ROMUROMU

Sjældent og prægtigt hjelmfund cementerer Lejre-kongernes storhed

Del

I Lejre har detektorførere fundet et yderst sjældent stykke af en hjelm fra tiden lige før vikingetid. Det guldbelagte fragment med røde smykkesten har siddet på en af Skandinaviens mest prægtige hjelme og vidner om nære forbindelser til nuværende England og Sverige. Fundet kan opleves på Lejre Museum, når museet holder særåbent i forbindelse med vinterferien i uge 8.

Et fragment fra en af skandinaviens fornemmeste hjelme dukkede i 2024 op af muldet ved Lejre. Fragmentet er guldbelagt og udsmykket med røde smykkesten og stammer fra perioden fra slutningen af 600-tallet til midten af 700-tallet.
Et fragment fra en af skandinaviens fornemmeste hjelme dukkede i 2024 op af muldet ved Lejre. Fragmentet er guldbelagt og udsmykket med røde smykkesten og stammer fra perioden fra slutningen af 600-tallet til midten af 700-tallet. Kristian Grøndahl /ROMU

Guldbelægning, smykkesten og detaljerig dyreornamentik: Hjelmfragmentet, som i 2024 blev fundet i lokalområdet, vil snart lyse op i montren på Lejre Museum.

”I sig selv er fund af hjelmdele en sjælden ting i Danmark. Det her stykke stammer fra, hvad der må have været en af Skandinaviens mest prægtige hjelme,” vurderer ROMUs arkæologiske chef, Julie Nielsen.

Bronzefragmentet er forgyldt. Det er dekoreret med en rød smykkesten, en såkaldt granat. ”Guldet, ornamentikken og granaten viser hjelmens pragt,” siger Julie Nielsen.

Hjelmdele passer sammen som puslespilsbrikker

Fragmentet består af to dele, der blev fundet på samme mark, og som passer sammen som puslespilsbrikker. Tilsammen udgør stykkerne det meste af hjelmens øjenbrynsbue – det indikerer deres karakteristiske svungne form.

”Ornamentikken – et dyr med markante tænder og store øjne – afspejler den stil, vi kender fra den yngre germanske jernalder; fragmentet er fra perioden mellem år 650 og 750,” fastslår Julie Nielsen.

Symbol på kongepragt og magt

Hjelmen understreger den storhed og status, som vi ser i Lejres halbygninger og gravmonumenter fra samme periode. Ifølge Julie Nielsen har den været en helt særlig genstand tilegnet en konge eller en person, der rangerede højest i stedets stærkt opdelte hierarki:

”Den dybrøde granatsten har længe været forbundet med styrke. Den detaljerige ornamentik på hjelmen udgør en fortælling, et narrativ, om en enorm magt hos mennesket, der ejede og bar den,” siger den arkæologiske chef.

Lejre var et vigtigt handelscentrum

Julie Nielsen mener ikke, at hjelmen kan have været båret i kamp, for som hun siger: Lejre var i yngre germansk jernalder ikke et sted, hvor de lokale bekrigede hinanden - nærmere et politisk og religiøst elitested. Her dyrkede man guderne, ophøjetheden, netværket og handlen, endda på tværs af landegrænser.

”Vi ser i nabolande i øst og vest - England og Sverige - fund af hjelmfragmenter med et overordnet ens udtryk. Det viser, at Lejre lå som centrum på en akse. Handlen har her været et meget vigtigt omdrejningspunkt,” siger hun.

Svensk forsker: ”Fragmentet er unikt”

I storværket ”Viking Dynasties” sammenligner forskere fra ROMU, Nationalmuseet og Uppsala Universitet Lejres sagnkongesæde med et søsterdynasti i Gamla Uppsala i Sverige. Arkæolog og seniorforsker ved Uppsala Universitet John Ljungkvist har nærstuderet hjelmfragmentet fra Lejre og fremhæver dets unikke konstruktion:

”Hvor vi i andre hjelme ser tre separate beslag, der er sat sammen, er denne hjelms øjenbrynsbue konstrueret i ét stykke. Den nye variant af den eksklusive hjelm har vi ikke fundet tilsvarende før.”

At man kunne fremstille en hjelm af den kaliber er i John Ljungkvists øjne enestående:

”Det er håndværk af en helt særlig kvalitet – på højde med håndværket bag den berømte hjelm fra Sutton Hoo-skibsgraven i England.”

Oplev hjelmstykket live

De to hjelmdele blev fundet på lokaliteten Lillebro ved Lejre. To detektorførere fra henholdsvis Jylland og Sverige stødte på stykkerne under et træf i foråret 2024. De indleverede fragmenterne til museet som danefæ. På ROMUs anmodning hastebehandlede Nationalmuseet fundet og straksudlånte det til Lejre Museum.

”Det lå os stærkt på sinde at få fragmentet hurtigt ud i en montre på museet. Vi glæder os over, at vi allerede nu kan vise det til alle, der interesserer sig for vores fælles fortid,” siger Julie Nielsen.

Foto af fragmentet skaber ivrig debat
Et foto af hjelmfragmentet pryder forsiden på storværket ”Viking Dynasties” - forskningsprojektets bogudgave, der udkommer 21. januar. Blandt hjelm-entusiaster satte forsidefotoet straks gang i en debat.

”Det bliver heftigt diskuteret, hvor dette nye fragment mon er dukket op henne. Derfor er det fedt, at vi nu kan offentliggøre hjelmfragmentet og fortællingen om, at det er fundet her ved Lejre,” siger Julie Nielsen.

Fakta

Oplev det spektakulære hjelmstykke fra yngre germansk jernalder i Lejre Museums nye kommende spotudstilling. Detektorførere fandt det i lokalområdet i 2024.

Lejre Museet holder særåbent i forbindelse med vinterferien i uge 8, det vil sige den 17. – 23. februar 2025, alle dage kl. 11-16 – for at give offentligheden adgang til det spektakulære fund.

Allerede tirsdag den 11. februar kan du, som en af de allerførste, få adgang til udstillingen i forbindelse med et foredrag om fundet.
Læs mere her

For børnene er der vinterferieaktiviteter i jernalder-hjelmens tegnLæs mere om vinterferieaktiviteterne her

Magasinet SKALK bringer i det kommende nummer fra slutningen af januar en længere artikel om fundet.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Hjelmfragmentet er udover smykkestenene prydet af flot og detaljerig ornamentik. Det vidner om status og magt hos personen, der bar hjelmen.
Hjelmfragmentet er udover smykkestenene prydet af flot og detaljerig ornamentik. Det vidner om status og magt hos personen, der bar hjelmen.
Kristian Grøndahl /ROMU
Download
Landskabet omkring Lejre Museum i Gl. Lejre er fyldt med spor fra fortiden. Tre årtiers arkæologisk forskning i området viser, at her var et magtcentrum i yngre jernalder og vikingetid. Brik for brik lægges nye stykker til forståelsen af den kongemagt, som havde sit sæde her gennem 500 år. Foto: ROMU
Landskabet omkring Lejre Museum i Gl. Lejre er fyldt med spor fra fortiden. Tre årtiers arkæologisk forskning i området viser, at her var et magtcentrum i yngre jernalder og vikingetid. Brik for brik lægges nye stykker til forståelsen af den kongemagt, som havde sit sæde her gennem 500 år. Foto: ROMU
Download

Links

Om ROMU

ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.

ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.

Følg pressemeddelelser fra ROMU

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROMU

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye