Stor fejring af dansk stumfilm
Filminstituttet er nået i mål med Danmarks største filmhistoriske formidlingsprojekt: Nu kan hele den danske stumfilmarv ses gratis online. Det bliver fejret den 22.-26. januar under København Stumfilmfestival, der byder på stumfilm med levende musik i Cinemateket.
Når Cinemateket for sjette gang slår dørene op til København Stumfilmfestival er det i en særlig anledning. Årsskiftet markerer nemlig, at Filminstituttet er nået i mål med sit store stumfilmprojekt, hvor hele den danske stumfilmarv er blevet digitaliseret og gjort gratis tilgængelig for alle på streamingsitet Stumfilm.dk. Det er Danmarks største filmhistoriske formidlingsprojekt nogensinde – og det er værd at fejre!
København Stumfilmfestival byder på fem dages stumfilmfest med lutter digitaliserede – og for de fleste films tilfælde også nyrestaurerede – film, som viser, hvor flot og friskt de ældste film kan tage sig ud på det store lærred. I år fejres først og fremmest Danmark som stumfilmnation ved at vise markante værker af de danske instruktører Benjamin Christensen, Lau Lauritzen, Holger-Madsen og selvfølgelig Carl Th. Dreyer, som får det sidste ord på festivalen med det feministiske kammerspil ’Du skal ære din hustru’ søndag 26. januar. Dansk films største stumfilmdiva Asta Nielsen hyldes naturligvis også med to visninger af hendes store internationale roller i filmene ’Vanina’ og ’Der Reigen’.
Resten af verden inviteres også indenfor under festivalen med store internationale filmtitler som japanske Yasujiro Ozus pragtværk ’I Was Born, but…’, tyske Ernst Lubitschs komedie ’Far Mathias’ døtre’ (’Kohlhiesels Töchter’) og amerikanske Allan Dwans betagende newyorker-portræt ’East Side, West Side’. Også musikalsk bringes verden til København, når festivalen får besøg af filmhistoriker og stumfilmekspert Oliver Hanley, stumfilmmusiker Yael Acher og den internationalt anerkendte stumfilmmusiker Stephen Horne, som spiller til hele seks af festivalens visninger.
Køb billetter og se det fulde program på Cinematekets hjemmeside.
Oplev stumfilm på nye måder
I festivalprogrammet finder man også en række velkendte og elskede klassikere med Charlie Chaplin, Harold Lloyd, Buster Keaton og Gøg & Gokke – der traditionen tro vises med den danske maestro Lars Fjeldmose ved klaveret. Men programmet byder også på en række anderledes oplevelser.
Festivalredaktør Sophie Engberg Sonne fra Cinemateket fortæller:
”Hvordan bliver man ved med at gøre filmens fortid relevant for nutiden og for dansk films fremtid? Det er et spørgsmål, vi til stadighed stiller os selv, både ved at gense de store klassikere og gå på skattejagt i filmhistorien og finde nyt guld, og ved at åbne for nye måder at opleve stumfilm på. Fx inviterer vi til Silent Disco og har fået unge talenter fra de danske musikkonservatorier til at komponere ny musik til de hundredårige film. For selv om samtlige eksisterende danske stumfilm nu er digitaliseret, fortsætter formidlingsarbejdet. Der er mange fantastiske danske film at vise, masser af historier at fortælle, og det vil København Stumfilmfestival fortsætte med at gøre i fremtiden.”
Dansk films guldalder frit tilgængeligt online
København Stumfilmfestival, der er en af Cinematekets mest populære festivaler, er en del af Filminstituttets arbejde med at sikre og formidle den tidlige filmarv, som også rummer forskning i stumfilm og det filmarkæologiske kæmpeprojekt Stumfilm.dk. Både online og i biografen formidles den tidlige danske filmarv til både slapstick-glade børnefamilier og dem, der interesserer sig for stumfilmforskning. I år markerer festivalen således fuldbringelsen af Filminstituttets store stumfilmprojekt, hvor hele den stumme danske filmarv er blevet digitaliseret og nu kan ses ganske gratis på streamingsitet Stumfilm.dk.
Forskningsleder Lars-Martin Sørensen siger:
”Det er helt vildt at være den første af de største stumfilmproducerende nationer, der gør hele den bevarede samling frit tilgængelig: Film, fragmenter, plakater og programmer – alt er lige ved hånden. Som forsker kan man nu få overblik over et stort korpus af film fra hele perioden, og alene den adgang, vi nu har, åbner op for helt nye indsigter og indgangsvinkler. Vi kan se – film for film – hvordan det moderne filmiske formsprog udvikler sig. Vi har også lært, at det, vi troede var gammelt, kan få helt ny relevans for et nutidigt publikum. Eksempelvis stumfilmens stærke kvindefigurer, der omfavnes af nutidens feminister. Endelig har vi nu en guldgrube af materiale, som vi ser frem til at formidle fremover. For nok er digitaliseringen af stumfilmarven færdig, men vi fortsætter med at grave nye perspektiver frem, som vi vil præsentere både som temaartikler på stumfilm.dk, ved visninger i Cinemateket og på Filminstituttets sociale medier.”
Onsdag den 22. januar lader Cinemateket champagnepropperne springe og åbner festivalen med Benjamin Christensens elegante forvekslingsdrama ’Hvem er hans kone?’ (1923) med livemusik af den internationalt kendte stumfilmmusiker Stephen Horne. Filmen er netop flot restaureret og digitaliseret af Filminstituttets filmarkiv.
En særlig tak til Goethe Institut for at støtte festivalen.
Praktisk information
København Stumfilmfestival 22.-26. januar 2025
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Cinematekets hjemmeside og tlf. 3374 3412
Nøgleord
Kontakter
Sophie Engberg SonneProgramredaktør, Cinemateket
Tlf:+45 3374 3410sophies@dfi.dkBilleder




Links
Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Nyt B&U-center skal engagere nye generationer i dansk film2.7.2025 10:17:53 CEST | Pressemeddelelse
Et dedikeret B&U-center på Filminstituttet samler nu alle aktiviteter på tværs af filmstøtte, filmformidling, pædagogik og læring. Centeret er blevet etableret parallelt og i tråd med de anbefalinger til en samlet strategi på B&U-området, som Kulturministeriet netop har offentliggjort. Filminstituttet har været aktivt engageret i Kulturministeriets arbejdsgruppe, siden den blev nedsat i foråret 2024 som led i ny filmaftale.
Nordisk noir indtager filmhistoriens svar på Cannes27.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Syv nyrestaurerede danske, svenske og norske filmklassikere får repremiere på verdens største festival for filmarv, Il Cinema Ritrovato i Bologna. Filmserien 'Norden Noir' markerer første gang, at flere lande står bag en samlet serie på festivalen, og initiativet udspringer af et stigende samarbejde mellem de nordiske filminstitutter.
Bornholmsk producer udtaget til europæisk talentprogram i Cannes29.4.2025 15:18:16 CEST | Pressemeddelelse
Bornholmske Daniel Mühlendorph er udvalgt som en af Europas 20 mest lovende producere, der skal deltage i Producers on the Move under Cannes Festivalen 13. til 24. maj. Han står bag film som 'Blokhavn', 'Hvor kragerne vender' og 'Krysantemum'.
Find historiske optagelser fra besættelsen fra dit lokalområde29.4.2025 08:46:19 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af 80-året for besættelsen lancerer Filminstituttet et nyt interaktivt danmarkskort med historiske filmoptagelser fra besættelsen og befrielsen.
Kultfilm boomer15.4.2025 10:45:56 CEST | Pressemeddelelse
Cinemateket fejrer fra den 18. april til den 28. juni nye og gamle kultfilm – og det publikum, der skaber dem. Mange forbinder kultfilm med gamle, glemte film – men kult kan også opstå her og nu. Et eksempel er den nye Minecraft-film, hvor publikum rejser sig, råber med på replikker og danser i salen. Det peger på en lyst til fællesskab og interaktion – noget, som hjemme-streaming ikke kan tilbyde, men som biografen kan. Under overskriften ’Kult og kitch’ udforsker og genskaber Cinemateket den fortælling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum