Ny transformerstation skal sætte strøm til byudvikling og turisme i Nordhavn
Energinet og Radius opfører en ny transformerstation, der skal forsyne de fremtidige bydele og krydstogtskibe i Nordhavn med grøn strøm. Dermed kan de store skibene undgå at have dieselgeneratorer tændt, mens de er i havn. Transformerstationen kommer til at ligge side om side med kommende boliger i området omkring Oceanvej.

Københavns Nordhavn har vokseværk i disse år. I fremtiden vil området rumme titusindvis af nye boliger, butikker, kulturinstitutioner og meget mere. Hvis disse planer skal realiseres, så er det dog fuldstændig afgørende, at infrastrukturen er på plads, og derfor er Energinet og Radius Elnet lige nu ved at bygge en fælles transformerstation, som skal sikre strømforsyningen til området.
Transformerstationen bliver således den første nye bygning i det kommende bykvarter, der vil skyde op over de kommende 20-40 år langs Oceanvej og Oceankaj, og Torben Duus Pedersen, projektleder på byggeriet i Energinet, fortæller, at det har været vigtigt at skabe et byggeri, der passer ind i planerne for området.
”Vi vil gerne lave en bygning, der kan fungere godt sammen med det kommende boligkvarter, en bygning, der har noget spændende at byde på rent arkitektonisk, og som åbner sig op overfor omgivelserne. Det sker for eksempel i form af en åben plads, beboere og forbipasserende kan bruge til rekreativt ophold og fordybelse”, siger Torben Duus Pedersen.
Transformerstation sætter strøm til krydstogtskibene på Oceankaj
Energinet og Radius er fælles om at bygge transformerstationen, og skal benytte hver sin del af bygningen. Energinets anlæg bliver forsynet via 132 kV kabler, som Energinet lægger i jorden. Energinet forsyner Radius via 132/10kV transformere, hvorfra Radius sørger for at forsyne videre ud i det lokale elnet.
I Nordhavn bliver det blandt andet de op til 300 krydstogtskibe med op imod en halv million turister, der årligt lægger til på Oceankaj og på Langelinie, den kommende containerterminal nord for og de kommende tusindvis af boliger og mange virksomheder i området, der får glæde af transformerstationen og den i stigende grad grønne strøm fra vind og sol.
”I Radius glæder vi os over samarbejdet med Energinet om at skabe et vigtigt knudepunkt i elnettet, som bliver afgørende for elektrificeringen af denne del af hovedstaden. Vi har haft en fælles ambition om at bygge en transformerstation, der tilfredsstiller hensyn til både forsyningssikkerhed, bæredygtighed og byliv, og vi ser meget frem til at arbejdet står færdigt, ” siger Frederik Dalgård Andersen, planlægningschef i Radius.
Der har længe været et ønske i hovedstaden om at få krydstogtskibene i Nordhavn og Langelinie over på strøm, så de ikke skal holde i tomgang og udlede CO2 og skadelige partikler fra skibsgeneratorer, mens skibene er i havn. Allerede i 2025 vil krydstogtskibene faktisk få landstrøm fra en midlertidig transformerstation, som Radius stiller til rådighed. Den kan dog kun forsyne to skibe ad gangen. Fra 2028 vil dobbelt så mange krydstogtskibene kunne modtage landstrøm med den nye permanente transformerstation. Det gør faktisk landstrømsanlægget i København til Europas største af sin slags.
Byggeriet begynder i januar 2025
Byggeriet af transformerstationen starter op i løbet af januar i år, og forventes at stå færdig i løbet af 2027 og forventes at blive sat i drift i slutningen af 2027. Henning Larsen Architects har tegnet transformerstationen og entreprenørfirmaet Arkil er hyret til opgaven med at bygge stationen sammen med en række underentreprenører og leverandører.
Energinet ejer og udvikler el- og gasnettet i Danmark og har ansvar for at sikre en høj forsyningssikkerhed og lige markedsadgang til nettene. Energinet udbygger i disse år eltransmissionsnettet markant for at skabe plads til mere vedvarende energi. Det sker blandt andet i hovedstadsområdet med nye 132 kV kabler mellem de eksisterende koblingsstationer.
Radius driver distributionsnettet og forsyner boliger og erhverv i hovedstadsområdet, i Nordsjælland og dele af Midtsjælland med strøm.

Om transformerstationen
Der er to transformerne i Energinets del af højspændingsstation, som hver kan overføre 40 megawatt hver. Som tommelfingerregel dækker 1 MW strømforbruget i ca. 1.000 gennemsnitshusstande. Transformerstationen får altså kapacitet til at forsyne op til 80.000 husstande med strøm.
Indvendigt installeres der to 132/10kV transformere og et gas-isoleret koblingsanlæg - også kaldet et GIS anlæg (gas insulated switchgear). Et GIS-anlæg fylder og støjer mindre end et udendørs AIS-anlæg (luftisoleret station). GIS-anlæg placeres fortrinsvist i bygninger og bruges typisk, hvis strømanlægget skal fylde mindre som f.eks. i en tætbebygget by. GIS anlægget til Oceankaj er det første af sin slags i Energinet, der bruger en CO2-neutral gas som isoleringsmedium, kaldet Clean Air. Af hensyn til forsyningssikkerheden har Radius en reservetransformer installeret, der forsynes med 30kV fra Indre By gennem nedgravede kabler.
Selve byggeriet har også en grøn profil. Der er valgt bæredygtige materialer, f.eks. teglsten med lavt CO2-aftryk, som kan nedbrydes i fremtiden. Der laves tiltag, der skal fremme biodiversitet, blandt andet sedum på tagene. Og der etableres paddehegn under hele byggefasen for at beskytte tudser og frøer i området.
Nøgleord
Kontakter
Torben Duus PedersenEnerginet
Tlf:+45 25194583tdp@energinet.dkPhilip Brønnum OlesenCerius
Tlf:+45 40 98 41 88pol-cerius@cerius.dkLinks
Om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger. Læs mere på www.energinet.dk
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Arbejdet med at lægge søkabel ud mellem Hellerup og Amager går i gang i juli - hold afstand til skibene7.7.2025 08:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Energinet er i gang med at etablere en ny kabelforbindelse fra Amagerværket til Nordhavn og Gentofte. I slutningen af juli skal kablet føres i land ved Amagerværket og derefter lægges ud på havbunden, føres i land på Nordhavn og videre hen til kysten ved Hellerup. Herfra fortsætter det som landkabel til Glentegård Højspændingsstation. Andre sejlere på vandet skal holde afstand for deres egen sikkerheds skyld.
Omkørsel på en del af Strandvejen i Hellerup fra mandag 14. juli til og med 11. august2.7.2025 08:09:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter kabelarbejdet på Strandvejen i Hellerup skal midterrabatten nu retableres. Derfor ensrettes Strandvejen på en kort strækning i fire uger fra midten af juli. De første to uger er Strandvejen ensrettet i nordlig retning, dvs. ud af byen. De næste to uger er vejen ensrettet i sydlig retning, dvs. ind mod byen.
Energinet er klar til strøm fra Danmarks største havvindmøllepark18.6.2025 09:34:25 CEST | Pressemeddelelse
Energinet sætter flueben ved anlægsaktiviteterne i forbindelse med tilslutning af Thor Havvindmøllepark ud for Nissum Fjord. Anlægsarbejdet har været i gang i godt to år og er færdigt til aftalt tid.
Længere sagsbehandlingstider, længere leveringstider og stigende priser udfordrer fortsat Energinets anlægsprojekter13.6.2025 10:02:03 CEST | Pressemeddelelse
Folketingets klima- og energiordførerne fik onsdag seneste status på udbygning af eltransmissionsnettet i Danmark. Der er de seneste år lave mange tiltag for at sætte tempoet op og sikre rettidig udbygning, men der er stadig brug for at tage nye og flere værktøjer i brug, hvis elnettet skal følge trit med den grønne omstilling.
Energinet vil sænke elforbrugernes tariffer med op mod 10 procent og lægge loft på frem mod 20304.6.2025 12:07:27 CEST | Pressemeddelelse
For at sikre stabile, langsigtede rammevilkår for virksomheder og energiforbrugere, vil Energinet nu sænke tarifferne med op mod 10 procent fra 2026 og samtidig sikre, at tarifniveauet frem mod 2030 ikke stiger. Beslutningen kræver endelig godkendelse hos Energinets bestyrelse og hos Forsyningstilsynet, hvilket forventes efter sommerferien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum