyr, som branchen nu kalder uacceptable.
Splittelse i Coop: Bestyrelsesforperson kritiserer salg af turbokyllinger i julekort til Pernille Skipper12.12.2024 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Dyreværnsorganisationen Anima har afleveret 681 julekort til formand for Coop amba, Pernille Skipper. De mange julehilsner er sendt fra dyrevenner, der opfordrer Coop til at droppe turbokyllinger. Blandt afsenderne er en bestyrelsesforperson fra Århus, som altså åbent kritiserer sin egen organisations kyllingepolitik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum