Lange PR

Ny klynge skal sende Nordjyllands space-industri mod stjernerne

Del

Tilbage i 90’erne og 00’erne gik Nordjylland under navnet Mobile Valley, fordi så meget viden om mobilkommunikation var samlet inden for en radius af blot 50 kilometer. Nu er en række fremtrædende virksomheder gået sammen i en helt ny industriklynge, Space Connect North, der skal styrke de mange nordjyske virksomheder, der har specialiseret sig i space og satellitkommunikation. Det unikke er, at mange af virksomhederne allerede har sendt udstyr og satellitter i kredsløb om Jorden, og målet er derfor at skabe øget synlighed om de mange praktiske erfaringer, som hele space-industrien i Nordjylland har gjort sig.

For at sætte endnu mere raketfart på satellit- og rumfartsindustrien vækst og skabelse af nordjyske arbejdspladser ser industriklyngen Space Connect North derfor nu dagens lys.
For at sætte endnu mere raketfart på satellit- og rumfartsindustrien vækst og skabelse af nordjyske arbejdspladser ser industriklyngen Space Connect North derfor nu dagens lys.

Satellit- og rumfartsindustrien er i rivende udvikling – ikke bare i Nordjylland, men også i resten af Danmark og verden. For at sætte endnu mere raketfart på industriens vækst og skabelse af nordjyske arbejdspladser ser industriklyngen Space Connect North derfor nu dagens lys. Medlemmerne af klyngen tæller indtil videre Aalborg University, Gatehouse Satcom, Sternula, Necas, Rohde & Schwarz Technology Center, Satlab, Spacecom, GOMspace, Danphone, Invest in Aalborg, Keysight Technologies, Trusted, Hytek, PRI-DANA Elektronik, Cobham Satcom og Quadsat, og de mange virksomheder har en klar ambition om at samarbejde og netværke sig til en endnu mere tydelig position til gavn for hele industrien. Aalborg Universitet er medstiftende partner, og for en af universitetets mest synlige professorer globalt er der et klart sigte med etableringen af den nye industriklynge.

  • Aalborg Universitet uddanner hvert år en hel masse unge mennesker med kompetencer, der kan bruges i space- og satellitindustrien. Vi kommer med viden om forskning og forskningsbaseret uddannelse ind i klyngen og sikrer samtidig, at de studerende bidrager til de teknologier, som de kommercielle aktører efterspørger. Desuden vil klyngen gøre det langt nemmere at inddrage erhvervslivet i forskellige forskningsprojekter, ligesom de forskellige virksomheder kan være med til at præge det forsknings-roadmap, som universitetet arbejder efter. Og tiltrække endnu flere space-studerende til regionen, naturligvis. Space Connect North er således en kæmpe gevinst for alle parter, siger professor i kommunikationsteknologi ved Institut for Elektriske Systemer på Aalborg Universitet Petar Popovski, der tidligere i år modtog 60 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond til etablering af et Center of Excellence inden for kommunikationsteknologi til kvantesystemer.

For en af de medstiftende virksomheder af Space Connect North, Nørresundby-virksomheden Gatehouse Satcom, er klyngen helt afgørende for en større synlighed omkring de mange erfaringer, som de nordjyske space-virksomheder allerede har gjort sig.

  • Der er, så vidt jeg ved, ikke et andet sted i Europa, hvor så mange etablerede space- og satellitvirksomheder er samlet inden for så lille et område. Det inviterer jo til, at selv helt store internationale virksomheder på området i langt højere grad vender sig i retning mod Nordjylland, når de har brug for produkter, teknologi eller videnssamarbejder. Vores fælles styrke på tværs af klyngen er, at vi netop allerede har gjort os værdifulde erfaringer fra adskillige opsendelser, og det ønsker vi nu at geare for på den måde at gøre klyngeaktørerne endnu stærkere som gruppe, siger Kenney Schmidt Christiansen, CEO i Gatehouse Satcom.

Også for en global gigant, verdens nummer to, når det gælder test af satellitter, tyske Rohde & Schwarz, er klyngen både nødvendig, men også helt oplagt.

  • De nordjyske virksomheder i space-industrien er allerede betydende spillere på verdensmarkedet. De er såkaldt space-proven. Men industrien udvikler sig med raketfart, og derfor tror vi meget på, at vi som medlem af klyngen kan være med til at bidrage til en endnu større grad af vidensudveksling, samarbejder på tværs og en yderligere forankring af Nordjyllands styrkepositioner på området, lyder det fra Kristian Sørensen, teknisk chef i Rohde & Schwarz Technology Center i Aalborg, der har 58 ansatte i Nordjylland.

Etableringen af klyngen betyder også, at virksomhederne kan bruge den fælles hjemmeside til at samle alle relevante jobopslag fra de deltagende virksomheder. HR Director Claus Svendsen fra Gatehouse uddyber:

  • Aalborg Universitet skaber mange talenter til virksomheder i klyngen, men vi har også brug for at tiltrække højtuddannede profiler fra øvrige egne af Danmark og resten af verden. Med vores fælles jobbank håber vi at give ro i maven til de kommende medarbejdere, som måtte sidde i Sønderjylland, Frankrig eller Sydamerika og overvejer at rykke teltpælene op og drage til Nordjylland. Dermed kan de se, at der ikke blot er en enkelt space-virksomhed at gøre karriere i, men et helt økosystem af interessante virksomheder, siger han.

Om Space Connect North

Det overordnede mål for Space Connect North er at fungere som en neutral facilitator på tværs af virksomheder, universiteter og forskningsinstitutioner for at fremme innovation, forskning og økonomisk fremdrift i digitale rumteknologier. Ligeledes sigter Space Connect North mod at skabe og vedligeholde vital teknologi inden for rumindustrien, herunder også teknologi, der kan anvendes inden for det arktiske område samt på maritime, logistik- og offshore-platforme. Desuden skal Space Connect North være med til at øge regionens teknologiske synlighed og facilitere rekruttering og tiltrække talenter, både fra udlandet og resten af landet. Ligeledes ønsker Space Connect North at være med til at præge en mulig definition af en ny universitetsuddannelse i digital teknologi til rummet, der vil udvikle de nødvendige kompetencer både i de almindelige studier og livslange læringsinitiativer. Endvidere skal Space Connect North arbejde for at tiltrække investeringer fra globale virksomheder inden for rumteknologi og fremme innovation og iværksætteri inden for digitale teknologier til rumsektoren. Læs mere på www.spaceconnectnorth.com

Kontakter

Claus Beck Christensen, Communications Director, Gatehouse Satcom, +45 31 38 59 77 / cbc@gatehouse.com

Petar Popovski, Professor, Institut for Elektriske Systemer, Aalborg Universitet, +45 21 94 78 73.

Presseservice: Jacob Lange, Lange PR, tlf. +45 20 76 30 20 / jacob@langepr.dk

Billeder

"Der er, så vidt jeg ved, ikke et andet sted i Europa, hvor så mange etablerede space- og satellitvirksomheder er samlet inden for så lille et område. Det inviterer jo til, at selv helt store internationale virksomheder på området i langt højere grad vender sig i retning mod Nordjylland, når de har brug for produkter, teknologi eller videnssamarbejder.", siger Kenney G. Schmidt, CEO i Gatehouse Satcom.
"Der er, så vidt jeg ved, ikke et andet sted i Europa, hvor så mange etablerede space- og satellitvirksomheder er samlet inden for så lille et område. Det inviterer jo til, at selv helt store internationale virksomheder på området i langt højere grad vender sig i retning mod Nordjylland, når de har brug for produkter, teknologi eller videnssamarbejder.", siger Kenney G. Schmidt, CEO i Gatehouse Satcom.
Download
Kristian Sørensen, teknisk chef i Rohde & Schwarz Technology Center.
Kristian Sørensen, teknisk chef i Rohde & Schwarz Technology Center.
Download
Petar Popovski, Professor, Institut for Elektriske Systemer på Aalborg Universitet.
Petar Popovski, Professor, Institut for Elektriske Systemer på Aalborg Universitet.
Download

Følg pressemeddelelser fra Lange PR

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lange PR

Specialister i 3D-print gik efter ny løve - og fik hende10.3.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Det var ikke pengene, men erfaringen, som LAB3D jagtede i dette års sidste afsnit af Løvens Hule. De to unge stiftere gik efter at få Louise Herping Ellegaard med ombord i deres virksomhed, der 3D-printer produkter og netop har lanceret en banebrydende pakkeløsning til landets skoler. Investeringen på 300.000 kroner fra Louise Herping Ellegaard skal blandt andet hjælpe LAB3D med at skalere udlejningen af 3D-printere og -software til skolerne.

Bakteriedræbende sengetøj høster tre x Løve-guld3.3.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Generelt vasker vi danskere vores sengetøj alt for sjældent. Og efter bare syv dages brug uden vask stiger antallet af bakterier i sengetøjet til 17.000 gange den mængde, der er på et toiletsæde. Derfor har aarhusianske DAWN udviklet en serie af sengetøj i økologisk bomuld med den særlige egenskab, at det aktivt dræber 99,9 procent af alle bakterier. Dermed mindskes behovet for de dyre maskinvaske, og det kunne de to løver Jesper Buch og Christian Arnstedt sammen med special guest-løve Tommy Ahlers ikke stå for.

Århusiansk rejsebureau for håndværkere vil bygge ny tradition for sabbatår24.2.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Det er næsten kutyme, at gymnasieelever efter endt studie og national fejring takker ja til et af de utallige tilbud om en dannelsesrejse til alverdens eksotiske egne. På erhvervsskolerne er der til gengæld hverken hue eller nationale overskrifter, når tusindvis af tømrere, smede og murere hvert år står med svendebrevet i hånden. Ligeledes er håndværkernes primære tilbud om et udlandsophold ofte en kold skurvogn i Norge eller Grønland – inkl. 70 timers arbejdsuge. Det vil et rejsebureau for håndværkere gøre op med. Og efter en stor investering på 800.000 kroner i Løvens Hule står ScandiMate nu godt rustet til at indfri ambitionerne om at hjælpe landets håndværkere ud i verden, hvor det vel at mærke er oplevelserne og ikke indersiden af en ellers eksotisk arbejdsplads, der er i centrum.

Intelligent dansk drik rejser kloge penge i Løvens Hule24.2.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Tankstationer og supermarkeder bugner af drikke med såkaldt sundhedsfremmende egenskaber, og derudover propper vi danskere os med alt lige fra slik til kaffe og energibarer for at øge vores produktivitet. Faktum er blot, at ingen af produkterne reelt gør noget godt for kroppen og primært får blodsukkeret og koncentrationsevnen til at opføre sig som en yoyo. Det har århusianske Clutch Nutrition sat sig for at ændre med en nyudviklet plantebaseret drik, som virksomheden betegner som intet mindre end verdens sundeste. Det fik i aftenens udgave af Løvens Hule Christian Arnstedt og Jacob Risgaard til at investere 800.000 kroner i det, der gerne skal blive til verdens førende funktionelle drik.

Eventyrligt univers leger sig til løvekapital17.2.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Børn kopierer som bekendt de voksne, og derfor er der flere og flere små poder, der bruger alt for meget tid foran skærmen eller mobiltelefonen. Derfor vil stifter af Eventyrakademiet Anna Hasselby gøre sit til, at minderne fra barndommen ikke opstår med en masse elektronik i hånden. I stedet har hun skabt mysterier, familiegåder og agentspil, som børn og voksne sammen kan lege med i weekender, ferier og til fødselsdage. Det kunne den legesyge løve Jacob Risgaard ikke stå for, og derfor købte han i seneste udgave af Løvens Hule 15 procent af Kastrup-virksomheden Eventyrakademiet.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye