De danske toplederes tro på vækst er tilbage på niveauet før krigen i Ukraine
Danske toplederes optimisme er tilbage på niveau med 2022, og andelen af danske topledere med tro på vækst i verdensøkonomien er mere end fordoblet på blot et år. Usikkerhed forbundet med cyber- og geopolitiske risici udgør de største trusler for erhvervslivet. Det viser PwC’s CEO Survey 2025.
PwC’s CEO Survey 2025 viser, at 72 % af danske CEO'er tror på vækst i verdensøkonomien i de kommende 12 måneder, hvilket er en markant stigning fra 31 % i 2024 og 8 % i 2023. De danske topledere udviser en større optimisme end deres globale kolleger, selvom der på globalt plan også er en stigende tro på vækst sammenlignet med tidligere. Her svarer 58 %, at de forventer vækst i verdensøkonomien i det kommende år, hvilket er en stigning fra 38 % i 2024 og 18 % i 2023.
"Den øgede optimisme blandt de danske topledere afspejler erhvervslivets evne til at navigere i udfordrende tider. Samtidig er det positivt at se en global optimisme, som er tegn på, at virksomheder verden over tilpasser sig de aktuelle vilkår og investerer i fremtiden, på trods af de usikkerheder vi står overfor med bl.a. fortsat betydelig geopolitisk uro og makroøkonomisk volatilitet,” udtaler Lars Baungaard, Senior Partner og adm. direktør i PwC.
PwC’s CEO Survey 2025 viser samme opadgående tendens i topledernes syn på væksten i økonomien i Danmark. Således svarer 67 % af de danske topledere (mod 35 % sidste år), at de forventer vækst i Danmarks nationaløkonomi de kommende 12 måneder. Kun 13 % forventer et fald i vækst i den nationale økonomi.
“De danske topledere forventer vækst i dansk økonomi, hvilket flugter med Nationalbankens skøn om vækst i BNP på 2,3 pct. i 2025. Det afspejler især en forventning om fortsat høj eksportvækst, og at danskerne har genvundet købekraften,” forklarer Lars Baungaard.
Nye tariffer og handelsbarrierer kan hindre vækst for de danske topledere i 2025
Andelen af danske topledere, der forventer vækst i egen virksomhed i år, er også steget, dog knap så meget som andelen, der tror på vækst i verdensøkonomien og dansk økonomi. 51 % af danske CEO’er tror i høj grad eller i meget høj grad på vækst i egen virksomhed i de kommende 12 måneder (37 % sidste år). 60 % forventer vækst de næste 3 år (49 % sidste år).
“Selvom topledere har tillid til, at verdensøkonomien som helhed vil vokse, kan der stadig være usikkerhed forbundet med specifikke industrier, geografier og geopolitiske forhold, der direkte kan påvirke deres virksomhed. Handelsbarrierer, lav forbrugertillid, inflation eller valutavolatilitet rundt om i verden kan være med til at dæmpe forventningerne, der dog er langt mere positive, end vi så det i 2024,” fortæller Lars Baungaard og fortsætter:
"Mens USA står over for potentielt at indføre nye tariffer og handelsbarrierer, der skaber usikkerhed for virksomheder, kæmper Kina med manglende vækst og historisk lav forbrugertillid. Samtidig står Europa over for udfordringer med tab af konkurrenceevne i forhold til andre regioner. Denne tredobbelte udfordring fra verdens største økonomier forværrer samlet set det globale erhvervsklima og skaber et komplekst miljø, hvor virksomheder skal være forberedte på både geopolitiske, økonomiske og strukturelle udsving."
Kina ikke længere i top 3 over interessante investeringsmarkeder
Ifølge CEO Survey 2025 er vigtigste investeringsmarkeder for danske virksomheder USA (det svarer 36 %), Tyskland (22 %) og Sverige (18 %). Blandt de globale topledere er det USA, som er det vigtigste investeringsmarked (54 %), dernæst UK (14 %) og Tyskland (12 %).
"Det er interessant at se, at blandt både danske virksomheder og globale topledere er USA det mest attraktive investeringsmarked, mens Kina ikke engang er i top 3. Det kinesiske marked har ellers i mange år været en vigtig vækstmotor, men foruden manglende vækst og lav forbrugertillid, påvirker Kinas ambition om at styrke sin egenproduktion og potentiel yderligere geopolitisk uro de udenlandske virksomheders succes og tilstedeværelse i Kina negativt," forklarer Lars Baungaard.
Cyberrisici øverst på listen over trusler
Øverst på listen over trusler placerer de danske topledere cyberrisici. Det er knap hver tredje danske topleder (30 %), der peger på cybertruslen som den største trussel. Dernæst peger de på geopolitisk konflikt (25 %), mens begrænset adgang til arbejdskraft med de rette kompetencer ligger på en tredjeplads over trusler for de danske topledere (24 %).
“Når cyberrisici topper listen over trusler i år, er det en afspejling af den globale usikkerhed, hvor konflikter og krige ikke blot har politiske og menneskelige konsekvenser, men også rammer vores digitale infrastruktur. Samtidig ser vi en tæt kobling til den geopolitiske ustabilitet, som nu placerer sig på en andenplads. Dette er givet også forstærket af flere landes - inkl. Danmark - anbefaling om at deres borgere skal være forberedt på krisesituationer.
At adgang til kvalificeret arbejdskraft, som noget nyt indtager tredjepladsen, understreger, hvordan virksomheder står over for flere komplekse udfordringer, der både spænder fra det digitale til de menneskelige kompetencer, men jo også, at de forventer vækst, hvilket alt andet lige ofte indebærer behov for en øget medarbejderstab," slutter Lars Baungaard.
Om CEO Survey 2025
I PwC’s 28. CEO Survey blev der gennemført interview med 4.701 CEO’er fra 109 lande i perioden den 1. oktober - 8. november 2024. 67 danske CEO’er fra nogle af Danmarks største virksomheder har deltaget i undersøgelsen. PwC’s CEO Survey er verdens førende toplederundersøgelse.
Vedhæftede filer
Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er.
Succes skaber vi sammen …
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
Mindre skat for de fleste i 2025: Her er de vigtigste ændringer27.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Større beskæftigelsesfradrag, højere topskattegrænse og bedre vilkår for aktieindkomst betyder, at mange danskere kan se frem til en lavere skattebetaling næste år.
Øgede forventninger driver et stigende fokus på bæredygtighed i installatørbranchen23.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Installatørvirksomheder oplever et stigende fokus på bæredygtighed i branchen, der især er drevet af øgede forventninger fra både offentlige og erhvervskunder. Det viser PwC’s brancheanalyse for installatørvirksomheder.
Ny afgørelse fra Landsskatteretten: Kørselsfradrag kan begrænses ved valg af længere rute20.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Landsskatteretten har med en nylig afgørelse skærpet fokus på, hvilken rute der kan danne grundlag for kørselsfradrag. I sagen blev en længere rute via Storebæltsbroen ikke godkendt, da en kortere og mere økonomisk rute via Odden-Aarhus/Ebeltoft vurderedes som "den normale transportvej".
Investorer: AI vil ikke fjerne behovet for medarbejdere18.12.2024 08:05:39 CET | Pressemeddelelse
7 ud af 10 investorer opfordrer virksomhederne til at investere i både AI og opkvalificering af medarbejdere. Investorer ser således vigtigheden i at investere i mennesker sammen med teknologi, og 74 % forventer, at virksomhederne vil øge investeringerne i opkvalificering. Det viser PwC’s Global Investor Survey 2024.
Høje skattefrie fradrag ved udlejning i både Danmark og udlandet17.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye regler åbner for midlertidige bundfradrag ved udlejning gennem bureauer – også for fritidsboliger i EU-lande. Fradragene gælder allerede fra 2023, men kræver dokumentation for udlejning via et bureau med indberetningspligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum