Fremover skal også events kunne svanemærkes
Hver gang der bliver afviklet en festival, et seminar, en messe eller et sportsstævne, bliver der sat et aftryk på miljø og klima. Derfor skal man i fremtiden som noget helt nyt kunne certificere events med Svanemærket – og branchen kan netop nu kommentere på Svanemærkets forslag til krav.

Her i Norden bliver der hver dag afviklet en lang række events. Det gælder både workshops, seminarer og konferencer i arbejdstiden – og kultur- og sportsarrangementer i fritiden. Og hvert event sætter et aftryk på miljø og klima. Det aftryk vil Svanemærket, det officielle nordiske miljømærke, gerne være med til at mindske og har derfor udarbejdet forslag til kriterier for events, som netop nu er i høring.
”Vi har set et øget fokus på miljø- og klimatiltag i eventbranchen, men vi ved også, at der sker meget på et event, og at det kan være svært at gennemskue, hvor man skal sætte ind, og hvilke tiltag der gør den største forskel. Her vil Svanemærket gerne kunne tilbyde et værktøj, der kan hjælpe med at prioritere i forhold til, hvor man skal sætte ind for at mindske den samlede miljø- og klimabelastning, og hvilke krav man skal stille til sine leverandører og underleverandører,” siger Heidi Bugge, der er kriteriechef i Miljømærkning Danmark.
Svanemærket er det mest kendte miljømærke i Norden og er samtidig et officielt anerkendt Type I-miljømærke. Det kan således både være med til at styrke den grønne kommunikation af et event, ligesom det rummer fordele i forhold til fx ESG-rapportering.
40 obligatoriske krav skal mindske aftryk på miljø og klima
Forslaget til de nye kriterier indeholder 40 obligatoriske krav, som er fordelt inden for forskellige fokusområder. Et af de områder, der fylder mest i kriterieforslaget, er ressourceeffektivitet:
”Vi mennesker presser jordens ressourcer hårdt. Hvis vi skal vende udviklingen, er vi nødt til at forbruge mindre og sikre en mere cirkulær økonomi. Derfor vil Svanemærket bl.a. stille krav om, at alle kolde drikkevarer skal serveres i kopper og krus, der kan genbruges, at der skal være en politik for at forebygge madspild, og at der kun må anvendes engangsartikler, der opfylder strenge miljøkrav. Der vil også blive stillet krav til dekoration, merchandise og giveaways – kravene skal både være med til at reducere forbruget og sætte fokus på brug og smid-væk-kulturen på dette område,” fortæller Heidi Bugge.
De nye kriterier har også fokus på at reducere klimapåvirkningen fra events. Fx må kun en minimal andel af den anvendte energi, som anvendes på eventstedet, komme fra fossile brændstoffer. Samtidig foreslås flere krav, der kræver tiltag for at reducere energiforbruget fra fx energikrævende udstyr og belysning.
Et andet fokusområde er mad og drikke, hvor der bl.a. lægges op til krav om en vis andel økologisk mad og drikke, vegetariske måltider samt gratis postevand tilgængeligt for eventdeltagerne.
”Svanemærket har et helhedsperspektiv og stiller krav de steder, der mindsker det samlede aftryk på miljø og klima. Det gør det til et trygt pejlemærke, og jeg tror også, at det er derfor, vi fornemmer en klar interesse fra markedet. Men også fra virksomheder, der holder mange workshops, konferencer og seminarer, og som kan se fordele i forhold til fx ESG-rapportering, hvis disse events bliver certificeret med et officielt miljømærke af en uvildig tredjepart,” siger Heidi Bugge.
Høringsproces og invitation til webinar
Svanemærkets forslag til kriterier for events er lige nu i høring, og branchen har mulighed for at kommentere på kravene frem til den 23. marts. De endelige kriterier forventes at blive lanceret i sommeren 2025. Du kan se høringsforslaget her: https://www.nordic-swan-ecolabel.org/criteria-consultations/events/
Svanemærket inviterer desuden alle interesserede til høringswebinar den 19. februar kl. 10-12, hvor der bl.a. vil være præsentation af forslaget til de nye kriterier og information om høringsprocessen. Læs mere og tilmeld dig her: Høringswebinar: Svanemærkets kriterieforslag for events
Events, der skal kunne svanemærkes
I kriterieforslaget er der lagt op til, at blandt andre følgende events skal kunne opnå en certificering med Svanemærket:
- Kulturarrangementer, fx koncerter og teaterforestillinger, udstillinger og festivaler.
- Virksomhedsmøder, seminarer, workshops og konferencer.
- Messer og konferencer.
- Politiske events såsom landsmøder og debatarrangementer.
- Sportsstævner og turneringer.
Svanemærkets krav til events er opdelt i en række fokusområder:
- Marketing og kommunikation
- Energi
- Transport og klima
- Biodiversitet
- Mad og drikke
- Ressourceeffektivitet
- Rengøringsprodukter
- Arbejdsforhold
- Rammer og rutiner
Nøgleord
Kontakter
Lisa Olufson KlæsøeMiljømærkning Danmark
Tlf:27 12 93 69lio@ecolabel.dkBilleder



Om Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU Ecolabel i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.
Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier. Læs mere på www.svanemaerket.dk.
EU Ecolabel
EU Ecolabel (EU-Blomsten) er EU’s officielle miljømærke. EU Ecolabel blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk.
Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Ny rapport dokumenterer miljø- og klimagevinster ved at vælge Svanemærket i offentlige indkøb9.4.2025 06:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Offentlige indkøb kan være en kraftfuld drivkraft for den grønne omstilling – og svanemærkede produkter kan spille en central rolle i at realisere dette potentiale. Det dokumenterer en ny rapport, der både cementerer, at svanemærkede produkter rummer klare miljøfordele, og samtidig systematisk påviser reduceret klimabelastning ved en lang række svanemærkede produkter.
Gør haven klar til sommertid med miljømærket jordforbedring2.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommertid er for mange lig med havetid – og dermed også tid for jordforbedring. For uden den rette pleje kan jorden miste sin næring og struktur. Her er miljømærket jordforbedringsmiddel et godt valg.
Svanemærket boligbyggeri på Amager Strandvej har indeklima og biodiversitet i fokus27.3.2025 06:21:00 CET | Pressemeddelelse
Lejlighedsbyggeriet Havglimt 2 på Amager Strandvej, der i disse uger tager imod de sidste nye beboere, har netop modtaget den endelige licens med Svanemærket. Byggeriet med 84 lejligheder har godt indeklima og et grønt udemiljø med biodiversitet i højsædet.
Sådan begrænser du skadelig kemi i hverdagen24.3.2025 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
De er i din shampoo, deodorant og bodylotion, dit tøj og sengetøj – ja selv i din drikkedunk. Vi bliver udsat for rigtig mange kemikalier hver eneste dag, og nogle af dem kan være sundheds- og miljøskadelige. Derfor er det en god ide at vælge produkter med omtanke.
Danmark har nu brugt sin del af klodens ressourcer for 202513.3.2025 06:25:00 CET | Pressemeddelelse
Den 19. marts rammer Danmark, som et af de første europæiske lande, 'Overshoot Day'. Det betyder, at vi resten af året bruger flere ressourcer, end Jorden naturligt kan nå at genskabe. Men selvom det kan virke uoverskueligt, kan vi faktisk selv være med til at vende udviklingen gennem de små valg, vi træffer i hverdagen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum