Diabetesforeningen: Ny aftale om merudgifter rammer børnefamilier hårdt
En ny aftale mellem regeringen og fire partier i Folketinget skal gøre det mere enkelt at få dækket merudgifter ved f.eks. kronisk sygdom. Det giver bl.a. ens regler for børn og voksne, og dermed bliver færre børnefamilier med diabetes kompenseret for deres udgifter til f.eks. medicin. En klar spareøvelse, lyder det fra Diabetesforeningen, der opfordrer til at finde en løsning, så børnefamilier ikke mister deres mulighed for kompensation.

Der er indgået en aftale om merudgifter, som på den ene side forenkler systemet, som Diabetesforeningen længe har kaldt på. På den anden side kommer børnefamilier, der er ramt af type 1-diabetes i klemme i forenklingen. Og så er det et åbent spørgsmål, om kommunerne vil administrere den nye ordning på 98 forskellige måder, så postnummerlotteriet fortsætter.
Sådan lyder kritikken fra Diabetesforeningen af en ny politisk aftale mellem regeringen og fire partier i Folketinget om de merudgifter, der følger med et handicap eller en kronisk sygdom.
Aftalen skal gøre det mere enkelt og forudsigeligt at få dækket sine merudgifter og spare på kommunernes administrationsudgifter, fordi kravene til dokumentation for udgifter bliver mindre.
Men en del af aftalen er, at de minimumssatser, der udløser en kompensation, nu bliver ens – 555 kroner for både børn og voksne - så den nuværende sats for voksne på 630 kroner sættes ned, og satsen på 476 kroner for børn sættes op.
Der er ca. 3200 børn med type 1-diabetes i Danmark, og aftalen vil ramme mange familier hårdt, vurderer Diabetesforeningen.
- Det er dybt kritisabelt, at familier, der i forvejen kæmper med en alvorlig kronisk sygdom, nu også skal rammes økonomisk. Vi har forståelse for, at systemet skal forenkles, men vi kan ikke forsvare, at aftalen sætter minimumsgrænsen så højt, at mange familier med diabetes mister deres kompensation for de helt nødvendige merudgifter de har til f.eks. medicin, juice og druesukker. Der er mange familier, der ligger lige på grænsen, og den nye aftale vil især ramme familier, som i forvejen kæmper med økonomien. Derfor opfordrer vi til, at politikerne genbesøger aftalen og sikrer, at familier med type 1-diabetes, som i dag er berettiget til at få dækket merudgifter, kan fortsætte med det, siger Eva Tingkær, vicedirektør i Diabetesforeningen.
Bekymring for postnummerlotteri
Hun er også bekymret for, at aftalen ikke klart nok gør op med det postnummerlotteri, der hersker i dag. For de 98 kommuner har lige nu 98 måder at tilgå merudgiftsområdet.
- Aftalen slår ikke klart fast, om postnummerlotteriet reelt stopper, fordi man stadig skal sandsynliggøre sit udgiftsniveau. Derfor opfordrer vi parterne til i udmøntningen af aftalen at sikre, at det reelt bliver en forenkling, som kommer borgerne til gavn og ikke en spareøvelse for kommunerne, så der bliver sat et reelt punktum for det postnummerlotteri, der hersker på området i dag, siger Eva Tingkær.
Kontakter
Claus BøggildPressechefDiabetesforeningen
Tlf:63129012Tlf:22828437clb@diabetes.dkBilleder

Om Diabetesforeningen
Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.
Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Efter kritik fra Diabetesforeningen: Danske Regioner anerkender dårlig behandling efter nye medicinregler5.4.2025 13:38:24 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne reagerer positivt på kritik fra Diabetesforeningen af, at tusindvis af mennesker med type 2-diabetes på grund af nye tilskudsregler måttet skifte medicin og nu oplever, at behandlingen af deres diabetes er blevet markant dårligere. Diabetesforeningen kæmper stadig for, at sundhedsmyndighederne ændrer vejledningen til lægerne.
Diabetesforeningen: Mange patienter får dårligere behandling efter nye medicinregler3.4.2025 12:57:29 CEST | Pressemeddelelse
Tusindvis af mennesker med type 2-diabetes har på grund af nye tilskudsregler måttet skifte medicin - i nogle tilfælde til ældre typer med ringere effekt. Mange oplever, at behandlingen af deres diabetes er blevet dårligere og giver dem flere bivirkninger. Derfor opfordrer Diabetesforeningen og de praktiserende læger til, at sundhedsmyndighederne undersøger konsekvenserne for patienterne og helst ændrer vejledningen til lægerne.
Over 90.000 med type 2-diabetes risikerer at miste ben, fod eller tå22.2.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden vil gøre vejen til behandling af alvorlige fodsår på hospitalet så kort som muligt for mennesker med type 2-diabetes, så de ikke skal forbi egen læge først. Diabetesforeningen opfordrer de sidste to regioner i Jylland, der ikke har direkte henvisningsret fra en fodterapeut, til at skabe lighed i sundhed i Danmark.
Diabetesforeningen kalder på national plan for kroniske sygdomme1.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Diabetes kan ramme alle, og 100.000 danskere går uvidende rundt med type 2-diabetes, mens knap en halv mio. skønnes at have forstadier til den kroniske sygdom. Derfor testede Diabetesforeningens sundhedsbus næsten 3000 mennesker sidste år. Vi skal have en national plan for kroniske sygdomme, og den kommende folkesundhedslov og sundhedsreformen skal styrke opsporingen af danskere med uopdaget type 2-diabetes, mener Diabetesforeningen.
Diabetesforeningen: Skolemad er en ambitiøs prioritering af børnene22.11.2024 10:03:55 CET | Pressemeddelelse
Finansloven for 2025 afsætter 850 millioner kroner til en forsøgsordning med skolemad. Diabetesforeningen har længe kæmpet for at sætte tidligt ind, når det handler om vores børns trivsel, ved at sikre sunde, daglige måltider i folkeskolen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum