Kroppen husker fedme efter vægttab
Fedme kan ændre fedtvævet på en måde, som kroppen husker. Denne 'fedmehukommelse' kan forstyrre reguleringen af vægt og metabolisme, selv efter vægttab, og føre til vægtøgning og yoyo-vægt. Et nyligt forsøg viser, at fedtceller kan huske fedme i måneder eller år efter vægttab - og dermed fortsat påvirke kroppens funktioner negativt.
Forsøget, der introducerer begrebet ‘obesogenic memory’, er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.
Fedme ændrer cellers epigenetik
Epigenetik handler om, hvordan genernes funktion kan aktiveres eller deaktiveres af miljøfaktorer som kost, livsstil og sygdom. Den epigenetiske hukommelse gør, at cellerne 'husker' tidligere påvirkninger, hvilket kan have langvarig effekt på, hvordan de opfører sig, og fx reagerer på vægt og kost.
De epigenetiske ændringer kan påvirke cellernes funktion, fx i fedtvæv og muskler. Det kan bidrage til metaboliske forstyrrelser og gøre det svært at bevare et vægttab.
Nemmere vægtøgning efter fedme
Fedtceller fornyes langsomt over en periode på op til 10 år, hvoraf ca. 10% bliver udskiftet hvert år. Processen er en naturlig del af kroppens fedtomsætning, hvor gamle fedtceller dør, og nye dannes.
Hukommelsen om en tidligere fedmetilstand, selv efter et større vægttab, kan gøre, at overvægtige har nemmere ved at tage kiloene på igen, oftest som fedt. Det skyldes, at kroppens celler gennem de epigenetiske ændringer, tilpasser sig overvægt og forsøger at fastholde den tidligere tilstand.
Kroppens epigenetiske ændringer kan fx være:
- Tendens til fedtlagring (fedtcellerne er blevet forstørret og lagrer mere effektivt fedt)
- Ændret appetitregulering (sult- og mæthedshormonerne ghrelin og leptin påvirkes og medfører nedsat mæthed og øget sult)
- Sænket stofskifte (kroppen forbrænder færre kalorier i hviletilstand)
Om forsøget
Forskere fandt frem til fedmehukommelsen ved at undersøge fedtvæv fra overvægtige før og efter en fedmeoperation. Fedtvævet blev desuden sammenlignet med fedt fra raske personer uden tidligere overvægt. Forsøgsdeltagerne havde oprindeligt svær overvægt og et vægttab på mindst 25% af BMI. I forsøget undersøgte man, hvordan generne bliver aktiveret eller deaktiveret, og hvordan det påvirker cellernes funktion hos både mennesker og mus.
Fedme hæmmer energiomsætning hos mus
Både hos mennesker og mus fandt man, at ændringer, der skete i fedtvævet under fedmen, også var til stede efter vægttab.
Hos mus viste forsøget varige ændringer i fedtcellerne, som påvirkede deres funktion og reaktion på en fed diæt: Musene havde en hurtigere vægtøgning, når de fik en kost med højt fedtindhold. Derudover er der rapporteret varige ændringer i immunsystem og blodkarceller, som påvirker flere organer i kroppen.
Selvom man går ned i vægt, kan fedtcellerne derfor stadig være præget af den tidligere fedme, som forhindrer dem i at fungere som før.
Kan vægttabsmedicin overvinde fedmehukommelsen?
Fedmehukommelsen kan være med til at forklare, hvorfor fedtceller fungerer anderledes og reagerer dårligere på usund kost efter et større vægttab.
Det er ikke nyt, at biologien modarbejder bestræbelserne på at fastholde et vægttab. Dog peger forskning på, at vedvarende sunde livsstilsændringer, træning og mindre ultraforarbejdet mad kan være vejen frem, hvis man vil forblive fit for livet.
Overvægt er kompleks, og forskning viser, at op mod over 100 faktorer påvirker fedme direkte eller indirekte. Yderligere undersøgelser er nødvendige for at kunne klarlægge, om vægttabsmedicin er i stand til at slette eller formindske en fedmehukommelse på længere sigt.
Kilder: Nature, Guardian, Lawrence Livermore National Laboratory
Læs også:
Nøgleord
Links
Om FIT for LIVET
FIT for LIVET er Danmarks største specialiserede online medicinske vægttabsklinik med erfaring fra over 19.000 patientforløb.
Klinikken er stiftet af speciallæge i almen medicin, Jesper Nygart, som er tidligere ejer af Nygart Privathospital fra 1998-2016.
Jesper har selv kæmpet med overvægt i hele sit voksenliv, indtil han tabte sig med vægttabsmedicin. I dag ønsker han at dele sin erfaring og hjælpe andre med at opnå et varigt vægttab og en bedre livskvalitet.
Følg pressemeddelelser fra FIT for LIVET
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FIT for LIVET
Kan Wegovy afhælpe PCOS?14.11.2024 14:42:01 CET | Aktuelt
Kvinder med metabolistiske symptomer fra PCOS kan have gavn af GLP-1-medicin. Nogle kvinder på medicinen oplever forbedringer af symptomer som nedsat vægtøgning, lavere insulinproduktion samt forbedret blodtryk og kolesterolniveauer. Flere med symptomerne mærker, at blodsukkeret bliver stabiliseret og trætheden reduceret. Symptomer på PCOS varierer fra patient til patient, og ikke alle har metabolistiske symptomer.
Mounjaro anbefales ved moderat og alvorlig fedme28.10.2024 10:00:41 CET | Nyhed
Mounjaro fra amerikanske Eli Lilly fås nu i Danmark og er ifølge kliniske studier nu den mest effektive vægttabsmedicin. Patienter kan selv vælge mellem Wegovy eller Mounjaro. FIT for LIVET anbefaler Mounjaro til patienter med et BMI over 35.
Wegovy med grænser22.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Er det for nemt at få Wegovy for fx anorektikere? Det er en påstand, som løbende synes at søges bekræftet af TV og andre medier. Et forebyggende tiltag er videokonsultation, som allerede er indført. En TV-journalist fra DRs program Kontant har for nylig testet screeningen i en skjult telefonoptagelse. På baggrund af de afgivne oplysninger var journalisten svært overvægtig, men ellers sund og rask og egnet til behandlingen.
FIT for LIVET vil indføre videokonsultation for at få Wegovy8.8.2024 14:15:57 CEST | Pressemeddelelse
Det sker på baggrund af TV2 Echos test, hvor journalisten er lykkedes med at få udskrevet Wegovy, men på baggrund af urigtige oplysninger, selvom hun ikke var overvægtig. FIT for LIVET vil nu mindske risikoen for lignende fejl ved at indføre screening af patienterne over video.
Wegovy og synstab2.8.2024 13:02:45 CEST | Aktuelt
Et mindre amerikansk studie har for nylig vist en mulig sammenhæng mellem Semaglutid - det aktive stof i Wegovy og Ozempic, og synsnervesygdommen, NAION. Sygdommen er forårsaget af nedsat blodforsyning til synsnerven. Symptomerne på NAION er pludseligt synstab og kan i værste fald medføre blindhed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum