Nye beregninger anslår milliardregning til samfundet, hvis Danmark undlader at klimatilpasse
Det har en pris, hvis Danmark ikke klimasikrer tilstrækkeligt mod skybrud og stormflod, og den pris er i milliardklassen, viser ny analyse. Regningen vil lande hos både samfund og privatpersoner, og det er derfor samfundsøkonomisk mest forsvarligt at gå i gang med klimasikringen nu, lyder opfordringen fra CIP Fonden.
Danmark slår den ene nedbørsrekord efter den anden. Hvem husker ikke, da der i september faldt hele 144,6 mm regn på under et døgn ved Esbjerg?
Det våde vejr ser kun ud til at blive vildere, og det kan få enorme økonomiske konsekvenser for Danmark, hvis vi ikke hurtigst muligt begynder at klimatilpasse. Sådan konstaterer CIP Fonden på baggrund af nye beregninger fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU.
Analysen viser, at det vil koste det danske samfund 72 milliarder kroner, hvis vi venter blot 10 år med at klimatilpasse. Regningen stiger til 158 milliarder kroner, hvis Danmark udsætter klimasikringen med 25 år, og udskydes arbejdet med at bygge fx diger og regnbede med 50 år, vil det vil koste hele 262 milliarder kroner.
Det er særdeles omkostningstungt at blive ved med at vente – og tallet bliver udelukkende større, hvis vi udskyder arbejdet.
”Det er på tide med et wake up call og handling på det her område. Det er en klassisk undladelsessynd at negligere risikoen ved hændelser, hvor konsekvenserne godt nok er store, men sandsynligheden er lav. Men det er et uomtvisteligt faktum, at Danmark bliver ramt af flere kritiske hændelser i fremtiden med stormflod og skybrud. Udover at vi bør gøre en indsats for at undgå store menneskelige omkostninger, er det også grundlæggende godt købmandskab at klimasikre hurtigst muligt, så vi undgår at betale to gange, for vi kommer ikke uden om at bygge diger eller forberede byerne på oversvømmelser,” siger Charlotte Jepsen, ledende partner i CIP Fonden.
Klimaforandringer betyder, at vi i Danmark ser ind i betydeligt flere skybrud og havniveaustigninger i de kommende årtier. Allerede i dag koster oversvømmelser det danske samfund omtrent 7 milliarder kroner årligt, men det tal forventes at stige til 12 milliarder om året i 2050 og hele 27 milliarder i 2124, hvis der ikke handles.
Rapporten fra DTU viser også, at jo længere vi venter, desto flere danskere vil blive berørt. Antallet af personer, der årligt rammes af oversvømmelser fra skybrud, vil mere end fordobles fra 17.000 i dag til 36.000 i 2124, mens antallet af personer, der rammes af stormfloder, kan femdobles, hvis vi ikke etablerer den nødvendige klimasikring. 500.000 bygninger – helårsboliger, erhvervsbygninger og sommerhuse – kan risikere at blive oversvømmet over de næste 50 år.
”Hvert år Danmark står uden tilstrækkelig klimasikring, risikerer titusindvis af danskere enorme tab. Mange af de danskere, der bor i risikoområder, vil blive ramt igen og igen – det er en humanitær og økonomisk udfordring, vi ikke kan ignorere. Vi taler om familier, der mister deres hjem, virksomheder, der går konkurs, og samfundsomkostninger, der kunne være undgået. Vi kan ikke vente på, at klimaudfordringerne forværres yderligere. Investering i klimasikring er ikke blot en god business case her og nu – det er en nødvendighed for at beskytte vores samfund,” siger Charlotte Jepsen.
Fakta:
Når man ser på skybrud og stormflod under ét vil prisen for at vente 10 år med klimatilpasning være 72 milliarder kroner.
Venter vi 25 år koster det samfundet 158 mia. kr., mens den samfundsmæssige omkostning ved at udskyde klimatilpasningen 50 år til 2074 vil være 262 mia. kr.
Nøgleord
Kontakter
Charlotte JepsenLedende partner i CIP Fonden
Tlf:+45 24 60 51 58cje@cipfonden.dkVedhæftede filer
Om CIP Fonden:
I CIP Fonden arbejder vi med samfundsprojekter, som anviser langsigtede og handlingsorienterede løsninger på strukturelle samfundsudfordringer. Det gør vi inden for områderne landbrug og fødevarer, data og digitalisering samt energi og infrastruktur. Vi er en uafhængig handletank, der fungerer som samlings- og koblingspunkt for beslutningstagere, erhvervsliv og vidensaktører. De løsninger, vi lægger frem, er køreklare handlingsplaner, som politikerne og markedet kan handle på. Vi er optaget af, at projekterne bidrager til den grønne omstilling, til en bæredygtig økonomisk vækst og udvikling i Danmark og til at styrke dansk eksport. Vi tror på, at markedet helt naturligt kan bidrage ganske betydeligt til den grønne omstilling.
Følg pressemeddelelser fra CIP Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.