Energinet

Energinet forstærker elnettet i Gentofte Kommune med ny kabelforbindelse

Del

Energinet forstærker elnettet i Hovedstaden i disse år, og nu er turen igen kommet til Gentofte Kommune. I løbet af februar 2025 går arbejdet i gang med at etablere en ny 132 kV kabelforbindelse i jorden på tværs af kommunen fra Glentegård Højspændingsstation til kysten ved Hellerup og videre fra Nordhavn til Amagerværket. Arbejdet vil betyde trafikale ændringer og begrænsningerne lokalt.

Energinets nye elforbindelse fra Glentegård Højspændingsstation til Hellerup og Nordhavn skal etableres i 2025.
Energinets nye elforbindelse fra Glentegård Højspændingsstation til Hellerup og Nordhavn skal etableres i 2025. Energinet

Energinet forstærker elnettet i Storkøbenhavn i disse år. Der skal gøres plads til mere grøn strøm, fordi storbyen er i rivende udvikling og fordi elforbruget til transport, industriproduktion og opvarmning af boliger er i vækst som led i den grønne omstilling. Derfor bliver gamle kabler udskiftet og nye kabler bliver lagt i det mest af hovedstadsområdet. Senest er der i 2024 blevet lagt et nyt kabel på tværs af Nørrebro og Østerbro.

I løbet af februar 2025 flytter Energinets entreprenør, NCC, sine boremaskiner, mandskabsvogne og materiel til Gentofte Kommune. Der skal nemlig laves en ny 132 kV elforbindelse, der forbinder den eksisterende højspændingsstation Glentegård i Gladsaxe og Vangede med en ny højspændingsstation ved Oceankaj på Københavns Nordhavn, som Energinet også skal i gang med at bygge i 2025. Derfra skal elforbindelsen gå ud til Amagerværket via Øresund.

”Vi forsøger at tage størst muligt hensyn til natur, miljø og naboer i vores valg af linjeføring. Og så har vi valgt at underbore fremfor at lave en åben udgravning. Det er nemlig både hurtigere, fylder mindre og meget nemmere at retablere bagefter”, siger Thomas Pedersen, der er projektleder på projektet i Energinet.

Arbejdet forventes at begynde i både Vangede og Hellerup til februar

Arbejdet i Gentofte Kommune forventes at begynde i februar 2025 og vil vare frem til 2026. Ifølge planen skal boremaskinerne begynde i hver sin ende af strækningen samtidig, nemlig i Vangede og i Hellerup.

I Vangede forventes arbejdet at starte op på Kellersvej og vil fortsætte ned igennem det store institutionsområde på Bank-Mikkelsens Vej og videre mod Gentofte ad Brogårdsvej ned mod Hellerup. Når arbejdet laves på Kellersvej, er det af sikkerhedsmæssige årsager nødvendigt at spærre vejen helt af for al passage.

Kabelarbejdet nær kysten i Hellerup skal være færdigt, inden kystunderboringerne til søkablet går i gang på Bengtasvej i løbet af foråret. Derfor er det planen, at NCC også går i gang i Hellerup som det første. Her arbejder de samtidig på hele Bengtasvej, en kort strækning på Strandvejen og starten af Maglemosevej. Arbejdet i Hellerup vil især have trafikal betydning for bilisterne på Strandvejen og beboerne på Bengtasvej i en periode på cirka to måneder.

Sådan påvirker kabelarbejdet dig

Kabelarbejdet foregår i flere faser, som hver cirka varer et par måneder. Først bores der ud til kabelrør og kabler trækkes igennem rørene. Denne fase er den mest indgribende for naboer og forbipasserende. Her er det nemlig nødvendigt at inddrage en del af vejarealet og kantstensparkering, da der skal være plads til maskiner, kabelrør og kabeltromler. Det kan også blive nødvendigt at spærre mindre villaveje af eller lave andre midlertidige trafikale begrænsninger.

”Vi ved godt, at det kan være irriterende at være nabo til vores kabelarbejde, men vi bestræber os på at planlægge arbejdet så effektivt som muligt og med færrest mulige gener. Vi skal også nok informere på forhånd via e-boks, lokale nyheder, skiltning og uddele flyers til beboerne”, siger Thomas Pedersen.

Der kan være støj fra boremaskinen og andre tunge køretøjer. Arbejdet vil som udgangspunkt foregå i dagtimerne på hverdage. Hvis der foregår aften- og natarbejde, bliver det varslet i god tid på forhånd.

Når rørene er lagt og kablerne trukket igennem, skal kablerne samles. Det sker i en senere fase, hvor der er brug for væsentligt mindre arbejdsareal. For hver cirka 5-600 meter skal der stå en container og andet materiel, som skal bruges til at samle kabler. Så lige her er der brug for et arbejdsområde, men ellers vil arbejdet ikke påvirke omgivelserne ret meget. Når kablerne er trukket og samlet på hele strækningen, kan kabelforbindelsen tages i brug.

I Gentofte på ny

Det er ikke nyt for Energinet at arbejde i Gentofte Kommune. I 2019 etablerede Energinet en kabelforbindelse fra Glentegård Højspændingsstation mod syd til Svanemølle Koblingsstation på Østerbro. Og i 2020 lavede Energinet en kabelforbindelse mellem Glentegård og Bellahøj Koblingsstation.

Nye kabelforbindelser i Hovedstaden

Energinet etablerer nye elforbindelser i hovedstadsområdet i disse år. Højspændingsnettet skal nemlig forstærkes og udbygges, da efterspørgslen på strøm er i vækst, og fordi strømmen i stigende grad leveres fra sol og vind, og ikke fra de gamle kraftværker i hovedstadsområdet.

Derfor forbinder Energinet de eksisterende højspændingsstationer med ny kabelforbindelser. Der er allerede lagt nye kabler blandt andet på tværs af Nørrebro og Østerbro og Frederiksberg og Valby. I starten af 2025 går Energinet i gang med at lægge en ny kabelforbindelse fra Glentegård Højspændingsstation i Vangede, som fortsætter til Nordhavn og Amagerværket. På Nordhavn bygger Energinet sammen med Radius en helt ny 132 kV transformerstation, der skal forsyne de nye bydele og krydstogtskibene på Nordhavn med grøn strøm.

Når dette arbejde er afsluttet, fortsætter Energinet på Amager, hvor der skal etableres en kabelforbindelse mellem Amagerværket og Amager Kobling og derfra skal der lægges en ny kabelforbindelse til H.C. Ørstedværket i Sydhavnen.

Find mere information på www.energinet.dk/storkøbenhavn

Nøgleord

Kontakter

Billeder

En underboring består af flere faser. Først bores der ud til kabelrør, så trækkes kablet igennem rørene og til sidst så samles kablerne.
En underboring består af flere faser. Først bores der ud til kabelrør, så trækkes kablet igennem rørene og til sidst så samles kablerne.
Energinet
Download

Links

Om Energinet

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger. Læs mere på www.energinet.dk

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye