Lif Lægemiddelindustriforeningen

Lif: Flot udspil til Kræftplan V, men glem ikke de innovative behandlinger

Del

Det faglige oplæg fra Sundhedsstyrelsen til Kræftplan V har fokus på kræft gennem hele forløbet: Fra tidlig opsporing til en forbedret palliativ indsats. Dog må vi ikke glemme at prioritere adgang til nye innovative kræftbehandlinger, og at bedre brug af sundhedsdata kan understøtte bedre kræftbehandling, lyder det fra Lif.

Vi mener, vi skal være de bedste i Norden, når det kommer til overlevelse efter kræft, og den ambition håber vi for danske patienters skyld, at regeringen med en ny kræftplan vil bakke op om, siger Koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen
Vi mener, vi skal være de bedste i Norden, når det kommer til overlevelse efter kræft, og den ambition håber vi for danske patienters skyld, at regeringen med en ny kræftplan vil bakke op om, siger Koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen

Der er gode takter i Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til Kræftplan V, som onsdag middag blev præsenteret. Oplægget indeholder 11 konkrete anbefalinger, der fordeler sig inden for tre overordnede emner: Individualisering og differentiering af indsatser, tilrettelæggelse af indsatser i forløbende, og udvikling af kvalitet i indsatserne.  

“Med fokus på tidlig og risikobaseret opsporing og diagnostik samt livet efter en kræftsygdom og palliation, er der grund til at glæde sig over, at der er tænkt på kræftbehandling i alle faser af forløbet,“ siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif. 

Hun glæder sig også over, at screening fremadrettet også skal have mere fokus på opsporing af kræft for særlige risikogrupper, bedre brug af sundhedsdata og anvendelsen af AI indgår som vigtige elementer i planen.  

“Bedre adgang til sundhedsdata er centralt for at udvikle og anvende fremtidens kræftbehandlinger, ikke bare til at opbygge bedre evidens, men også som grundlag for alternative aftaler som kan være en forudsætning, når nye lægemidler skal tages i brug, og der er usikkerhed om størrelsen af effekten. Samtidig er der brug for, at vi inddrager relevant teknologi som kunstig intelligens, for at vi finder patienter med kræft og bruge de sundhedsfaglige ressourcer klogest muligt.” 

En bekymring ved det faglige oplæg er fraværet af fokus på nye behandlingsmuligheder. 

“Vi har i Danmark oplevet en markant fremgang i overlevelse efter kræft. Men kræft er fortsat den hyppigste dødsårsag i Danmark, og vi halter desværre stadig efter vores nordiske naboer. Derfor må vi ikke glemme betydningen af adgang til de bedste behandlinger,” siger Ida Sofie Jensen og tilføjer: 

“Vi mener, vi skal være de bedste i Norden, når det kommer til overlevelse efter kræft, og den ambition håber vi for danske patienters skyld, at regeringen med en ny kræftplan vil bakke op om. Det kræver, at vi prioriterer udviklingen af og adgangen til nye innovative lægemidler." 

Det faglige oplæg fra Sundhedsstyrelsen skal munde ud i en politisk aftale, der forventes at blive præsenteret til senere på foråret.  

Nøgleord

Kontakter

Om Lægemiddelindustriforeningen

Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.

Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.

Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.

Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye