Nyt liv til Vejle Fjord: Genopretning af fjordens havmiljø fortsætter
Projekt Sund Vejle Fjord går nu ind i sin anden fase for de næste fem år og dermed tages et nyt stort skridt i genopretningen af fjordens økosystemer. Samtidig tages kampen op over for udledning af kvælstof fra oplandet.
Det danske havmiljø er under pres, og det kræver målrettede indsatser at få genoprettet vores tabte havnatur.
De seneste fem år har projekt Sund Vejle Fjord, med støtte fra VELUX FONDEN, arbejdet for at genskabe en god økologisk tilstand i Vejle Fjord og fjordens biologiske mangfoldighed. Det er sket gennem udlægning af muslingebanker og stenrev, udplantning af ålegræs samt bekæmpelse af krabber, og resultaterne er positive.
Sund Vejle Fjord har haft et budget på cirka 25 mio. kr. og er det arealmæssigt største marine naturgenopretningsprojekt i Danmark nogensinde. Siden 2020 er der udplantet seks hektar ålegræs, udlagt 52 hektar muslingebanker samt etableret otte hektar stenrev i Vejle Fjord.
Projekt Sund Vejle Fjord arbejder systematisk og vidensbaseret for at beskytte vores kystområder, og med økonomisk støtte fra VELUX FONDEN og Vejle Kommune går projektet nu ind i en ny fase for de næste fem år.
"Vi har de seneste 5 år haft fuldt fokus på genopretningen af Vejle Fjord. Men vi er langt fra i mål med så stor en opgave. Derfor er jeg glad og taknemmelighed over, at VELUX FONDEN har valgt endnu en gang at støtte indsatsen og dermed sikre, at vi kan fortsætte arbejdet med at genoprette Vejle Fjord sammen med Syddansk Universitet," udtaler Søren Peschardt, formand for Klima-, Natur- og Miljøudvalget i Vejle Kommune.
VELUX FONDEN og Vejle Kommune støtter fase 2 af Projekt Sund Vejle Fjord. Vejle Kommune bidrager med otte mio. kr., mens VELUX FONDEN har bevilget fire mio. kr. til projektet i 2025. Fonden har desuden fremlagt en hensigtserklæring om yderligere årlige bevillinger, der samlet vil beløbe sig til 17 mio. kr. frem til 2029.
Lokalt engagement og helhedsorienteret indsats skaber fremskridt
Sund Vejle Fjord 2.0 lægger op til en mere økosystembaseret tilgang, der ikke alene fokuserer på naturgenopretning, men som også sætter ind over for årsagerne til fjordens dårlige tilstand med en koordineret indsats ift. udledningen af kvælstof fra oplandet til Vejle Fjord.
Indsatsen i oplandet til Vejle Å kommer blandt andet til at ske igennem søsterprojektet Vork Naturland, der koordineres i samspil med projekt Sund Vejle Fjord.
"En af grundene til, at vi er nået så langt under første etape af Sund Vejle Fjord, skyldes i høj grad det store engagement og det gode samarbejde, vi har haft med en lang række lokale foreninger, borgere og institutioner. Det store ejerskab og samarbejdet med de frivillige kræfter bliver et meget vigtigt element også gennem næste etape af projektet," forklarer Lars Schmidt, formand for Styregruppen, Sund Vejle Fjord.
Behov for øget viden og forskning om danske farvandes tilstand
Det er ikke kun Vejle Fjord, der har det skidt. De indre danske farvande lider under mange årtiers forurening og uhensigtsmæssig forvaltningspraksis. De seneste års kollaps af de marine økosystemer i Danmark, med årligt tilbagevendende iltsvind, fiskedød og ålegræs i mistrivsel, viser med al tydelighed, at der er behov for en bredere forståelse og mere forskning på området.
"Der mangler viden om de meget komplicerede biologiske processer i vores havmiljø, og hvordan vi hurtigst og mest omkostningseffektivt opnår en bedre miljøtilstand. Projekt Sund Vejle Fjord er første gang, hvor forskning og forvaltning samarbejder så tæt omkring havmiljøet i Danmark. Det samarbejde får vi nu mulighed for at fortsætte endnu en 5-årig periode, hvilket gør det muligt for os at målrette de marine virkemidler og forvaltningen af havmiljøet i hele Danmark," forklarer dekanen for Naturvidenskab ved SDU, Marianne Holmer.
"Sund Vejle Fjord 1.0 har været et foregangsprojekt, der har sat genopretning af danske fjorde på den politiske dagsorden og mobiliseret et bredt spektrum af stærke interessenter. Med Sund Vejle Fjord 2.0 fortsættes arbejdet med at genskabe hav- og kystnære områder med en økosystembaseret tilgang, der ikke kun adresserer klimaudfordringer, men også bidrager med afgørende forskning. Projektet afspejler VELUX FONDENs strategi ved at forene forskning, lokalt engagement og tværgående samarbejde i arbejdet for en sundere fremtid for vores fjorde og have. Vi glæder os til at følge projektets videre arbejde og resultater," udtaler Charlotte Mogensen, VELUX FONDENs uddelingschef for Et hav i balance.
Fornyet fokus på formidling og borgerinddragelse i Sund Vejle Fjord 2.0
Projekt Sund Vejle Fjord 2.0 sætter de næste fem år fornyet fokus på formidling og borgerinddragelse.
Det er projektets ambition at skabe større forståelse for de naturbaserede løsninger og genopretning af kystnære områder, der skal bidrage til at redde klima, biodiversitet og havmiljø. Forventningen bag projektet er, at involvere Vejle Kommunes borgere endnu mere ved at udvikle gode rammer for uddannelse, undervisning og forskning.
Der arbejdes blandt andet på at etablere en marin feltstation ved Brønsodde, hvor alle er velkomne, og der kan laves fælles skoleprojekter, events og naturgenopretningstiltag.
Yderligere oplysninger
- Søren Peschardt, formand for Klima-, Natur- og Miljøudvalget, Vejle Kommune, tlf.: 24 42 58 87
- Lars Schmidt, formand for Styregruppen, Sund Vejle Fjord, Vejle Kommune, tlf.: 20 13 33 25
- Mogens Flindt, Professor og Forskningsleder, Biologisk Institut, SDU, tlf.: 20 77 99 73
- Anne Louise Fisker Nielsen, Senior Kommunikationsrådgiver, VELUX FONDEN, tlf.: 27 90 12 22
Kort om Sund Vejle Fjord 2.0
• Projektejer: Vejle Kommune og SDU
• Projektmål: Genopretning af økosystemerne i Vejle Fjord
• Økonomisk støtte: VELUX FONDEN og Vejle Kommune
• Projektperiode, Sund Vejle Fjord 2.0: 2025 - 2029
• Læs mere: www.vejleaadalogfjord.dk/sund-vejle-fjord
Billeder
Om VELUX FONDEN
VELUX FONDEN er en almennyttig fond, der ønsker et demokratisk og bæredygtigt samfund på et oplyst og inkluderende grundlag.
VELUX FONDEN arbejder for at forbedre menneskers liv og handlemuligheder i et demokratisk og bæredygtigt samfund ved at støtte forskning og indsatser inden for eller på tværs af sociale forhold, alderstrin, voksenlivets overgange, samfund og kultur samt havmiljøet. VELUX FONDENs 2030-strategi adresserer således en lang række væsentlige samfundsudfordringer inden for områderne Sociale indsatser, Et hav i balance, Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur samt Voksenlivets overgange og forandringer.
Læs mere på www.veluxfonden.dk
Følg pressemeddelelser fra VELUX FONDEN
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VELUX FONDEN
Litteraturtalenter flytter ind på universiteterne22.1.2025 08:21:22 CET | Pressemeddelelse
Otte forfattere kommer de næste to år til at have deres daglige gang på syv forskellige universiteter, hvor de med arbejdslegater fra VELUX FONDEN skal inspirere og lade sig inspirere af forskere og studerende.
Deltagere til Impact Lab 2.0 er valgt: Samarbejde om demokratisk bæredygtighed tager form14.1.2025 08:43:36 CET | Pressemeddelelse
VELUX FONDEN og Dronning Marys Center løfter nu sløret for navnene på de 15 forskere og praktikere, der er udvalgt til at deltage i et nyt laboratorium under projektet Impact Lab 2.0. De skal over det næste år i fællesskab nytænke miljømæssige, sociale og demokratiske udfordringer for at udvikle socialt bæredygtige løsninger på blandt andet kommunale udfordringer i den grønne omstilling.
Biblioteker bygger bro mellem generationer og engagerer unge og seniorer til at gøre en forskel for klimaet10.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt projekt vil skabe omkring 30 lokale fællesskaber for klimahandlinger, hvor over 800 unge og seniorer mødes og sammen udvikler tiltag, der kan bidrage til en grønnere fremtid.
VELUX FONDEN styrker indsatsen inden for human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur19.12.2024 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Sanne de Fine Licht Raith er ny fondsrådgiver i VELUX FONDEN.
Håb er en kilde til at leve med alvorlig sygdom: Nu skal forskere udvikle redskaber, som gavner patienter og praktikere16.12.2024 10:19:52 CET | Pressemeddelelse
Når alvorlig sygdom i den sidste del af livet bryder radikalt med hverdagslivet, kan håb være af afgørende betydning. Nyt tværfagligt forskningsprojekt skal hjælpe patienter, pårørende og fagfolk med at få viden om håbets nuancer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum