Energinet ruster elnettet mellem Aarhus og Aabenraa til den grønne omstilling
Energinet udvider elnettets motorveje med en ny kraftigere 400 kV-luftledningsforbindelse mellem Aabenraa og Aarhus, der erstatter den eksisterende forbindelse fra 1970’erne. Samtidig forstærkes og udbygges elnettet blandt andet i Aarhus. Projektet er udvalgt til at bruge en ny og hurtigere miljøvurderingsproces, som kan fremskynde projektet med op til to år.
Energinets bestyrelse har godkendt et nyt projekt, der frem mod 2034 skal lave en gennemgribende renovering af elnettet fra Aabenraa til Aarhus. Projektet ruster elnettet langs den jyske østkyst til den kraftige stigning i elforbruget, der følger med den grønne omstilling. Allerede i 2030 vil elforbruget være fordoblet, og i 2050 kommer danskerne til at bruge fire gange så meget strøm som i dag.
Den omkring 200 km lange 400 kV-forbindelse bliver en ny el-motorvej, der kan forsyne forbrugere og virksomheder fra Aarhus til Aabenraa. Samtidig kan den flytte store mængder grøn strøm over store afstande. Den nuværende forbindelse fra 1970’erne er nedslidt, og en gennemgribende renovering ville være nødvendig, hvis den vitale 400 kV-forbindelse fortsat skal holdes i drift. Det er også en af grundene til, at den nye forbindelse laves med en ny linjeføring. På den måde kan vi opretholde forsyningssikkerheden, samtidig med vi bygger.
”Det er nødvendigt at bygge en ny og kraftig forbindelse i stedet for at renovere den eksisterende, som allerede om få år vil være overbelastet. Samtidig med at vi laver en helt ny og stærkere elforbindelse, kan vi i samme ombæring lave en ny og bedre struktur for elnettet i Aarhusområdet og erstatte en masse af 150 kV-luftledningerne med kabler i jorden”, siger Søren Damsgaard Mikkelsen, hovedprojektleder i Energinet.
Det er meget vanskeligt at lave elforbindelser på det højeste spændingsniveau, 400 kV, som nedgravede kabler. Energinet vurderer, at det er teknisk muligt at lave op til 30 km ud af de i alt 200 km som jordkabler. De fordeles på få strækninger, hvor der er behov for at tage særlige hensyn til natur og miljø.
Nyt elnet i Aarhus
På flere dele af den eksisterende strækning mellem Aarhus og Aabenraa hænger der et eller to 150 kV-systemer på de samme master som 400 kV-forbindelsen. De bliver sammen med flere andre eksisterende 150 kV-forbindelser, der også har udtjent deres levetid, erstattet med nedgravede kabler. Flere af Energinets højspændingsstationer i området bliver i den forbindelse renoveret eller flyttet for at gøre plads til tilslutning af de nye forbindelser.
“Hovedparten af elnettet i Aarhus er fra 60’erne og 70’erne og står over for en gennemgribende renovering. Derfor benytter vi lejligheden til at omlægge det og lave en ny struktur, der ruster nettet til den fremtidige forsyning af hele Aarhusområdet med grøn energi og et kraftigt stigende elforbrug. På den måde styrker vi forsyningssikkerheden og fjerner en masse luftledninger i og omkring Aarhus”, siger Søren Damsgaard Mikkelsen.
Mellem Vejle og Aabenraa hænger der også et 150 kV-system på de eksisterende 400 kV-master. Det erstattes af en nedgravet forbindelse på samme strækning. Mellem Horsens og Billund etableres der en ny kabelforbindelse for at styrke forsyningen i området.
I alt forventer Energinet, at der skal laves omkring 240 km nedgravede 150 kV-forbindelser.
Ny miljøvurderingsproces skruer op for hastigheden
Inden jul indgik regeringen og en række af Folketingets partier en aftale om hurtigere udbygning af elnettet, herunder brugen af såkaldte fremskyndelsesområder - en ny proces, som kan skære år af den ofte lange miljøvurderingsproces. Det er et resultat af ny EU-lovgivning, der skal fremme den grønne omstilling.
Projektet mellem Aarhus og Aabenraa er udvalgt som et af tre projekter, der skal benytte den nye proces. Energinet forventer at kunne reducere tiden, det tager at få en miljøtilladelse til projektet, med to år.
" Vi skal selvfølgelig leve op til krav og målsætninger i miljø- og naturbeskyttelseslovgivningen, men vi er meget glade for, at vi får mulighed for en hurtigere og mere smidig proces. De nye regler betyder, at vi kan sikre, at elnettet bliver klar til de store forandringer, der venter, og holde et højt tempo på den grønne omstilling,” siger Søren Damsgaard Mikkelsen.
Tidlig dialog med kommuner og berørte borgere
Projektet er stadig i en tidlig planlægningsfase og afventer en endelig godkendelse af Klima-, Energi- og Forsyningsministeren. Energinet har startet på en indledende dialog med de 13 kommuner, som projektet kan berøre.
“Vi har brug for en tæt dialog med kommunerne, så vi kan lave en forbindelse, der tager så mange hensyn som muligt. Når vi er klar med et forslag til, hvordan projektet skal laves og placering af linjeføringen for de enkelte forbindelser, så skal vi i dialog med de borgere, der bliver berørt af projektet”, siger Søren Damsgaard Mikkelsen.
Fakta
Projektet omfatter fire dele:
- En ny 400 kV-luftledningsforbindelse mellem Aabenraa og Aarhus, der erstatter den eksisterende luftledningsforbindelse, som efterfølgende nedtages. Forbindelsen er omkring 200 km lang. Det er teknisk muligt at lave 30 km af forbindelsen som nedgravede kabler, mens resten laves med luftledninger, der hænger på elmaster. Flere stationer på forbindelsen udvides eller flyttes.
- Det eksisterende 150 kV-net i Aarhus-området omstruktureres, hvor eksisterende luftledninger tages ned og erstattes med nedgravede kabelforbindelser. Flere stationer udvides eller flyttes.
- En ny nedgravet 150 kV-forbindelse mellem Horsens og Billund vil yderligere forstærke elnettet i området.
- Den nuværende 150 kV-forbindelse, der hænger på de eksisterende master mellem Vejle og Aabenraa, tages ned og erstattes af en nedgravet kabelforbindelse. I alt forventer Energinet, at der skal laves omkring 240 km nedgravede 150 kV-forbindelser.
Læs mere om projektet på www.energinet.dk/aarhus-aabenraa
Nøgleord
Kontakter
Søren Damsgaard MikkelsenHovedprojektleder
Tlf:23338519SDM@energinet.dkSune Juul-SørensenKommunikationskonsulent
Tlf:+45 22616470son@energinet.dkBilleder
Om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger. Læs mere på www.energinet.dk
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Grøn energi hver time: Google, Better Energy og Energinet tester nye energicertifikater5.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Granulære certifikater, der sammenholder produktion og forbrug af grøn energi time for time, tager et stort skridt fra udvikling til virkelighed, når Google, Better Energy, Flexidao og Energinet i december 2024 tester den nye opgørelsesmetode for grøn energi i Energinets Energy Track & Trace-platform med reelle målerdata fra produktion og forbrug i DataHub.
Renoveringen af 400 kilovolt elforbindelsen på tværs af Sjælland går ind i næste fase i starten af 202528.11.2024 09:41:52 CET | Pressemeddelelse
Den vigtige højspændingsforbindelse, der løber fra Asnæsværket i Kalundborg til Bjæverskov og videre til Hovegård ved Ballerup, er igang med at blive renoveret og får bl.a. skiftet master og ledninger. Næste fase af vedligeholdelsesarbejdet fra Herslev til Bjæverskov går for alvor igang i starten af 2025.
Første spadestik til ny Energinet-bygning i Erritsø16.9.2024 13:38:50 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdet med at udvide Energinets domicil på Tonne Kjærsvej i Erritsø er nu officielt gået i gang. Fredag den 13. september blev første spadestik taget til byggeriet, som i løbet af de næste to et halvt år vil rejse sig på marken mellem Energinets nuværende hovedbygning og Kolding Landevej. Naboer og trafikanter på især Kolding Landevej har måske i løbet af august og september lagt mærke til mindre forberedende aktiviteter forud for byggeriet. Her er nogle få nedslag i vigtige begivenheder i tidsplanen: I denne uge begynder arbejdet med at etablere indkørsel til byggepladsen fra Kolding Landevej. I uge 40 bliver der opsat en skurby til de medvirkende i byggeriet. I uge 44 begynder opstillingen af den første tårnkran, hvorefter grave- og betonarbejdet går i gang. I nogle perioder vil der være mere aktivitet end i andre, for eksempel med jord- og betonarbejde, som muligvis vil give nogle støjgener for Energinets nærmeste naboer. Det er muligt at følge med i milepælene for byggeriet på en
Ny tal opgjort på 98 kommuner: Se hvor grønt dit elforbrug rent faktisk er2.6.2024 13:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange virksomheder anvender Energinets miljødeklarationer til at opgøre, hvor grønt deres elforbrug er, fx til deres grønne regnskaber. Hidtil har der kun været tal for hhv. Østdanmark og Vestdanmark, men en ny miljødeklaration fra Energinet opgør time for time og for alle landets 98 kommuner, hvor strømmen kommer fra, og dermed hvor grøn den er.
Energinet indgår partnerskab med Siemens Energy og sætter fart på grøn omstilling16.5.2024 10:07:49 CEST | Pressemeddelelse
Elproduktionen og elforbruget mangedobles, og de næste fire år skal det vestdanske eltransmissionsnet udbygges med ca. 50 nye eller forstærkede 150 kV-højspændingsstationer. Siemens Energy har vundet opgaven og skal dermed hjælpe Energinet med at sætte fart i den grønne omstilling af elnettets ”motorveje”.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum