Dansk Kulturinstitut

Ny regional chef: Anna Enemark skal lede Dansk Kulturinstituts indsatser i de baltiske lande og omkring Østersøen

Del

Fra 1. februar skal Anna Enemark stå i spidsen for Dansk Kulturinstitut i de baltiske lande og den øvrige Østersøregion. Anna Enemark er tidligere generalsekretær for UNESCO Danmark og har bl.a. arbejdet som chefkonsulent i FN Byen samt som seniorrådgiver for Nordisk Ministerråd med fokus på kultur.

Foto: Rasmus Romulus Palludan

Dansk Kulturinstitut har i 35 år været med til at opbygge tætte kulturelle relationer mellem Danmark og de tre baltiske lande. Dansk Kulturinstitut var med, da Estland, Letland og Litauen genvandt deres selvstændighed, og instituttet er med nu til at styrke båndene og udviklingen i og omkring Østersøregionen. Med flere EU-programmer og en stor alsidig projektportefølje er det en afdeling i udvikling, som Anna Enemark nu skal lede.

Stort kendskab til regionen
Det er med lige dele professionelt og privat kendskab til regionen, at Anna Enemark påtager sig sin nye rolle. I over ti år har Enemark haft ansvar for kultursamarbejdet med Østersøregionen gennem sit virke i Nordisk Ministerråd og Østersørådet. Hertil kommer bl.a. hendes erfaring fra sine år som generalsekretær for UNESCO Danmark, som har FN-mandatet på uddannelse, kultur, videnskab og medier. Enemark har rejst og opholdt sig i de baltiske lande mange gange og ser frem til at flytte til Riga og påbegynde sin nye rolle fra 1. februar.

Anna Enemark om sin nye stilling:
”Den her stilling er en mulighed for at vende tilbage til et område, som jeg har arbejdet rigtig meget med – det gælder både kulturområdet og Østersøregionen. Det er utroligt meningsfuldt for mig, da der i min optik mere end nogensinde er brug for kulturens stærke arm. Kulturen kan hjælpe os med at brede perspektiver ud, nuancere diskussioner og få flere stemmer i spil. På den måde kan vi modarbejde fjendebilleder og skabe dialog i stedet for at lukke os om os selv. Vi lever i en tid med mange kriser tæt på livet, og jeg ser kulturen som en samfundskritisk ressource og en naturlig del af vores civile beredskab. For det er kulturen, som får os stærkt igennem, giver os håb om positiv forandring og fodrer vores mentale modstandskraft. Jeg ser frem til at indgå i en afdeling, hvor man tager hele den kulturelle palette i brug. Vi engagerer os både i formidling af klassisk kunst og kultur – og er samtidig optaget af, hvordan kulturen kan bidrage til at løse nogle af de aktuelle samfundsudfordringer. Kulturen skal sidde med ved bordet og bidrage i egen ret med de særlige greb og kræfter, som kulturen besidder. Jeg glæder mig meget til at tage fat og til at indgå i mit nye team og flytte til smukke Riga.”

Adm. direktør for Dansk Kulturinstitut, Camilla Mordhorst om ansættelsen af Anna Enemark:
”Dansk Kulturinstitut har været stærkt engageret i de baltiske lande lige siden 1990, hvor de skulle genopbygge deres selvstændige identitet som frie nationer og folk. Vi har knyttet talrige bånd og skabt fælles kulturprojekter, der viser, hvor meget vi deler som små nabolande. De nye geopolitiske spændinger gør det endnu vigtigere, at vi står sammen, kender og støtter hinanden. Gennem kulturen møder vi nemlig hinanden som mennesker. Og det er også her, at vi sammen kan skabe rum for at udvikle nye ideer og mere bæredygtige vaner. Med Anna i spidsen for vores stærke team i Riga, er jeg sikker på, at vi kan gøre endnu mere, både i hver af de baltiske lande og i store tværgående nordiske og europæiske projekter, der inddrager hele regionen.” 

Fra klassisk kunst til demokratifremme
Dansk Kulturinstituts afdeling i Østersøregionen har i de seneste år gennemgået stor vækst. Afdelingen har en bred vifte af indsatser, som både rummer klassiske kunst- og kulturprojekter og innovative programmer inden for den kreative industri og civilsamfundsindsatser, der fremmer demokratisk udvikling, bæredygtighed og borgerinvolvering.

Om Anna Enemark
Fra 1. februar 2025 regional chef for Dansk Kulturinstituts indsatser i de baltiske lande og Østersøregionen. 
Fhv. generalsekretær for UNESCO Danmark.
Fhv. chefkonsulent i FN Byen, sekunderet af Udenrigsministeriet.
Fhv. seniorrådgiver v. Nordisk Ministerråd for kultur.
Fhv. seniorrådgiver v. Østersørådet.
Master i børne- og ungdomskultur, medier og æstetiske læreprocesser fra Syddansk Universitet. 

Om Dansk Kulturinstituts afdeling i Østersøregionen
I 1990 åbnede Dansk Kulturinstitut sin afdeling i Riga – og hurtigt herefter fulgte afdelinger i Tallinn og Vilnius. Dansk Kulturinstitut var dermed det første internationale kulturinstitut i Sovjetunionen udenfor Moskva. Lige siden har Dansk Kulturinstitut arbejdet for at styrke de kulturelle og samfundsmæssige bånd mellem Estland, Letland, Litauen og Danmark. I dag dækker afdelingen hele Østersøregionen og har base i Riga.  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Fotokredit: Rasmus Romulus Palludan
Fotokredit: Rasmus Romulus Palludan
Fotokredit: Rasmus Romulus Palludan
Download

Om Dansk Kulturinstitut

Dansk Kulturinstitut har siden 1940 arbejdet internationalt med udvikling af kunst-, kultur- og samfundsrelaterede projekter. Via kunst og kultur ønsker vi at fremme interkulturel dialog og forståelse på tværs af landegrænser. Det er vores vision at vise, at udveksling af kunst, kultur og viden kan bidrage til håndteringen af globale udfordringer og være med til at styrke FN’s Verdensmål. Vi har hovedkontor på Vartov i København og afdelinger og indsatser i de østlige nabolande, i Østersøregionen og de baltiske lande, Tyrkiet, Indien, Kina og Brasilien.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Kulturinstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Kulturinstitut

Stor markering på Ukraines uafhængighedsdag: Festsalen på Københavns Universitet bliver fyldt med ukrainsk ånd og kulturel modstandskraft15.8.2024 12:17:05 CEST | Pressemeddelelse

Kendte ukrainske musikere og forfattere indtager scenen med de danske skuespillere Esben Smed og Kirsten Olesen, når Dansk Kulturinstitut, Københavns Folkeuniversitet og Ukraine House in Denmark sammen fejrer Ukraines uafhængighedsdag med en stor oplæsnings-, samtale- og musikbegivenhed i Festsalen på Københavns Universitet den 24. august. Målet er at styrke truet ukrainsk identitet og kultur, samt den gensidige forståelse mellem Ukraine og Danmark i en kritisk tid.

Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum indgår samarbejde om at udbrede Grundtvigs tanker globalt30.5.2024 15:17:18 CEST | Pressemeddelelse

Man kan godt have dybe kulturelle rødder samtidig med, at man har udsyn og nysgerrighed på verden. Det er grundtanken i et nyt samarbejde mellem Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum. Sammen har de planer om at udbrede Grundtvigs filosofiske tankesæt internationalt gennem workshops, undervisningsmateriale og foredrag. Første stop er Tyrkiet, hvor fokus er på børn og unge.

Internationalt gaming- og animationsprojekt engagerer unge fra det globale nord og syd i klimakampen27.5.2024 14:43:43 CEST | Pressemeddelelse

”Animated Engagement” er navnet på et nyt samarbejde mellem The Animation Workshop i Viborg og Dansk Kulturinstitut i Brasilien. Sammen har de udviklet et undervisnings- og udvekslingsforløb for danske og brasilianske studerende. Formålet er at engagere de unge i klimakampen gennem gaming, egenproducerede animationsfilm og brug af animation i undervisningssammenhænge. Projektet er støttet af GLOBUS – Puljen for Globalt engagement, Uddannelse og Samarbejde med 1,2 millioner kr.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye