Energinet

Energinet udskifter og forstærker nordjysk elnet for 3,8 milliarder kroner

Del

Klima-, energi- og forsyningsministeren har godkendt, at Energinet investerer i ca. 100 km nyt højspændingsnet nord og syd for Limfjorden. Det sker med nedgravede kabler, og efterfølgende pilles nuværende elmaster og luftledninger ned. Projektet er en del af de såkaldte fremskyndelsesområder, som skal forkorte tidsplanen og sætte skub i udbygningen.

På kortet ses strækningerne for kabellægningen samt nedtagning af eksisterende luftledninger og master. Også højspændingsstationer berøres. I nogle tilfælde vil Energinet flytte ud af de eksisterende stationer, i andre tilfælde ombygges højspændingsstationen indenfor det eksisterende stationsareal, og tredje steder bygges en helt ny højspændingsstation.
På kortet ses strækningerne for kabellægningen samt nedtagning af eksisterende luftledninger og master. Også højspændingsstationer berøres. I nogle tilfælde vil Energinet flytte ud af de eksisterende stationer, i andre tilfælde ombygges højspændingsstationen indenfor det eksisterende stationsareal, og tredje steder bygges en helt ny højspændingsstation. Energinet

Grøn energiproduktion fra solceller og vindmøller og stærkt stigende elforbrug kræver, at elnettet udbygges og forstærkes. Derfor går Energinet nu i gang med endnu et projekt, der skal udvide kapaciteten i det nordjyske eltransmissionsnet og dermed fremtidssikre elnettets motorveje. 

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard har godkendt, at Energinet investerer 3,8 milliarder kroner i nye 150 kV højspændingsforbindelser fra Vendsysselværket, over Klim Fjordholme til Mosbæk. Der lægges to parallelle 150 kV-forbindelser som kabler i jorden på en del af den ca. 100 km lange strækning, således at elnettet forstærkes.

Efterfølgende skal nuværende elmaster og luftledninger pilles ned. De blev sat op mellem 1967 og 1985 og er udtjente. Energinet vil også ombygge eksisterende højspændingsstationer i området, og nogle steder bygge helt nye stationer, så strømmen bedre kan fordeles rundt i området.

Fremskyndelsesområder sætter skub i den grønne omstilling   
Et bredt flertal på Christiansborg lavede kort før jul en aftale, der sikrer, at der blandt andet sættes skub i udbygningen af det nordjyske elnet, så vindmøller, solceller og nyt elforbrug hurtigere kan blive tilsluttet.

“Inden vi kan begynde at grave nye kabler i jorden og efterfølgende fjerne de gamle master, skal en masse planlægningsarbejde og myndighedstilladelser på plads. Vi skal fx i dialog med kommunerne, og derefter kan vi begynde at tage kontakt til lodsejere, der kan blive berørt. Jeg kan sagtens forstå, at lodsejere og naboer, når de hører om det her nye projekt, gerne vil have en hurtig afklaring af, om de eventuelt kan få nedgravede kabler på deres jord, eller at de ønsker tidsplaner for nedtagning af master. Det bliver nok i løbet af foråret og sommeren 2025, at vi kan begynde at række ud til lodsejere og naboer”, siger seniorprojektleder Allan Vig Nielsen.

Flere udbygninger på vej  
Udbygningen og forstærkningen af 150 kV-nettet er et af flere skridt, der skal fremtidssikre eltransmissionsnettet i Nordjylland.  

Energinet offentliggjorde i juni Den Langsigtede Udviklingsplan 2024, som viser forventningerne til fremtidens behov, fx udbygning af solceller og vindmøller, elektrificering af industri, skibsdrift mm. Planen peger på, at der i de kommende år og årtier både er behov for udbygning af 150 kV og 400 kV-forbindelser samt nye højspændingsstationer.  

Der er et stort nordjysk ønske om mere elnet for at styrke erhvervsudvikling og vækst, og når Energinet udbygger og forstærker eltransmissionsnettet sker det ikke kun til de aktuelle, kendte behov. Kapaciteten tilpasses, at der i fremtiden formentlig vil komme ny produktion eller storforbrug, vi ikke kender til i dag. Omvendt kan Energinet ikke udbygge elnettet, før der er en vis sikkerhed og dokumentation for, at der bliver brug for nye kabler, luftledninger eller højspændingsstationer.

FAKTA: TIDSPLAN FOR PROJEKTET  
Projektering, udbud og myndighedstilladelser - i løbet af 2025 og 2026  
Miljøgodkendelse og rettighedserhvervelser – fra slut 2026 til foråret 2029  
Anlægsarbejde på højspændingsstationer, kabellægning og nedtagning af luftledninger – vinter 2027 – 2030  
Projektet forventes at gå i drift i 2031.  

Du kan læse mere om projektet på www.energinet.dk/nynetnordjylland

Kontakter

Om Energinet

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger. Læs mere på www.energinet.dk

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

Energinet forstærker elnettet i Gentofte Kommune med ny kabelforbindelse20.1.2025 07:08:00 CET | Pressemeddelelse

Energinet forstærker elnettet i Hovedstaden i disse år, og nu er turen igen kommet til Gentofte Kommune. I løbet af februar 2025 går arbejdet i gang med at etablere en ny 132 kV kabelforbindelse i jorden på tværs af kommunen fra Glentegård Højspændingsstation til kysten ved Hellerup og videre fra Nordhavn til Amagerværket. Arbejdet vil betyde trafikale ændringer og begrænsningerne lokalt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye