Greenpeace: Endnu et rekordvarmt år skal tvinge verden til at handle
2024 slog sidste års rekord og blev det varmeste nogensinde målt globalt, og det første hvor vi overstiger de 1,5°C gennem et helt år. I Danmark blev året det næstvådeste, kun overgået af sidste år. Vi må presse verdens ledere til at reagere og få forurenerne til at betale for deres klimaskader.

EU’s klimaovervågningstjeneste, Copernicus, offentliggør i dag sin årlige opgørelse, Global Climate Highlights 2024, der endeligt konkluderer, at 2024 er det varmeste år nogensinde målt. Med en ny rekord for den globale gennemsnitstemperatur, en dramatisk reduceret iskappe omkring Antarktis og Arktis samt stigende niveauer af CO2 og metan i atmosfæren, førte det blandt andet til at verden krydsede tærsklen på de 1,5°C for hele året:
"Klimaforskerne sætter nu tal på det, de fleste af os allerede vidste har været et helvede af et år - i helt bogstavelig forstand. Fra de kæmpe skovbrande i Californien til de store oversvømmelser i Spanien, Rumænien og Brasilien. Tusindvis af mennesker har fået ødelagt deres hjem og afgrøder. I kæmpe kontrast til det har de skruppelløse olie- og gasselskaber, der er skyld i denne krise, haft endnu et år med absurde profitter," siger Ian Duff, leder af Greenpeace Internationals Stop Drilling Start Paying kampagne.
Også herhjemme har vi haft det varmt og vådt. DMI har netop erklæret 2024 for det næstvådeste og næstvarmeste år nogensinde målt i Danmark. Kun overgået af henholdsvis 2023 og 2014.
“Vi ønsker os alle sammen et sikkert sted at bo. Et sted hvor vi ikke behøver at frygte, at ekstremt vejr ødelægger vores hjem og fremtid. Men udsigterne er lige nu skræmmende. I Danmark er vi truet af vand fra alle retninger – fra grundvandet, fra de over 8500 kilometer kystlinje og fra den stigende nedbør, og rapporter viser, at oversvømmelser og stormfloder kun bliver mere hyppige og intense, hvis vi fortsætter på den samme klimakurs, som vi er på nu,” siger kampagneleder for klima i Greenpeace Danmark, Lauren Bowey.
Olie- og gasgiganterne skal betale
I februar 2025 vil de store olie- og gasgiganter komme til at annoncere endnu et år med kæmpe profitter. Samtidig kæmper en stor del af menneskeheden fortsat med rekordvarme, brande, tørke, hidtil usete tyfon- og orkansæsoner og oversvømmelser - alt sammen forværret af klimakrisen.
"Vi kan ikke sætte vores lid til at de store olie- og gasselskaber som Exxon, Shell, Equinor og TotalEnergies frivilligt kommer til at konvertere deres lukrative og beskidte forretning til vedvarende energi. I 2025 kræver vi derfor, at verdens ledere omdanner alle deres grønne løfter til politik og tvinger de forurenende virksomheder til at udfase fossile brændstoffer og betale for de tab og skader, de forårsager," siger Ian Duff.
Sidste år offentliggjorde Greenpeace International og Stamp Out Poverty en analyse, der viser, at hvis der lægges selv en lille afgift på blot syv af verdens største olie- og gasselskaber, kan det støtte samfund og husstande over hele verden og hjælpe dem med at betale de gigantiske omkostninger til klimaskader og klimatilpasning.
"Den danske regering bryster sig af at være en global grøn leder, men samtidig planlægger Danmark at fortsætte med at bore efter ny olie og gas frem til 2050 – næsten to årtier længere, end hvad der er foreneligt med Parisaftalen. Det hænger slet ikke sammen. Regeringen må igen samle taktstokken op og gå i front med en hurtig udfasning af vores egen olie- og gasproduktion og en model så forurenerne kommer til at betale for almindelige menneskers klimaskader - ikke omvendt," siger Lauren Bowey.
Kontakter
Lauren BoweyKampagneleder for klima, Greenpeace Danmark
Lauren Bowey arbejder for at bremse klimaforandringerne og få forurenerne til at betale for den klimakrise, som nu påvirker hver eneste tomme af vores smukke planet. Hun er kandidat i kognitiv kommunikation og mor til tre, hvilket driver hendes passion for at arbejde for en retfærdig og grøn fremtid.
Rikke AgerbækPresse- og kommunikationsansvarlig
Primære ansvarsområder: Klima og energi
Tal HarrisGlobal Media Lead – Greenpeace International's Stop Drilling Start Paying campaign
Tlf:+41-782530550tharris@greenpeace.orgGreenpeace International Press Desk
Tlf:+31 (0) 20 718 2470pressdesk.int@greenpeace.orgBilleder

Greenpeace Danmark
Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation. Vi konfronterer nogle af verdens største problemer og fremtvinger løsninger. I Danmark arbejder vi primært med problematikker indenfor klima, energi, landbrug, hav og skov. Vi bestræber os på altid at stå til rådighed for kommentarer på aktuelle sager og debatter - store som små, niche som mainstream.

Følg pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Greenpeace dømt til at betale 4,5 milliarder i amerikansk SLAPP-sag20.3.2025 08:48:10 CET | Pressemeddelelse
Mandan, North Dakota – En amerikansk jury bestående af ni personer afsagde i aftes dansk tid dom i olierørselskabet Energy Transfers grundløse retssag mod Greenpeace USA og Greenpeace International. Greenpeace blev idømt en bøde på godt 660 millioner dollars, hvilket svarer til mere end 4,5 milliarder kroner. Men kampen mod Energy Transfers grundløse SLAPP-retssag er ikke slut.
Grønne NGO’er i nødråb til EU: Danmarks udskydelse af indsatser for vandmiljøet er ulovlig25.2.2025 07:57:15 CET | Pressemeddelelse
Miljøtilstanden i de danske søer, vandløb og i grundvandet er katastrofal. Alligevel udskyder regeringen indsatserne for at skabe god tilstand til 2033, hvilket er seks år senere end EU forpligter til. Det får nu fire grønne NGO’er til at rette skarp kritik af regeringen i et klagebrev til EU-Kommissionen.
Nu begynder Greenpeace sit forsvar mod Energy Transfers SLAPP-sag i USA24.2.2025 16:15:22 CET | Pressemeddelelse
Intimideringssagen mod Greenpeace USA og Greenpeace International er netop gået i gang ved retten i Mandan, North Dakota. Søgsmålet mod Greenpeace lyder på godt 2 milliarder kroner. Hvis Energy Transfer vinder sagen, kan Greenpeace USA tvinges til at lukke.
Greenpeace data-analyse: Sanktionerne mod den russiske skyggeflåde virker24.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
EU’s sanktioner mod navngivne olietankere i den russiske skyggeflåde er effektive, og de er derfor et vigtigt redskab til at beskytte vores kyster og havmiljø mod olieforurening. Det viser en data-analyse Greenpeace har foretaget.
Pressemøde om SLAPP-sag der risikerer at lukke Greenpeace USA17.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er godt 2 mia. kr på spil, når en gigantisk SLAPP-sag mod Greenpeace den 24. februar kommer for retten i North Dakota, USA. Men sagen handler ikke kun om det astronomiske beløb. Den handler om retten til ytringsfrihed og retten til at protestere, og udfaldet vil få konsekvenser for hele klimabevægelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum