100 års klimahændelser kræver en 100 års plan
De eksisterende planer for klimatilpasning skal revurderes og markant opgraderes for at kunne håndtere de kommende årtiers klimahændelser. Det er hovedbudskabet i et nyt forslag til en 100 års plan for klimatilpasning, der kommer fra DTU og forskernetværket Navigating 360.
Det 21. århundrede vil udløse markant større og hyppigere stormfloder og skybrud og kræve klimatilpasning af hidtil uset omfang. Klimamodellerne foreskriver, at vi skal forberede os på, at 100 års klimahændelser kan indtræffe hvert 20. eller hvert 5. år - måske med endnu kortere intervaller. Alle forudsætninger for eksisterende klimatilpasningsplaner er derfor ændret.
Det er baggrunden for, at DTU og forskernetværket Navigating 360 foreslår gennemførelsen af en 100 års plan for klimatilpasning. Den præsenteres tirsdag den 14. januar på mødet ’FØR stormfloderne rammer’ i Industriens Hus.
Mødet følger op på analysen ’Når stormfloderne rammer’, som DTU og Navigating 360 præsenterede i oktober 2024, samt DTU’s efterfølgende analyse fra november 2024 om økonomiske konsekvenser af oversvømmelser finansieret af Forsikring og Pension og CIP Fonden. Beregningerne fra november viste samtidig, at der kan spares adskillige milliarder ved en hurtig og ambitiøs indsats.
Bag mødet står Dansk Industri, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, fem af landets største rådgivervirksomheder (NIRAS, Rambøll, Cowi, WSP og Artelia), Kommunernes Landsforening, Forsikring og Pension, CIP Fonden, DTU og Navigating 360.
“DTU’s analyser gennem de seneste måneder viser, at vi skal være langt mere ambitiøse i klimatilpasningen end hidtil antaget, fordi vi kan forudse betydeligt større konsekvenser af stormfloder og skybrud i fremtiden. Ud over skader på bygninger handler det om påvirkningen af virksomhedernes produktion, infrastrukturen i bred forstand, naturen og de kulturelle værdier,” siger professor Kirsten Halsnæs fra DTU.
"Det gælder også i forhold til, hvordan vi inddrager klimakatastrofernes største ofre, nemlig de mennesker, der uforvarende rammes af voldsomme skybrud eller stormfloder og på øjeblikke mister deres livsgrundlag - økonomisk og socialt. Derfor foreslår 100 års planen også udarbejdelsen af en beredskabsplan for borgernær og lokalt baseret klimatilpasning."
Klimatilpasningen skal opgraderes og nytænkes
Forslaget til en 100 års plan er udarbejdet i samarbejde med flere eksperter. Det gælder bl.a. lektor Katrina Wiberg, Aarhus Arkitektskole, der står i spidsen for et forskningsprojekt om klimatilpasning. Projektet gør op med alle hidtidige planer for bygge- og landskabsudvikling og peger bl.a. på risikoen ved byggerier i kystnære risikoområder.
Klimaprofessor Jens Hesselbjerg Christensen fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet har også medvirket. Han begrunder forslaget med, at Danmark skal etablere et klimaberedskab med kapacitet til løbende at kunne håndtere klimakatastrofer af et omfang, vi ikke tidligere har set:
“Som udgangspunkt bliver det nødvendigt at revurdere og opgradere det eksisterende beredskab ud fra de risici, som temperaturstigninger på omkring 3 grader vil medføre,” siger han.
Bred opbakning til 100 års plan
Repræsentanter fra hhv. erhvervsliv, forsikringsbranchen og NGO’er vil på mødet bakke op om udarbejdelsen af en 100 års plan for klimatilpasning:
- ”Vi er enige i behovet for en 100 års plan – at der er behov for en konkret indsats på den korte og mellemlange bane, men at det skal forberede os på de langsigtede ændringer. Oplægget er en fin ramme, som naturligvis skal udbygges i fællesskab, herunder for eksempel i forhold til det helt afgørende spørgsmål om, hvem der skal finansiere fremtidens klimatilpasning og hvordan,” udtaler underdirektør Karin Klitgaard fra Dansk Industri.
- ”Vi støtter nødvendigheden af en 100 års plan, især hvis den kan forholde sig dels til de økonomiske udfordringer omkring finansieringen, herunder eventuelle ændringer af stormflodsordningen, dels hvordan vi kan hjælpe de borgere, der allerede bor i risikoområderne. Men det handler overordnet om at gennemføre en effektiv governancestruktur, sikre tempo på beslutningsprocesserne samt en afklaring af, hvem der betaler,” udtaler direktør Thomas Brenøe fra Forsikring og Pension.
- “Der er ingen tvivl om, at vi netop nu har et akut behov for fundamentalt at revurdere, hvad klimatilpasning handler om. Det viser alle beregninger. Men de dokumenterer også, hvor meget der kan vindes, hvis vi erkender de nye vilkår og iværksætter ambitiøse planer for at hindre de alvorligste konsekvenser af klimaforandringerne. Vi står i realiteten over for den måske største samfundsopgave i Danmark i dette århundrede. Den er vi tvunget til at løse”, udtaler Erik Rasmussen, stifter af Navigating 360.
Kontakter
Kirsten HalsnæsProfessor i klimaøkonomiDTU Management
Tlf:4677 5112Tlf:2270 4112khal@dtu.dkErik RasmussenStifterNavigating 360
Tlf:31641000er@navigating360.dkwww.navigating360.dkFølg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Flot stigning i ansøgninger om uddannelse på DTU5.7.2025 16:03:05 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af ansøgninger om uddannelse på DTU stiger med 2%. Rekordmange kvote 1-ansøgninger har en DTU-uddannelse som førsteprioritet.
Dansk kvanteforskning får styrket førerposition4.7.2025 15:26:12 CEST | Pressemeddelelse
DTU: Innovationsfonden booster dansk kvanteforskning med store investeringer i nye kvanteprojekter.
”Det er det vilde vesten”: Ny rapport viser store problemer med kommunale døgntilbud2.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er enorm forskel på kvaliteten og ofte er der ikke styr på medicinen i de midlertidige døgnophold, som ældre og skrøbelige borgere ofte henvises til, når de udskrives fra hospitalet. Det kan have alvorlige konsekvenser for patienterne og derfor håber forskerne bag ny rapport, at der rettes op på det, når der forhandles om de nye sundhedsråd.
Biogødning baseret på svampe og bakterier skal gøre den globale fødevareproduktion både bæredygtig og billig2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal gøre op med vores afhængighed af kunstgødning og samtidig hjælpe bioteknologiindustrier på vej i det globale syd. Initiative for Biofertilizer Innovation and Science (IBIS) er støttet med samlet 215 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation.
Anerkendt forsker med internationalt udsyn i spidsen for nyt bioteknologisk initiativ26.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den hollandske professor Luuk van der Wielen er ansat som direktør for det nye bioteknologiske initiativ på DTU: ’Novo Nordisk Foundation Biotechnology Research Institute for the Green Transition’, BRIGHT. Samtidig er han udnævnt som professor i bæredygtig bio-økonomisk udvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum