Ny forskning skal hjælpe stressramte godt tilbage på arbejde
Med 3,5 mio kr skal forskere fra Arbejds- og Miljømedicin ved Regionshospitalet Gødstrup undersøge, hvorfor nogle klarer sig bedre på arbejdsmarkedet end andre efter sygemelding med stress.

Universitetsklinikken Arbejds- og Miljømedicin, Regionshospitalet Gødstrup har netop modtaget 3,5 mio. kr. fra Arbejdsmiljøforskningsfonden.
Psykolog og seniorforsker, ph.d. Morten Vejs Willert leder projektet, der skal undersøge en særlig problemstilling hos patienterne i afdelingen: Mens nogle vender godt og stabilt tilbage til arbejdet efter en stresssygemelding, er det langt sværere for andre.
– Mange studier har fokuseret på årsager til stress og behandling, men vi ved stadig for lidt om, hvad der sker, når folk skal tilbage til job efter en sygemelding. Vi vil undersøge, hvilke faktorer der påvirker, om det lykkes, forklarer Morten Vejs Willert.
Data fra tusindvis af forløb
Projektet undersøger stressramtes forløb på mange niveauer og vil i det største delprojekt finde mønstre i vejen tilbage til arbejdet for mere end 30.000 personer. Samtidig følger forskerne mindre grupper tæt med spørgeskemaer og interviews, for at forstå hvad der sker i den enkeltes forløb.
Målet med den flerstrengede undersøgelse er at finde de faktorer, der giver med- eller modvind, når stressramte skal tilbage på arbejde.
Arbejdsmiljøet kan være nøglen
Projektet har et særligt fokus på arbejdsmiljøets rolle. Spørgsmålet er, om arbejdet faktisk kan hjælpe dig til at blive rask? Ifølge projektlederen er det en væsentlig pointe med projektet at levere ny viden til arbejdspladserne:
- Jeg har et særligt fokus på, hvad arbejdspladsen og lederen kan gøre. Jeg håber, at vores forskning kan give ny, solid viden til arbejdspladser, kommuner, praktiserende læger og psykologer, så de bedst kan støtte stressramte medarbejdere, udtaler Morten Vejs Willert.
Fakta om projektet
Bevillingen fra Arbejdsmiljøforskningsfonden (3,5 mio kr) går til et overordnet forskningsprojekt og et indlejret ph.d.-projekt, som starter i foråret 2025.
Projektet udføres i samarbejde med Arbejds- og Miljømedicin, Aarhus Universitetshospital.
Kontakt
Morten Vejs Willert, psykolog, ph.d. og ekstern lektor ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet
Telefon: 22 36 12 38
E-mail: mowill@rm.dk
Nøgleord
Billeder

Arbejds- og Miljømedicin, Regionshospitalet Gødstrup er en specialiseret afdeling og universitetsklinik ved Aarhus Universitet. Afdelingen undersøger ca. 1.000 patienter om året med arbejdsrelaterede belastningsreaktioner og -sygdomme. Forskningsfokus: fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge3.7.2025 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har modtaget 407.300 kroner fra Salling Fondene til udstyr, der skal bruges i et forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge. Projektet udføres ved Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
1,47 mio. kr. til forskning i ufrivillig vandladning og forhøjet blodtryk hos børn3.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget støtte til forskning, der skal sikre bedre behandling og styrke den tidlige indsats for børn med helbredsudfordringer. Samlet lyder bevillingerne på 1,47 mio. kr.
Ny forskning: Unges opfattelse af egen social status har betydning for deres mentale trivsel2.7.2025 12:07:06 CEST | Pressemeddelelse
Unge med lav social og økonomisk status mistrives oftere, og sammenhængen er især klar, når social status defineres ud fra, hvor i det sociale hierarki de unge placerer sig selv. Gode voksne relationer og stærke fællesskaber mindsker risikoen for mistrivsel.
Interaktiv skadestue for børn er indviet i Gødstrup27.6.2025 08:51:34 CEST | Pressemeddelelse
Tag på en rejse ud i rummet, mens gipsen bliver lagt, eller en tur under vandet, mens en flænge bliver syet. Nu får de mindste patienter på Regionshospitalet Gødstrups skadestue mulighed for at blive undersøgt og behandlet i et særligt behandlingsrum bygget til at aflede børnenes opmærksomhed fra det ubehagelige eller angstfyldte.
Frisk luft og smukke planter skal give intensivpatienter energi til at kæmpe sig tilbage til livet.20.6.2025 11:08:15 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag d. 19. juni blev to særligt designede terapiterrasser indviet på Intensivbehandlingsafsnittet i Gødstrup. De skal give selv de mest syge patienter mulighed for at få frisk luft og oplevelser i naturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum