Stor anti-svindel kampagne fortsætter i 2025
Finans Danmark fortsætter informationskampagnen ”Sikker bank – sammen”. Målet er, at endnu flere bliver klædt på til mødet med de kriminelle, der forsøger at svindle sig til dine penge. Det kræver en sund skepsis. For de kriminelle er konstant presset til at finde på nye metoder.
I første halvår af 2024 havde kriminelle held med i første omgang at svindle sig til hele 209 mio. kroner gennem tre forskellige svindelmetoder. Den ene er netbanksvindel, hvor ofrene oftest bliver kontaktet på telefonen af den kriminelle. Den anden er gennem falske investeringer. Og endelig gennem såkaldt kærlighedssvindel, hvor den kriminelle lokker penge ud af mennesker, der tror de har et forhold til den kriminelle, som udgiver sig for at være en anden. Heldigvis lykkedes det bankerne at stoppe en stor del af pengene fra at havne hos de kriminelle. Men næsten 111 mio. kroner af de 209 mio. kroner forsvandt med de kriminelle i første halvdel af 2024.
”Vi lever i et tillidsbaseret samfund – heldigvis. Det er der rigtig mange fordele ved. Vi vil også gerne have tillid til, at folk er dem, de siger, de er. Men det kan vi desværre ikke altid. Så hvis vi kan krydre vores generelle tillid til hinanden med en sund skepsis, så vil det være rigtig godt i kampen mod de kriminelle. Vi skal lige give os selv tid til at tænke tanken: Kan det her være svindel?”, siger Ane Arnth Jensen, konstitueret administrerende direktør i Finans Danmark.
De kriminelles metoder skifter løbende
Det er især metoden med at kontakte ofrene og udgive sig for at være en bekendt eller et familiemedlem i knibe, som de kriminelle bruger lige nu. De kontakter oftest deres ofre på sms eller via sociale medier og beder offeret om at hjælpe med en regning. Det kan også være via en MobilePay anmodning direkte i MobilePay appen.
I 2024 var det også en ny tendens, at ofrene fik fysiske besøg i hjemmet af falske bankbude, der påstod at ville hjælpe med at få udskiftet ofrenes betalingskort, der ifølge de kriminelle var i fare for at blive misbrugt. Den metode bliver fortsat brugt af de kriminelle.
De kriminelle ændrer hele tiden metoder. Det gør de, fordi ofrene stopper med at falde for en given type af svindel, og fordi bankerne og myndighederne har succes med at stoppe de kriminelle aktiviteter. Senest har en opdatering af MitID, der stopper de kriminelle i at kunne overtage et offers MitID, haft en synlig positiv indvirkning på omfanget af svindelsagerne.
Vær sund skeptisk
Da de kriminelle hele tiden finder nye veje i takt med, at bankerne og myndighederne stopper dem, kan det som almindelig borger være svært at vide, om det man står overfor, er svindel eller ej.
”Der er mange gode råd til, hvad du skal gøre. Og det kan være svært at huske dem alle sammen. Så hvis jeg bare skal give ét godt råd, så er det at være skeptisk. Det giver dig muligheden for at stille spørgsmål, tænke over tingene en ekstra gang og måske vende det med en ven eller familie. Og så skal du dele din viden og erfaring med andre. Når du har læst det gode råd her, så giv det videre,” siger Ane Arnth Jensen.
Du vil kunne støde på Finans Danmarks ”Sikker bank – sammen” kampagne i hele 2025 i blandt andet TV, aviser, på reklamestandere og på sociale medier.
Med igangsættelse af denne anti-svindelkampagne leverer bankerne på en af anbefalingerne fra Finans Danmarks Svindel Task Force, der i november 2024 præsenterede 18 anbefalinger til at bekæmpe svindel.
Nøgleord
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Høringssvar: Implementering af ”stop-the-clock direktivet” i dansk regulering30.6.2025 15:30:46 CEST | Nyhed
Direktivnær implementering hilses velkommen, men tidligere indført dansk overimplementering bør samtidig udgå.
Høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed m.fl.27.6.2025 14:04:55 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til samlelovsforslag OKT 2025.
Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.
Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.
Hurtige handler og højere priser præger ejerlejlighedsmarkedet20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Årets første kvartal bød på flere ejerlejlighedshandler end året før. I alt skiftede 4.081 ejerlejligheder ejer, hvilket især skyldes øget aktivitet i Hovedstaden, hvor en større andel af ejerlejlighederne blev solgt inden for de første to uger. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum