Danmarkshistoriens største genopretningsindsats til havs sættes nu i gang
Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt. Det er fokusområderne for Havnaturfondens naturgenopretningsindsatser i 2025.
Havnaturfonden skal frem mod 2030 genoprette havnatur for 500 mio. kroner. Det er Danmarkshistoriens største genopretningsindsats til havs. Aftalekredsen bag Havnaturfonden (S, V, M, RV, SF, EL og K) er nu enige om indsatserne for 2025, hvor 100 mio. kr. skal ud og virke.
De nye marine naturgenopretningsprojekter skal i 2025 hovedsageligt etableres i samarbejde med de mange lokale kræfter, der allerede arbejder for at forbedre det danske havmiljø som bl.a. landets kommuner og lokale foreninger. Derfor vil Miljøstyrelsen i 2025 åbne en ansøgningspulje på 29 millioner kroner, hvor kommunerne kan ansøge om midler til at genoprette havnatur ud for deres kyster. Aftalekredsen har besluttet, at der skal være et særligt fokus på projekter i Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt. Det er områder, hvor der har været massivt stenfiskeri, og hvor der derfor er behov for genopretning af havnatur.
Der afsættes også 19 mio. kr. til at genoprette store stenrev ved Lyø og Helnæs i Lillebælt. Stenrev er vigtige leve- og fødesøgningsområder for en lang række arter som fx havkarusse, ulk, stenbider, torsk og havkat, og der kan vokse søanemoner og tangskove. Stenrev har gennem de seneste 100 år været fisket op for at etablere bl.a. havnemoler, og havets dyr har derfor mistet mange af disse vigtige levesteder.
”Vi har i alt for lang tid udelukkende udnyttet og presset havets ressourcer. Nu giver vi tilbage til havet. Havnaturfonden kommer til at bidrage til den mest omfattende genopretning af det danske hav, som vi hidtil har set. Med indsatserne sikrer vi bl.a., at der konkret skabes levesteder til torsken, muslinger og søanemoner. Samtidig overvåger vi indsatserne, så vi kan følge med i, hvordan de virker og bruge det i planlægningen af de fremtidige indsatser,” siger miljøminister Magnus Heunicke og fortsætter:
”Lokale kommuner og foreninger er nøglesamarbejdspartnere, når der skal laves naturgenopretning, og mange har ønsker om at bidrage med konkrete projekter. Det vil vi naturligvis gerne bakke op om, og derfor går en stor del af midlerne i 2025 til at understøtte lokale indsatser, som bidrager til en styrket biodiversitet.”
Flere midler til ålegræsudplantning
I 2024 igangsatte Tænketanken Hav naturgenopretningsprojektet ”Det Store Ålegræsinitativ” med udplantning af ålegræs rundt i landet. Ålegræsbede er hjemsted for et rigt dyreliv af fisk, snegle, muslinger og krebsdyr, ligesom de er opvækstområde for fiskeyngel. Ålegræs fungerer desuden som føde for mange af havets fugle som gråænder og svaner. Aftalekredsen har besluttet at afsætte 4 mio. kroner til at udvide en eller flere af de succesfulde ålegræsudplantninger, som Tænketanken Hav har foretaget.
Videnopbygning til fremtidige indsatser
Der findes i dag meget lidt viden om, hvordan havbunden ser ud, hvor der er behov for naturgenopretning, og hvilken effekt naturgenopretningsindsatserne har. Derfor igangsatte Miljøstyrelsen i 2024 en kortlægning af den danske havbund i Storebælt. Aftalekredsen har besluttet at udvide denne kortlægning i 2025, så Miljøstyrelsen i tæt samarbejde med GEUS igangsætter en kortlægning af Sejerø Bugt, Sydfynske Øhav, Samsø Bælt, Lillebælt, Sjællands nord- og sydkyst samt Møn. Kortlægningen vil i de efterfølgende år blive bredt ud, så den omfatter mest muligt af det danske havareal.
I 2025 igangsættes også vidensopbygning om sameksistens mellem havvindsanlæg og marin natur - et nyt område med begrænset viden, også internationalt. Der afsættes 3 mio. kr. til et samarbejde med en videnspartner, der skal danne grundlag for, at udvikling af vindenergi kan ske under de bedst mulige vilkår for havnaturen.
Samtidig er aftalepartierne enige om, at de indsatser, der bliver igangsat, bliver overvåget, så effekterne kan måles.
Aftalekredsen udtaler:
Erling Bonnesen, Venstre:
"Nu sætter vi handling bag ordene om forbedring af havmiljøet. Med Havnaturfonden prioriteres indsatser for 500 mio. kr. frem mod 2030 til den mest omfattende genoprettelse af havnatur nogensinde. Indsatserne i 2025 foregår over flere geografiske områder, og kommer til at gøre en forskel lokalt. Ligeledes er modellen indrettet således, at de marine genopretningsprojekter i 2025 hovedsageligt etableres i samarbejde med gode lokale kræfter i f.eks. kommuner og lokale foreninger."
Henrik Frandsen, Moderaterne:
"Vi har jo et havmiljø, der er under pres, derfor er det glædeligt, at det er lykkedes at igangsætte naturindsatser som genopretningen af stenrev i områder som Lyø og Helnæs. Disse indsatser vil ikke kun styrke biodiversiteten, men også forbedre havets evne til at optage CO2 og næringsstoffer, som er afgørende for vores fremtidige klimaindsats. Det er et vigtigt skridt mod en bæredygtig balance mellem benyttelse og beskyttelse af vores havområder."
Katrine Robsøe, Radikale Venstre:
"Vores hav skal have ilt og liv tilbage. Lige nu ses resultaterne af mange års skyklapper, så der er behov for, at der sættes massivt ind flere steder. Med udmøntningen af de første midler fra havnaturfonden tager vi ansvar for at rette op på noget af den skade der er forvoldt."
Marianne Bigum, Socialistisk Folkeparti:
”Vores havmiljø har det rigtig dårligt og der er brug for en stor indsats for at kunne genoprette havnaturen og få en marin natur i trivsel. Derfor er jeg glad for, at SF’s forslag om en havnaturfond blev en realitet og at midler herfra nu kommer ud og kan gøre en forskel.”
Leila Stockmarr, Enhedslisten:
”I Enhedslisten glæder vi os over, at vi nu får sat endnu mere gang i genopretningen af vores nødlidende danske havnatur med bl.a. genopretning af stenrev, så vi kan give fisk, koraller, tang og bunddyr vigtige levesteder tilbage. Samtidig tager vi med denne aftale et vigtigt første spadestik til at få forsket i, hvordan udbygningen af havvind bedst kan ske i sameksistens med biodiversiteten.”
Thomas Monberg, Socialdemokratiet:
”I Socialdemokratiet er vi meget optaget af at genoprette havnaturen i Danmark. Derfor er det rigtig godt, at vi nu giver 100 mio. kr. til projekter der skal forbedre havnaturen – allerede i år. Helt konkret sætter vi ind i Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og i Storebælt, der er nogle af de områder, der er allerhårdest ramt.”
Tabel 1 Udmøntning af midler i Havnaturfonden i 2025 (mio. kr.)
|
Fakta:
Indsatserne i 2025 er besluttet med inddragelse af faglige input fra det rådgivende udvalg for Havnaturfonden. Udvalget består af 9 eksperter fra forskningsverdenen, grønne organisationer og erhvervslivet.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran Pirasath, Miljø- og Ligestillingsministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Nye regler for klapning i Limfjorden øger beskyttelsen af havmiljøet9.1.2025 12:07:00 CET | Pressemeddelelse
Aftaleparterne bag Havplanen er enige om en ny model for klapning i Limfjorden, der i højere grad tager hensyn til havmiljøet i fjorden. Samtidig er der igangsat et arbejde, der skal understøtte, at opgravet materiale fra havbunden bliver nyttiggjort i stedet for klappet.
Nyt forskningscenter skal finde værktøjerne mod PFAS-forurening9.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
45 millioner kroner fra PFAS-handlingsplanen samler forskere fra danske universiteter i nationalt center, der skal finde konkrete løsninger på PFAS-udfordringerne.
54 mio. kr. til at undersøge, afværge og oprense jordforureninger ved vandområder20.12.2024 09:00:46 CET | Pressemeddelelse
Miljøfarlige stoffer truer danske søer, åer og kystvande flere steder i landet, og derfor foreslår miljøministeren at afsætte midler til at håndtere jordforureninger, der udgør en risiko for overfladevand.
Ny lov skal få virksomheder til at skære ned på emballagen og gøre den lettere at genanvende20.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark er blandt de lande, der producerer mest affald. Det vil et bredt flertal i Folketinget lave om på med en ny lov, som skal få tusindvis af virksomheder til at bruge mindre og grønnere indpakning af deres produkter.
Ny risikokortlægning for oversvømmelser: 51 kommuner indgår i ny udpegning19.12.2024 06:03:00 CET | Pressemeddelelse
Antallet af kommuner, med områder der vurderes i potentiel væsentlig risiko for oversvømmelser, stiger fra 27 til 51. Det fremgår af en ny risikokortlægning over oversvømmelsestruede områder, som Kystdirektoratet offentliggør i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum