Danskernes 25 mest populære hunderacer
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets Top25 over Danmarks mest populære hunderacer.

Hvert år i januar dykker Agria Dyreforsikring ned i det forgangne års nytegnede hundeforsikringer for at afdække trends og analysere, hvilke hunderacer der hitter blandt de danske hundeejere – og ikke mindst hvorfor:
- Med ca. 900.000 hunde i de danske hjem er vi en nation af hundeelskere. Dette års Top 25 over danskernes favorithunde giver et nyt og nuanceret billede af den moderne hundeejers præferencer, siger Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring.
Hun peger på blandingshundens stigende popularitet som en af årets mest interessante men måske ikke helt overraskende tendenser:
- Hul i hækken-hund, designerhund eller blandingshund – uanset hvad vi kalder den, er det den hundetype, der er flest af i danskernes hjem, og for andet år i træk er andelen af blandingshunde - set i forhold til det samlede antal hunde - i vækst. Siden 2011 har det ellers været andelen af racehunde, der har været i langsom men konstant fremgang, men fra 2023 til 2024 steg andelen af blandingshunde fra 15,8 til 16,8%, og ifølge Dansk Hunderegister udgør blandingshundene i 2024 hele 18,8%, fortæller Lotte Evers.
Pudlen og ”krøllede blandinger” vinder frem
Hun er ikke i tvivl om, at blandingshundenes fremmarch skyldes den charmerende, sjove og krøllede pudel – både som renracet og i blandingsform:
- Hos Dansk Kennel Klub har pudlen taget endnu et skridt op ad listen set i forhold til sidste år, men det er pudel-blandingerne, der ofte markedsføres under trendy ”designerlabels” som labradoodle, cockapoo, cavapoo og maltipoo, der lige nu bidrager til stigningen af blandingshundene i Danmark, siger Lotte Evers, som forklarer, at danskernes valg af hund i stigende grad er præget af sociale tendenser, samfundsmæssige forandringer og skiftende livsstile. Der er sket et skift i racevalget, hvor også økonomien spiller en stor rolle:
- Tidligere var de store hunderacer forbundet med status og prestige, men i dag prioriterer mange en mindre hund, der ikke belaster familiens madbudget i samme omfang og som samtidig kræver mindre plads, hvilket er blevet en prioritet, nu hvor vi bor flere mennesker sammen på mindre plads i byerne, mener Evers, som tilføjer, at der blandt danske hundeejere er en stigende bevidsthed om sundhed, trivsel og at hunden ikke ”bare” tilpasser sig enhver livsstil:
Myten om den sunde blanding
- Danskerne har fået øjnene op for, at de skal gå efter det helt rigtige ”hunde-match”, hvis de skal komme godt fra start og godt videre i hundelivet sammen. Når danskerne nu for alvor har kastet deres kærlighed over specielt de krøllede blandingshunde, hænger det måske også sammen med, at mange fejlagtigt tror på myten om hybrid-vitalitet; at blandingshunde er sundere end racehunde og foretager den fejlslutning, at blandingshunden er det budgetvenlige alternativ både i indkøb og ”drift” – underforstået, vil koste mindre i dyrlægeregninger på sigt, forklarer Evers, der som hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring har stor interesse i og det store overblik over forsikringsselskabets skadestatistikker på hhv. renracede hunde og blandingshunde:
- Vi har omfattende statistisk sundhedsmateriale på alt fra racehunde til de mest populære pudelblandinger. Konklusionen er, at blandingshunde bliver syge og kommer galt af sted, præcis som racehunde kan gøre det. Men selv om myten om den sunde blandingshund langt fra er korrekt, har den alligevel bidraget til blandingshundenes popularitet. Efterhånden spiller økonomien en betydelig rolle i danskernes valg af hund, og mange ved nu, at det ikke er anskaffelsesprisen men de hyppige besøg til dyrlægen, der giver røde tal på bankbogen, vurderer hun.
- For langt de fleste danskere handler det om at finde den rette balance mellem livsstil, økonomi, dyrevelfærd og hundens behov, når de skal købe hund, og med hundredvis af hunderacer eller blandinger at vælge imellem, kan danskerne nemt finde en firbenet ven, der opfylder alle kriterierne og appellerer til den brede gruppe af hundeejere, der ønsker at udvide familien, konkluderer Lotte Evers.
Agria Dyreforsikrings 25 mest populære hunderacer i '24
- Blandingshund
- Labrador retriever
- Bichon havanais
- Golden retriever
- Coton de tulear
- Cavalier king charles spaniel
- Schæferhund
- Shih tzu
- Engelsk cocker spaniel
- Dansk/svensk gårdhund
- Border collie
- Fransk bulldog
- Staffordshire bull terrier
- Langhåret chihuahua
- West highland white terrier
- Jack russell terrier
- Cairn terrier
- Shetland sheepdog
- Welsh corgi cardigan
- Malteser
- Berner sennenhund
- Islandsk fårehund
- Ruhåret gravhund
- Australian shepherd
- Finsk lapphund.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:2897 1907anne@orholt.dkLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder
Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Påsken kan være livsfarlig for dit kæledyr11.4.2025 09:46:29 CEST | Pressemeddelelse
Påsken står for døren, og de store veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis du ikke holder øje med hund og kat, og de stikker snuden i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Her får du de bedste tip til en tryg påskeferie for din firbenede ven.
Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund10.4.2025 11:05:13 CEST | Pressemeddelelse
I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund – og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.
Når hunden får noget på tværs2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde - og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Danmarks sundeste kat er en ”ragdoll”1.4.2025 15:47:44 CEST | Pressemeddelelse
Forsikringsselskab har for anden gang kortlagt de mest almindelige årsager til dyrlægebesøg hos vores katte. Den populære ragdoll-kat indtager pladsen som Danmarks sundeste katterace, mens huskatten i år må se sig henvist til en andenplads. Tag et kig på Top 10-listen over Danmarks sundeste katteracer.
31 procent af danske katte lever deres liv inden døre31.3.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse foretaget på vegne af forsikringsselskabet Agria viser, at 50 procent af yngre danske katteejere lader deres katte tilbringe det meste af deres liv indendørs. Blandt 40-74-årige katteejere lader helt op til 82 procent deres katte bevæge sig frit både inde og ude.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum