Kræftplan tegner godt - men bør følges op med både penge og forebyggelse
Kræftområdet har gennemgået en markant udvikling i Danmark, og i dag står vi stærkt. Vi kan dog ikke læne os tilbage. Vi skal fortsætte den gode udvikling og stræbe efter endnu bedre kvalitet, mere helhedsorienterede indsatser og længere overlevelse. Derfor har Sundhedsstyrelsen netop offentliggjort sit faglige oplæg til kræftplan V, og det indeholder gode muligheder for at løfte et allerede stærkt kræftområde, mener Danske Regioner.
- Oplægget er et vigtigt skridt til at styrke indsatsen på en klog måde, siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach.

Baggrunden for reaktionen er tiltag i Sundhedsstyrelsens oplæg, som bl.a. omfatter en revision af kræftpakkeforløbene, så de i fremtiden i højere grad tager højde for den enkelte patients livssituation og ønsker. Oplægget lægger bl.a. også op til en mere systematisk håndtering af rehabilitering, palliation og senfølger og ikke mindst en robust kapacitet på hospitalerne, så de fortsat kan overholde reglerne om hurtig udredning og behandling.
Flere vil få kræft de kommende år
- Samlet set er der tale om en stribe fornuftige initiativer, der kan arbejdes videre med, og som regionerne står parate til at løfte, siger Karin Friis Bach.
Hun mener, at det er afgørende, at en ny kræftplan kan være med til at håndtere de mange ekstra patienter de kommende år, som følge af en større andel af ældre i Danmark. Vi har allerede haft en stor stigning af kræftpatienter, og det vil fortsætte. Fremskrivninger har vist, at der om fem år vil være 3.700 flere patienter end i dag, og i 2040 vil vi skønsmæssigt have 7.000 flere kræftpatienter.
- Vi er meget opmærksomme på, at der er en stor stigning i antallet af patienter med kræft, og derfor har vi brug for midler for at opretholde hurtig og effektiv udredning og behandling, siger Karin Friis Bach. Hun understreger, at det derfor er meget vigtigt, at de ekstra midler, der blev tilført området for to år siden, videreføres i Kræftplan V, og ikke ophører efter første halvår af i år.
Langsigtet plan med midler og forebyggelse kan sikre kvaliteten
- Regionerne har i det hele taget brug for en langsigtet strategi, så kapaciteten udbygges i takt med, at antallet af patienter stiger. Det er ganske enkelt en nødvendighed. For vi har brug for flere medarbejdere, mere medicin og mere udstyr, hvis vi fortsat skal tilbyde en god kræftbehandling på hospitalerne, påpeger Karin Friis Bach.
Hun påpeger også, at Danske Regioner savner et større fokus på forebyggelse i oplægget. Danmark er dét land i Europa med flest kræfttilfælde set i forhold til befolkningens størrelse, og derfor bør forebyggelse i højere grad tænkes ind i en samlet indsats.
- Op mod halvdelen af alle tilfælde af kræft i Danmark kan forebygges, hvis vi sætter ind på områder som rygning, alkohol, kost og motion, så derfor undrer det mig, at der ikke er mere fokus på forebyggelse i oplægget, siger Karin Friis Bach. Hun glæder sig dog over, at Danmark får en folkesundhedslov som følge af dén sundhedsreform, som Folketinget har vedtaget.
- Vi håber, at loven bl.a. vil blive brugt til at indføre højere priser på tobaks- og nikotinprodukter, og at vi får en 18-års aldersgrænse for køb af alkohol i detailhandlen. Det kan medvirke til færre kræfttilfælde, lyder det fra Karin Friis Bach.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
Der er brug for at investere i praktikken på professionsuddannelserne10.4.2025 06:27:03 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne er store uddannelsespladser. Praktik udgør op til 50% af uddannelsen på mange professionsuddannelser. Alligevel er det et område, regionerne selv skal finde midler til inden for deres eget budget i konkurrence med patientbehandlingen. Derfor skal området prioriteres.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum