VELUX FONDENVELUX FONDEN

Deltagere til Impact Lab 2.0 er valgt: Samarbejde om demokratisk bæredygtighed tager form

Del

VELUX FONDEN og Dronning Marys Center løfter nu sløret for navnene på de 15 forskere og praktikere, der er udvalgt til at deltage i et nyt laboratorium under projektet Impact Lab 2.0. De skal over det næste år i fællesskab nytænke miljømæssige, sociale og demokratiske udfordringer for at udvikle socialt bæredygtige løsninger på blandt andet kommunale udfordringer i den grønne omstilling.

Hvis miljømæssig og social bæredygtighed skal forenes i den grønne omstilling, og demokrati og inddragelse samtidig skal styrkes, sker det ikke af sig selv.

Derfor skal otte praktikere og syv forskere nu samarbejde i et nystartet laboratorium. Målet er at nytænke udfordringer og dilemmaer i den grønne omstilling og skabe grundlag for løsninger, der ikke bare er bæredygtige i et klimaperspektiv, men også i et demokratisk og socialt bæredygtighedsperspektiv.

Det sker som en del af projektet Impact Lab 2.0, der er et partnerskab mellem VELUX FONDEN og Dronning Marys Center.

Deltagere ser frem til inspiration og innovative løsninger i grøn omstilling

En af de udvalgte praktikere er Pernille Møller Rendal, der er afdelingschef i Klima- og Miljøafdelingen i Mariagerfjord Kommune. Hun håber, at forløbet kan give både nye perspektiver og konkrete løsninger.

”Forhåbentlig kan forløbet give et andet blik på nogle af de udfordringer, vi står med. Vi repræsenterer den mere tunge ende af den grønne omstilling med EU-lovgivning, udledning fra landbrug og industri og affaldssortering. Så jeg glæder mig til at få det mere human- og samfundsvidenskabelige perspektiv i spil,” siger hun og tilføjer:

”Vi forsøger at forholde os åbne til, hvad vi kan få ud af sådan et forløb. Jeg vil gå ind i det og lade mig inspirere og bidrage med de erfaringer, jeg har med som repræsentant for en myndighed.”

Ud over deltagere fra tre kommuner i forskellige dele af landet kommer de udvalgte praktikere fra en række forskellige organisationer og har i deres ansøgning til laboratoriet beskrevet konkrete udfordringer og dilemmaer, som de møder i deres arbejde med den grønne omstilling.

I det åbne opslag til laboratoriet var der ikke på forhånd fastlagt en bestemt forståelse af demokratisk bæredygtighed eller krav om at forholde sig til bestemte udfordringer i forholdet mellem de forskellige bæredygtighedsdimensioner. Det skulle ansøgerne selv byde ind med ud fra deres konkret erfarede udfordringer.

Blandt ansøgningerne viste der sig en sammenhængende klynge af temaer omkring kommuners aktuelle arbejde med klimaplaner, miljøindsatser, arealanvendelse og arealomlægning, borgerinvolvering og ændrede forbrugspraksisser, hvor kommunens rolle forstås som tillidsskabende aktør, myndighed og demokratisk samlingspunkt.

Et tværnordisk bedømmelsespanel har derfor udvalgt og sammensat gruppen af praktikere og forskere til laboratoriet med omdrejningspunkt i disse temaer.

Tæt samarbejde med forskere

Praktikerne skal i tæt samarbejde med forskere fra human- og samfundsvidenskaberne udvikle løsninger på de miljømæssige, sociale og demokratiske udfordringer i den grønne omstilling og samtidig skabe grundlag for ny forskningsviden.

Katia Dupret, lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi og leder af Center for Social Bæredygtighed på Roskilde Universitet, er blandt de udvalgte forskere. Hun er interesseret i lederes rolle i demokratisk bæredygtig organisering.

”Jeg vil bruge projektet som indgang til at blive klogere på ”solidarisk ledelse" som en ramme til at undersøge de etiske og relationelle udfordringer ved at lede med bæredygtighed i centrum. Jeg håber at involvere praktikere fra forskellige sektorer i et samarbejde, hvor vi sammen kan udvikle refleksionsværktøjer og metoder, der skaber nye veje for ledelse med fokus på både indre og ydre bæredygtighed,” fortæller hun.

Forsker-praktiker-samarbejde skal bane vej for konkret impact

At bringe praktikere og forskere fra humaniora og samfundsvidenskab sammen i et nyskabende, eksperimenterende faciliteringsforløb er en bærende idé i Impact Lab 2.0 som en vej til visionen om ’demokratisk bæredygtighed’.

Det understreger Henrik Tronier, der er uddelingschef for Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur og ansvarlig for forskningspolitik i VELUX FONDEN.

”’Demokratisk bæredygtighed’ står centralt i vores vision om et samfund, der forener miljømæssig og social bæredygtighed og samtidig styrker demokratiet under den grønne omstilling. Som led i vores involverende filantropi har vi sammen med Dronning Mary Centret inviteret ansøgermiljøer og befolkningen til at udfylde visionens indhold og svarene på dens udfordringer. Det er ambitionen at skabe nye mødeflader og formater for samarbejde mellem praktikere og forskere fra humaniora og samfundsvidenskab om at skabe ny viden og konkrete forandringer. Vi glæder os meget til at følge forløbet,” siger han.

Programleder i Dronning Marys Center, Lise Tjørring, ser også frem til samarbejdet.

”De udvalgte deltagere har kvalifikationer, der komplementerer hinanden. Forskerne har på hver deres måde forskningskompetencer inden for miljømæssige, sociale og demokratiske aspekter af ’demokratisk bæredygtighed’, og praktikerne står over for et konkret problem, der relaterer til temaet. Målet med samarbejdet er at skabe konkret impact i form af løsninger på praktikernes problemer og samtidig at udvikle forskningsfeltet på området,” siger hun.

Forløbet for deltagerne i Impact Lab 2.0 skydes i gang i februar 2024 og løber til februar 2026.

De 15 deltagere er:

Praktikere

  • Pernille Møller Rendal, Afdelingschef i Klima- og Miljøafdelingen, Mariagerfjord Kommune
  • Sofie Larsen Kure, Projektleder, Grøn Kirke
  • Cornelia Seger Jakobsen, Strategic Project Manager, BLOXHUB
  • Thomas Sture Rasmussen, Verdensmålskoordinator, Danmarks Biblioteksforening
  • Nanna Frank, Specialist, Klimaenheden, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune
  • Anne Sofie Møller Askholm, Klimakoordinator, Vejen Kommune
  • Morten Friis, Konsulent, Democracy x
  • Lilian Andresen, Analytiker, formidler og projektleder, Kulturens Analyseinstitut

Forskere

  • Ole B. Jensen, Professor, Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi, Aalborg Universitet
  • Katia Dupret, Lektor, Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet
  • Line Kryger Aagaard, Postdoc, Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD), Aalborg Universitet
  • Lise Herslund, Lektor, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet
  • Susanne Højlund, Lektor, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
  • Stefan Gaarsmand Jacobsen, Lektor og Centerleder, Center for Applied Ecological Thinking (CApE), Københavns Universitet
  • Lone Riisgaard, Lektor og Centerleder, Socio-Economic Research Centre, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet

Kort om Impact Lab 2.0

  • Projektet Impact Lab 2.0 er et partnerskab mellem VELUX FONDEN og Dronning Marys Center på Københavns Universitet. Det overordnede tema for laboratoriet er demokratisk bæredygtighed.
  • Parterne etablerede i 2022 netværket Copenhagen Impact Lab som et pilotprojekt. Det udløb i 2023, men har vist sig så værdifuldt, at man har igangsat næste fase med Impact Lab 2.0.
  • Læs mere: https://marycenter.ku.dk/netvaerk/impact-lab-2.0/

Kontakter

Billeder

Henrik Tronier, uddelingschef for Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur og ansvarlig for forskningspolitik i VELUX FONDEN
Henrik Tronier, uddelingschef for Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur og ansvarlig for forskningspolitik i VELUX FONDEN
Download
Lise Tjørring, programleder i Dronning Marys Center
Lise Tjørring, programleder i Dronning Marys Center
Mette Frandsen
Download
Download

Om VELUX FONDEN

VELUX FONDEN er en almennyttig fond, der ønsker et demokratisk og bæredygtigt samfund på et oplyst og inkluderende grundlag.

VELUX FONDEN arbejder for at forbedre menneskers liv og handlemuligheder i et demokratisk og bæredygtigt samfund ved at støtte forskning og indsatser inden for eller på tværs af sociale forhold, alderstrin, voksenlivets overgange, samfund og kultur samt havmiljøet. VELUX FONDENs 2030-strategi adresserer således en lang række væsentlige samfundsudfordringer inden for områderne Sociale indsatser, Et hav i balance, Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur samt Voksenlivets overgange og forandringer.

Læs mere på www.veluxfonden.dk

Om Dronning Marys Center

Dronning Marys Center er sat i verden for at løse samfundsproblemer gennem viden, partnerskaber og forandring. Centret skaber mødesteder og udvikler ny viden i et tæt samspil mellem universitetet og organisationer i den offentlige sektor, erhvervslivet og civilsamfundet. Bag centret står Det Humanistiske, Det Samfundsvidenskabelige, Det Teologiske og Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet.

Følg pressemeddelelser fra VELUX FONDEN

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VELUX FONDEN

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye