Millionbevilling skal styrke det tværfaglige samarbejde om den grønne omstilling
Novo Nordisk Fonden har bevilget 15 millioner til et nyt projekt, der skal styrke tværfagligt samarbejde i forskningen til gavn for den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystemer. Bag projektet står landets otte universiteter.
I 2022 gik landets universiteter sammen i et nyt forskningscenter, START, der skal styrke det tværfaglige samarbejde blandt danske forskere for at accelerere den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevareproduktion. Centret, der lige nu forbinder mere end 300 forskere i ti forskellige forskningshubs med hvert deres grønne tema, har netop modtaget 15 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til et nyt projekt, der har fået navnet Ag-Food Connect:
”Jo bedre vi samarbejder, jo bedre løser vi de komplekse udfordringer, vi står overfor i den grønne omstilling. Det er den vision, der ligger i det nye projekt, som vi nu kan søsætte med støtte fra Novo Nordisk Fonden. Projektet vil gå ind og give nye redskaber til tværfagligt samarbejde, danne nye netværk blandt danske og europæiske forskere og derudover sikre nye muligheder for den yngre generation af forskere, siger Eskild Holm Nielsen, der er dekan på Faculty of Technical Sciences ved Aarhus Universitet.
Han fortsætter:
”Samtidig giver det nye projekt os mulighed for at bygge videre på den platform, START kan tilbyde som samlingssted for alle interessenter omkring den grønne agenda.”
Konkret vil det nye projekt facilitere en række netværksaktiviteter som f.eks. sommerskoler for yngre forskere, workshops og årsmøde med deltagelse af forskere, politikere, industri og det øvrige samfund fra ind- og udland. Alt sammen for at styrke og udbrede den interdisciplinære forskning, der skal bidrage til, at vi når vores målsætninger omkring den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystemer.
”Der er brug for initiativer, der kan være med til at skubbe til udviklingen af vores landbrugs- og fødevareproduktion, så den bliver mere bæredygtig. Med støtten til Ag-Food Connect ønsker vi at tilbyde tværfaglige aktiviteter, der kan fremme samarbejdet mellem alle videnskabelige discipliner og interessenter, der er nødvendige for at løfte den grønne omstilling af landbrugs- og fødevaresektoren,” siger Sisse Marquina-Jongberg, Senior Scientific Lead i Novo Nordisk Fonden.
Om START
START (Centre for SusTainable AgRifood sysTems) er en forskningsbaseret, akademisk og tværfaglig samarbejdsplatform skabt af de otte danske universiteter. START gennemfører aktiviteter, der styrker det tværfaglige forskningssamarbejde inden for naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora med det mål at accelerere den grønne omstilling inden for landbrugs- og fødevareproduktion.
Nøgleord
Kontakter
Jannie True HansenKommunikationsrådgiverAarhus Universitet
Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Et farvel til afhængigheden af pesticider?22.12.2025 09:36:40 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold har spurgt 517 eksperter: Hvad sker der, hvis vi skærer drastisk ned på forbruget af pesticider? Svaret peger på store gevinster for miljø og sundhed, men også på svære valg for landmænd og politikere.
Aarhus Universitet dykker ned i Bovaer-effekter i malkekvægsbesætninger19.12.2025 09:46:21 CET | Pressemeddelelse
Som følge af de reaktioner på brugen af Bovaer i de danske malkekvægsbesætninger, der er beskrevet i løbet af efteråret 2025, igangsætter Aarhus Universitet nu et projekt, der skal undersøge effekter af Bovaer i en lang række danske malkekvægsbesætninger. Projektet er bestilt af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Hunga-udbrud giver ny viden om, hvordan vulkaner kan påvirke klodens klima og ozonlag19.12.2025 07:31:45 CET | Pressemeddelelse
Aarhus-forsker har sammen med et internationalt hold dokumenteret, hvordan et gigantisk undersøisk vulkanudbrud i 2022 sendte enorme mængder vand op i stratosfæren og kastede den ud i ubalance.
Fødevaregiganter skjuler de største miljøsynder18.12.2025 10:35:08 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet afslører, at verdens største fødevarevirksomheder fokuserer på klima i deres bæredygtighedsrapporter, mens de mest alvorlige miljøpåvirkninger, som kvælstofforurening og biodiversitetstab, næsten ignoreres. Det kan få store konsekvenser for den grønne omstilling.
Forskning: ESG-krav ændrer landbrugets spilleregler17.12.2025 14:20:13 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, hvordan EU’s rapporteringskrav og andre bæredygtighedsinitiativer skaber et massivt datapres i fødevaresektoren. For landmænd betyder det mere end papirarbejde: det kan ændre strukturen i dansk landbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum