Energi Fyn

78% af danskerne ved stadig ikke, hvor strømmen kommer fra

Del

Elprisen fik ekstra opmærksomhed i december 2024, men hvad ved danskerne egentlig om strømproduktion og priser?

I december kom der ekstra opmærksomhed på elpriserne, og Energi Fyn har mellem jul og nytår taget temperaturen på danskernes aktuelle interesse for energi og deres viden om elprisen.
I december kom der ekstra opmærksomhed på elpriserne, og Energi Fyn har mellem jul og nytår taget temperaturen på danskernes aktuelle interesse for energi og deres viden om elprisen. Foto: Energi Fyn

Elmarkedet er en uforudsigelig størrelse. Blæser det meget, er det med at få ladet elbilen, og er der helt vindstille, står den på rugbrød til aftensmad.

Derfor er det måske heller ikke så overraskende, at 64,6 procent af danskerne dagligt holder øje med elprisen, og 9 ud af 10 tænker faktisk over, hvordan de kan spare på strømmen hver uge. Det viser en undersøgelse*, som Energi Fyn har fået foretaget i slutningen af december.

Overraskende er det dog, at mere end 3 ud af 4 danskere ikke ved, hvor deres strøm kommer fra.

- Flere tror, at deres strøm bliver købt fra lokale vindmøller eller andre lokale produktionskilder. I virkeligheden bliver det hele handlet på den nordiske elbørs, og markedets prissætning afgør, hvor vi får strømmen fra, fortæller Ane Rask, der er chef for administration og handel hos Energi Fyn.

- Hvis det for eksempel blæser meget i Danmark, eller hvis Sverige og Norge har gode forhold til at producere billig strøm fra hydroanlæg eller lignende, så er udbuddet større end efterspørgslen, hvilket sænker elpriserne. Er nabolandenes strøm billigere end vores egen, importerer vi strømmen, selvom vi selv producerer rigeligt i Danmark, forklarer Ane Rask.

Vejret påvirker prisen og produktionen

Ifølge Ane Rask kan man derfor ikke regne med, at det er lokale aktører, der har produceret strømmen i stikkontakten. Det afhænger i høj grad af vejrforhold og børsprisen, for strøm fra forskellige energikilder blandes sammen i elnettet og føres frem og tilbage i Danmark og mellem nabolandene.

- Hvis der er rigtig meget vind i både Danmark og Tyskland, bliver der produceret mere, end der er behov for. Strøm kan ikke bare gå tabt, det skal bruges, så det bliver sendt rundt mellem landene, siger Ane Rask.

Hun fortæller videre, at strømmen blandt andet stammer fra kraftværker, når der ikke er nok vind eller sol. Det var tilfældet i december måned, hvor elprisen pludselig blev skyhøj på grund af overskyet og vindstille vejr i Europa.

*Analyse gennemført i december 2024 af A&B Analyse i et Danmarkspanel med et repræsentativt udsnit af den danske befolkning. 1.000 personer deltog i undersøgelsen.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

I december kom der ekstra opmærksomhed på elpriserne, og Energi Fyn har mellem jul og nytår taget temperaturen på danskernes aktuelle interesse for energi og deres viden om elprisen.
I december kom der ekstra opmærksomhed på elpriserne, og Energi Fyn har mellem jul og nytår taget temperaturen på danskernes aktuelle interesse for energi og deres viden om elprisen.
Foto: Energi Fyn
Download

Om Energi Fyn

Energi Fyn er en moderne energikoncern ejet af 220.000 fynske andelshavere.

Vi deltager aktivt i udviklingen af et bæredygtigt energisystem blandt andet via projekter inden for elektrificering, solceller, vindmøller, elbiler, varmepumper og energirådgivning.

Vi sælger el, naturgas, varmepumper og ladeløsninger. Vi udruller fibernet på Fyn og tilbyder forskellige bredbåndsløsninger. Vi etablerer og driver gadebelysningen i flere kommuner på Fyn, ligesom vi etablerer andre former for ude- og effektbelysning. Herudover håndterer vi afregning og kundeservice for flere forsyninger på Fyn.

Energi Fyns datterselskab, Vores Elnet, ejer og driver elforsyningsnettet på størstedelen af Fyn og har stort fokus på at udbygge elnettet, så vi også i fremtiden har et robust og stabilt elforsyningsnet, der understøtter den grønne omstilling.

Vi investerer i forskning, kultur og udvikling blandt andet via vores to fonde, som hvert år uddeler midler til projekter, der er til gavn for fynboerne og Fyn. 

Vores hovedsæde er placeret i Odense, hvor vi beskæftiger over 420 medarbejdere på en række fagområder inden for teknik, it, administration, økonomi, kundeservice med mere. 

Følg pressemeddelelser fra Energi Fyn

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energi Fyn

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye