Nyt fondssamarbejde skal styrke biodiversiteten i nye skove
Et samarbejde mellem 15. Juni Fonden og Klimaskovfonden skal understøtte biodiversiteten i nye skove. 15. Juni Fonden giver 2 millioner kroner i 2025 til særlige biodiversitetstiltag i nye skove, der rejses med støtte fra Klimaskovfonden.
To fonde går nu sammen om at skabe nye skove, der både kan give en klimaeffekt og biodiversitetseffekt. Det er 15. Juni Fonden, der arbejder for mere og bedre natur i Danmark og Klimaskovfonden, der er oprettet af Folketinget for at rejse skov og udtage lavbundsjorder.
Samarbejdet betyder, at 15. Juni Fonden afsætter 2 millioner kroner i 2025 til naturforbedrende tiltag i skove, der etableres med støtte fra Klimaskovfonden. Konkret skal pengene til de særlige biodiversitetstiltag prioriteres i nye skove, der etableres som urørt skov gennem metoden assisteret naturlig tilgroning. Klimaskovfonden afprøver i første omgang en metode til at etablere urørt skov på landbrugsjord gennem assisteret naturlig tilgroning sammen med kommuner og fonde. I denne fase skal også forhold som blandt andet mulighed for græsning i skovene undersøges nærmere.
”I 15. juni Fonden vil vi gerne skabe de bedst mulige vilkår for biodiversiteten på de arealer, der udlægges til urørt skov. Klimaskovfonden er allerede i gang med at etablere ny urørt skov, så det giver god mening, at vi understøtter hinandens indsatser og både kan opnå en CO2-effekt og biodiversitetseffekt,” siger Henriette Christiansen, der er direktør i 15. juni Fonden.
Kommuner og fonde ansøger om støtte til biodiversitetstiltagene hos Klimaskovfonden. Det kan for eksempel være genskabelse af den naturlige hydrologi i området eller topografiske ændringer såsom lavninger eller stenbunker, der har positiv effekt på biodiversiteten.
”Det er helt oplagt, at vi går sammen og finansierer hver vores del af de nye skove. Det er et godt eksempel på, at samarbejde gør det muligt at indtænke flere formål i indsatsen for urørt skov, som jo er et bærende element i den grønne trepartsaftale,” siger Poul Erik Lauridsen.
Klimaskovfonden giver i forvejen støttede lavbunds- og skovrejsningsprojekter point for at levere på biodiversitet, men fonden kan kun finansiere projekternes CO2-effekt og ikke særlige biodiversitetstiltag.
Fakta om samarbejdet:
Samarbejdet skal fremme begge fondes formål ved at Klimaskovfonden støtter etablering af skove med urørt skov og stort omfang af naturlig tilgroning, og 15. Juni Fonden kan give økonomisk støtte til projekternes naturforbedrende tiltag.
15. Juni Fonden er en erhvervsdrivende fond, som bl.a. arbejder for at forøge arealet med beskyttet natur i Danmark, at sikre og understøtte en bedre kvalitet i naturen i Danmark og at gøre naturen til en folkesag.
Klimaskovfonden er en uafhængig statslig enhed under Ministeriet for Grøn Trepart. Fonden er nedsat af Folketinget i 2020 for at accelerere Danmarks klimaindsats gennem skovrejsning og udtagning af lavbundsjorder. Fonden har givet tilsagn til flere end 150 skovrejsningsprojekter i Danmark og flere nye skove er på vej.
Fakta om tilskud til naturforbedrende tiltag
Klimaskovfonden åbner en særlig ansøgningsrunde 28. januar for demonstrationsprojekter på arealer ejet af KLIMA+ kommuner og fonde, der har fokus på at etablere urørt skov gennem assisteret naturlig tilgroning. Det er i første om gang disse projekter, der kan søge støtte til biodiversitetstiltag.
Der kan opnås tilskud på 50 % til indsatser som eksempelvis genskabelse af naturlig hydrologi, genslyngning eller åbning af vandløb eller genskabelse af topografisk variation. Det er en forudsætning for at få støtte, at lodsejere beskriver de konkrete biodiversitetstiltag, indhenter tilbud og vurderer biodiversitetseffekten.
Når Klimaskovfondens ansøgningsrunder åbner, kan du se de endelige vilkår og kriterier for støtte.
Nøgleord
Kontakter
Astrid Bjørg MortensenChefkonsulent – kommunikationsansvarlig
Tlf:23 11 17 51am@klimaskovfonden.dkLinks
Klimaskovfonden
Klimaskovfonden bidrager til de danske klimamål gennem skovrejsning og udtagning af kulstofrige lavbundsjorde i Danmark. Fonden giver virksomheder, lodsejere, kommuner og privatpersoner mulighed for klimahandling gennem bidrag til klimaindsatsen gennem bidrag til CO2-enheder fra fondens projekter, eller ved at ansøge om støtte til klimaprojekter på arealer i Danmark. Klimaskovfonden er en uafhængig statslig forvaltningsenhed oprettet af Folketinget.
Følg pressemeddelelser fra Klimaskovfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klimaskovfonden
Klimaskovfond om skovrejsning: partnerskaber øger tempoet22.11.2024 15:35:44 CET | Pressemeddelelse
Klimaskovfonden har de seneste fire år arbejdet målrettet på at rejse skov i Danmark. Fondens erfaringer med at sætte fart på skovrejsning er vigtige, når der med Grøn Trepart skal rejses meget mere skov de næste årtier.
Plant skov i Randers: Virksomheder får nye muligheder for lokal klimahandling13.11.2024 11:56:56 CET | Pressemeddelelse
En ny fælles indsats fra Randers Kommune, Business Randers og Klimaskovfonden giver lokale virksomheder nye muligheder for at være med til at plante mere skov i Randers. Arealerne er klar, nu mangler bare finansiering til træerne.
Plant skov med CO2-effekt og herlighedsværdi: Sidste mulighed for støtte til skovrejsning i år4.11.2024 07:46:00 CET | Pressemeddelelse
Klimaskovfonden åbner årets sidste ansøgningsrunde med 32 millioner i puljen. Det er nu lodsejere kan søge støtte til skovrejsning eller små lavbundsprojekter.
PostNord planter ny klimaskov i Kolding29.10.2024 07:48:11 CET | Pressemeddelelse
Mandag blev de sidste af i alt 28.000 træer plantet i det område sydvest for Kolding, der skal blive til en ny klimaskov. Det er PostNord, der gennem et klimabidrag til Klimaskovfonden, har finansieret skovrejsningen, der skal optage CO2 mange år ud i fremtiden.
Ambitiøs kommune og virksomhed går sammen om skovrejsning6.9.2024 08:42:40 CEST | Pressemeddelelse
Klimaskovfonden har faciliteret et nyt samarbejde mellem Aarhus Kommune og festivalen NorthSide, der skal forvandle gold landbrugsjord mellem Beder og Mårslet til stort skovområde med naturoplevelser til aarhusianerne. Et godt eksempel på, hvordan Klimaskovfonden bringer dem sammen, der vil handle for klimaet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum