Frokost, sms og videomøder – det laver bilisterne bag rattet
Der foregår mange ting bag rattet, når bilisterne kører på vejene. Mange spiser og drikker, leder efter ting eller bruger håndholdt mobil (regionale tal). En aktuel kampagne og politikontrol sætter fokus på uopmærksomhed i trafikken.

Over halvdelen af bilisterne spiser og drikker, når de kører bil, og hver femte leder efter ting i en taske eller et handskerum. 13 % bruger håndholdt mobil til at tale eller skrive på, og 5 % siger, at de holder telefon- eller videomøde, når de har foden på speederen.
Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, hvor bilisterne er blevet spurgt, hvad de har lavet bag rattet inden for den seneste måned. Tallene offentliggøres i forbindelse med den landsdækkende kampagne “Kør Bil, når du kører bil”, som Rådet for Sikker Trafik og 60 kommuner står bag fra den 6. til 26. maj.
- Det kræver ens fulde opmærksomhed at køre på vejene, hvor få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser andre. Den slags ulykker ser vi desværre alt for ofte. Derfor bør man vente med at lede efter ting i handskerummet, holde videomødet og at skrive beskeder, indtil man holder ind til siden, siger Lisbeth Sahl Bauditz, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Politiet holder øje med trafikanters adfærd
Politiet bakker op om kampagnens budskab om at køre bil, når man kører bil. I flere politikredse vil politiet derfor have øget fokus på uopmærksomhed i trafikken fra den 6. - 17. maj.
Ulykkestal for de enkelte politikredse viser, at det er nødvendigt med fokus på området, da uopmærksomhed og manglende orientering koster liv i hele landet. Fyns Politi er en blandt flere politikredse, der sætter ind med kontrol.
- Uopmærksomhed er alt for ofte skyld i store og alvorlige ulykker, der koster liv eller skader mange mennesker. Derfor gennemfører vi målrettede kontroller med fokus på uopmærksomhed for at minde bilisterne om at køre bil, når de kører bil. På den måde kan trafikken blive mere tryg og sikker for os alle, siger Sten Rosenlund Sørensen, vicepolitiinspektør hos Fyns Politi.
De 60 kommuner, der er med i kampagnen, sætter kampagneplakater med budskabet ”Kør bil, når du kører bil” op langs vejene, og Rådet for Sikker Trafik sætter desuden 1.000 kampagneplakater langs statsvejene. Og det har en effekt.
Flere end seks ud af ti bilister, der har set plakaterne, svarer i en undersøgelse fra Epinion, at de skærper deres opmærksomhed på trafikken efter at have kørt forbi plakaterne. Kampagnen kan også ses på Rådet for Sikker Trafiks sociale medier, i tv og på web-tv i løbet af maj.
Gode råd: Sådan bliver du en mere opmærksom bilist.
Straf: Det er straffen for at bruge håndholdt mobil i trafikken.
Fakta:
Der er uopmærksomhed eller manglende orientering involveret i seks ud af ti dødsulykker i trafikken, viser tal fra Vejdirektoratet.
Ny undersøgelse: Hvad laver bilisterne bag rattet, når de kører bil?
Hvilke af følgende ting har du inden for den seneste måned gjort bag rattet i bil, mens du kørte med minimum 40 km/t? (kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik, 1. kvartal 2024, 2.045 adspurgte bilister):
- Spist og drukket: 55 %
- Siddet i egne tanker og mistet fokus fra trafikken: 24 %
- Ledt efter ting fx i en taske, handskerummet eller lign.: 19 %
- Brugt håndholdt mobil til at tale eller skrive/taste på: 13 %
- Deltaget i møder enten via telefon- eller videoopkald: 5 %
- Trykket på smartwatch for fx at læse eller skrive beskeder: 4 %
- Taget billeder eller video med mobilen: 4 %
- Lavet videoopkald, Facetimet mv.: 2 %
- Set film/video på mobilen, tablet eller bilens infoskærm: 1 %
- Personlig pleje: barberet mig, børstet tænder, lagt makeup, sat hår mv.: 1 %
Regionale tal:
Hvad laver bilisterne bag rattet, når de kører bil? Se tallene for alle regioner på dette link.
Kontakt:
Lisbeth Sahl Bauditz, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 4242 7027.
Søren Ørsted Pedersen, pressechef, Rådet for Sikker Trafik: 2232 7009.
Sten Rosenlund Sørensen, vicepolitiinspektør, Fyns Politi: 2269 1162.
Rådet for Sikker Trafik er en privat organisation, der arbejder for at øge trafiksikkerheden. Medlemmerne af Rådet er dels offentlige myndigheder og dels private organisationer.
Rådet for Sikker Trafiks arbejde omfatter bl.a. kampagner, undervisningsmaterialer og rådgivning. Administrerende direktør for Rådet for Sikker Trafik er Jakob Bøving Arendt.
Se mere på www.sikkertrafik.dk

Følg pressemeddelelser fra Rådet for Sikker Trafik
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rådet for Sikker Trafik
Skolepatrulje i Ringsted vinder titlen som Årets Skolepatrulje 20258.5.2025 12:01:42 CEST | Pressemeddelelse
Skolepatruljen på Byskovskolen i Ringsted Kommune kan nu kalde sig Årets Skolepatrulje 2025.
Motorcyklisterne er igen på vejene – nyt tiltag gør dem lettere at se.9.4.2025 05:50:00 CEST | Pressemeddelelse
Med foråret kommer motorcyklerne igen på vejene. Motorcyklisterne er sårbare særligt i ulykker med andre trafikanter, men nu skal nyt tiltag øge motorcyklisternes synlighed, så andre trafikanter ikke overser dem.
Ny kampagne skal minimere skader med varevogne7.4.2025 06:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Der sker mange ulykker i trafikken med varevogne og håndværkerbiler. Nu sætter Rådet for Sikker Trafik og forsikringsselskabet Alm. Brand ind med en ny kampagne, der skal hjælpe flere håndværkere med at blive mere opmærksomme i trafikken.
Skildpadder viser vejen: Hovedstadens cyklister kan lære af dyrene4.4.2025 07:21:00 CEST | Pressemeddelelse
Cyklisters brug af cykelhjelm er lavere i region Hovedstaden og på Sjælland end i resten af landet. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, som sammen med ZOO København nu går en alternativ vej for at få hjelmen på flere børn og især deres forældre (OBS: REGIONALE tal for hele landet nederst i pressemeddelelsen).
Rundspørge i Politikredsene: Ulovlige elcykler er et problem i trafikken13.3.2025 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Billige og ulovlige elcykler er et stadig større problem, oplever Rådet for Sikker Trafik og politiet. Mange borgere er i tvivl om reglerne, og de ulovlige elcykler øger risikoen for ulykker og kan koste føreren dyrt, hvis de bliver stoppet af politiet eller kører galt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum