SU giver os X-faktor i kampen om internationale talenter
SU til internationale studerende bliver ofte set som en byrde. Det er et selvmål. Fakta er, at SU tiltrækker internationale talenter til universiteterne. Talenter, der ellers ville søge mod andre himmelstrøg og dermed være tabt for dansk erhvervsliv.
Uden SU ville 6 ud af 10 internationale studerende ikke have råd til at studere i Danmark. Og uden muligheden for at få SU, ville mange slet og ret slet ikke vælge at studere i Danmark.
Det er konklusionen i en ny undersøgelse, IDA har lavet blandt internationale studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelsesinstitutioner.
Her bliver muligheden for at få SU bedømt som et af de tungestvejende kriterier, der gør det attraktivt for internationale studerende fra typisk andre EU-lande eller EØS-lande at vælge Danmark og danske universiteter som stedet, hvor de vil dygtiggøre sig. Kun udbuddet af engelsksprogede uddannelser og fraværet af studieafgifter vejer tungere.
IDAs formand, Laura Klitgaard, mener, at den pointe bør give stof til eftertanke blandt de politikere, der fra tid til anden kritiserer, at internationale studerende kan modtage SU, hvis de studerer i Danmark.
”Det handler om kampen om talent. Fremtidens vindere bliver de nationer, der kan tiltrække de skarpeste hjerner. Det evner vi allerede på universiteterne, fordi vi ikke kræver studieafgifter, har et godt udbud af uddannelser på engelsk og giver SU. Det skal vi værne om, for det er vores X-faktor i konkurrencen om den internationale talenter. Uden den treenighed ville mange af disse talenter med højt efterspurgte kompetencer rejse til et andet land,” siger hun.
Laura Klitgaard peger på, at SU til internationale studerende bør ses som investering for det danske samfund fremfor en økonomisk byrde.
At internationale dimittender bidrager med milliarder til vores samfundsøkonomi dokumenteres af en analyse, som Damvad Analytics har lavet for IDA. Også selvom en andel af dem, som har modtaget SU, rejser ud af Danmark igen efter at have gjort deres uddannelse færdig.
Fraregnet de samlede udgifter til SU løber bidraget til samfundsøkonomien alene fra internationale dimittender på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelsesretninger op i mere end 11,7 mia. kr. over en 13-årig periode.
”Internationale studerende er en milliardgevinst for vores samfund. Mens de studerer, bidrager de til et styrket studiemiljø med internationalt snit, og når de er færdige, bidrager de stort til vores velstand. Det er elendigt købmandskab, at man fra politisk side har lagt et loft over optaget på de engelsksprogede uddannelser,” siger Laura Klitgaard.
”Det loft skal fjernes, hvis styrkeområder som life-science, bioscience eller grøn teknologi fortsat skal udvikle sig herhjemme. Det vil være klog uddannelsespolitik, der flugter med dansk erhvervslivs fremtidige behov til gavn for vækst og velstand,” siger hun.
Allerede i dag har hver 10. ingeniør, it-specialist eller naturvidenskabelig kandidat på det danske arbejdsmarked et andet pas end det danske rødbedefarvede pas.
Nøgleord
Kontakter
Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf. 51 85 17 64 / e-mail: slr@ida.dk
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Prisloft fjernet: En milepæl for den grønne omstilling17.1.2025 09:29:11 CET | Pressemeddelelse
Med Folketingets beslutning om at fjerne prisloftet på overskudsvarme bliver det lettere at bruge overskudsvarme fra datacentre i fjernvarmenettet.
Styrk din it-sikkerhed med digitale nytårsforsæt30.12.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med nogle få digitale leveregler er du bedre stillet, hvis du vil undgå at miste dine personlige data eller at få hacket dine passwords af it-kriminelle, som hele tiden er på jagt efter nye ofre.
Julen er højsæson for digital hjælp i familien23.12.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fire ud ti danskere har haft brug for hjælp fra familie og venner til at anvende digitale løsninger, viser ny undersøgelse.
Manglen på ingeniører vil stige med ny reform19.12.2024 16:35:06 CET | Pressemeddelelse
Trods tiltrængte og positive justeringer på STEM-uddannelserne vil den endelige universitetsreform fortsat forværre erhvervslivets muligheder for at rekruttere ingeniører de kommende mange år.
Beredskab er kun moderat gearet til nedbrud18.12.2024 17:15:16 CET | Pressemeddelelse
Der er plads til forbedring, især når det kommer til kommunikation og koordinering i forbindelse med nedbrud i samfundets kritiske infrastruktur.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum