Syddansk Universitet

Her scanner de børnene uden bedøvelse

Del

En lille brun trold ved navn Rumle er sammen med en app og et børnevenligt miljø omkring scanneren med til at gøre det muligt at MR-scanne selv små børn helt uden bedøvelse

Et barn sidder med fingeren på en telefon, hvor der er en animation forestillende nogle farverige figurer og en mini-scanner.
Barnet kan sidde hjemme og på en lille film se, hvordan hele forløbet og undersøgelsen foregår, fra han eller hun træder ind på røntgenafdelingen, til scanningen er overstået. Der er små videoer og musik, og man kan møde Rumles venner. Nana Olejank Hansen

Forestil dig, at du ligger på et hårdt leje og bliver kørt ind i et rundt rør. Her skal du ligge helt stille i op til næsten en time, mens du bliver scannet af en maskine, som mest af alt lyder som en flymotor. Ikke let, vel? Forestil dig så, at du er fire år og skal igennem det samme.

På Sygehus Lillebælt, Kolding Sygehus er dette ikke et problem, for inde ved selve scanningen kan børnene selv vælge, hvilken film og musik de vil se og høre, mens scanningen bliver foretaget. Det hele i et genkendeligt univers, som de har mødt allerede derhjemme via en app.

-Lyden af scanneren kan vi ikke fjerne, men vi kan forberede dem så godt, at de ikke behøver bedøvelse. Ventetiden på MR-scanninger til børn er blevet meget kortere, fordi vi nu undgår bedøvelsen. Samtidig viser vores forskning, at de billeder vi tager, er af så høj kvalitet, at vi kan bruge dem diagnostisk, forklarer Helle Precht, lektor ved Institut for Regional Sundhedsforskning og Sygehus Lillebælt.

Tidligere har det været standard, at børnene blev bedøvet under scanningerne, fordi det er så væsentligt for kvaliteten af billederne, at de er helt i ro under scanningen. Succesraten for at gennemføre scanningerne uden bedøvelse er helt oppe på mere end 95%.

Forbereder sig hjemmefra

En lille brun trold ved navn Rumle klæder sammen med en app børnene på, så de ved, hvad der skal ske, når de skal scannes. De kan sidde hjemme og på en lille tegnefilm se, hvordan hele forløbet og undersøgelsen foregår fra de træder ind på røntgenafdelingen til scanningen er overstået. De kan se små videoer og høre musik, og de kan møde Rumles venner.

I appen hjælper børnene selv et barn til scanning ved at hjælpe med at fjerne for eksempel ure og sko. De følger barnet i appen ind til scanning og hjælper dem til at ligge helt stille ved at holde på dem med fingeren.

Det er ikke kun børnene, som er velforberedte. Det er personalet også. Børne- og Ungeafdelingen er med til at uddanne personalet, så deres viden om kommunikation med børn er helt opdateret.

Det kendte univers skaber tryghed

Tilgangen de bruger på Røntgen og Scanning kaldes Children Centered Care og dækker over fire hovedelementer: En interaktiv app, et særligt børne-team, en børne-lounge med MR-scanner og et børnevenligt miljø i selve scanneren, med velkendte billeder, film og lyde. Det hele sker i et univers de kender hjemmefra på grund af appen.

Når barnet møder til undersøgelsen på sygehuset, så følger barnet sommerfugle og Rumle hen til børneloungen i røntgenafdelingen. I børne-loungen bliver barnet taget imod af et personale, som er klædt på til at kommunikere med børnene.

Inden selve scanningen er der tid til at undersøge, hvordan en MR-scanner virker. Barnet kan scanne Rumles venner i en mini-MR-scanner. Når der er styr på, hvad Rumles venner fejler, er det tid til selve scanningen. Typisk gør barnet sig selv klar til scanningen – de ved nemlig allerede, at for eksempel sko skal af, inden man skal scannes.

Når barnet træder ind til scanneren, er den film og lydoplevelse, som barnet selv har valgt, allerede klar. Barnet er selv med til at finde ud af, hvor mor eller far skal stå. De er nemlig altid med i rummet, fordi det skaber tryghed. Når barnet er scannet, så får de både en gave og et diplom, de kan tage med hjem.

Trygge forældre og børn

I et helt nyt studie fra Røntgenafdelingen har forskerne undersøgt, hvilken forskel Children Centered Care gør for børnene.

Ved hjælp af et online spørgeskema har forskerne spurgt forældre og børn, hvordan de har oplevet skanningen. Børnene var fordelt på to grupper, en gruppe som inden scanningen blev forberedt med Children Centered Care-tilgangen, og en kontrolgruppe, som blev forberedt på vanlig vis.

-Forskningsgruppen fandt frem til at den børnevenlige tilgang var bedre end vores standard. Det var mere behageligt for børnene, og forældrene følte sig i høj grad forberedte og i meget høj grad trygge. Samtidig er de dygtige kliniske personale også glade for at arbejde på denne måde, fordi de virkelig kan se, at de gør en forskel for vores små patienter, siger Helle Precht.

-Det er en meget tilfredsstillende måde at arbejde på, for vi kan se, at det virker. Den gruppe, som oplever sygehuset som ubehageligt for eksempel ved blodprøvetagning, bliver mindre og mindre. Vi ser færre og færre børn, som har et traumatisk møde med sundhedsvæsenet, forklarer Thomas Houmann Petersen, Cheflæge på Børne- og Ungeafdelingen, Kolding Sygehus.

På Børne- og Ungeafdelingen har de et stort ønske om, at konceptet skal udvikles yderligere, så det også kan omhandle andre procedurer som for eksempel anlæggelse af drop og lumbalpunkturer, hvor man tapper rygmarvsvæske ved hjælp af en kanyle.

Faktaboks:

Rumle og projekt Børne- og Ungevenligt sygehus.

På Børne- og Ungeafdelingen på Kolding Sygehus fik de i 2011 en ide. En god ide. De ville skabe de bedste rammer for et børne- og ungevenligt sygehus med et genkendeligt og gennemgående univers, og ved at klæde personalet på til at kommunikere bedst muligt med børnene.

I forbindelse med en ombygning af Børne- og Ungeafdelingen, benyttede man lejligheden til at se på, hvordan omgivelserne og rammerne kunne gøres mere børnevenlige. Udsmykningen af afdelingen er helt central for det forberedende arbejde: Den går igen på de steder af sygehusene, hvor børnene skal til undersøgelser. Det samme gør Rumle, en sød brun trold.

Ideen er siden vokset ud af Børne og Ungeafdelingen og ind på blandt andet afdelingen for Røntgen og Scanning, hvor helt små børn ned til omkring fireårsalderen nu kan gennemføre en MR-scanning uden bedøvelse. Det er en undersøgelse, som kræver, at de ligger helt stille i op til en time. MR-scanning bruges for eksempel til diagnostik af cancer, og sygdomme i hjertet og hjernen.

Børne- og Unge-afdelingen deler derudover også deres viden om kommunikation med børn med kollegaerne på de andre afdelinger. På den måde bliver både børn og forældre klædt på til, hvad der skal ske. Ved hjælp af en særlig app forbereder børn og forældre sig allerede inden besøget på, hvordan MR-scanningen foregår.

Der findes en tilsvarende app, som forbereder børnene på, hvordan blodprøver bliver taget.

Projektet er udviklet i en større projektgruppe sammen med blandt andet Syddansk Sundhedsinnovation over de seneste år.

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye