Professor får 21 millioner til forskning i AI indenfor retssystemer
RUC-professor Jesper Ryberg har netop modtaget en bevilling på 21 millioner fra Carlsbergfondet. Han skal undersøge de etiske og retssikkerhedsmæssige udfordringer, der opstår i forbindelse med brug af kunstig intelligens i retssystemer.

Der er stor udvikling i brugen af kunstig intelligens. Men hvordan bør AI bruges inden for retssystemer? Kan man fx forestille sig, at dommere benytter AI, når de skal udmåle straf til kriminelle? Eller kan man forestille sig, at menneskelige dommere i nogle straffesager helt erstattes af en robot-dommer?
Det er nogle af de spørgsmål, som professor i etik og retsfilosofi Jesper Ryberg skal se nærmere på i et nyt forskningsprojekt. Formålet er at danne verdens første forskningscenter, der skal forske i de etiske og retssikkerhedsmæssige udfordringer, der rejser sig i forbindelse med brug af kunstig intelligens i retssystemer.
Etiske dilemmaer
”Brugen af AI rejser en lang række etiske udfordringer. Hvordan skal man fx takle det forhold, at algoritmer kan være biased? Er det et problem i retlig sammenhæng, at man ikke altid kan gennemskue, hvordan en AI når frem til sine anbefalinger? Og hvordan kan forbrydelser beskrives på en ensartet måde, så en AI kan give ensartede anbefalinger i straffesager?” spørger han.
RUC-forskeren forklarer, at fordi kunstig intelligens bliver stadig mere udbredt, må vi forvente, at AI i den nærmeste fremtid vil spille en rolle i strafudmålingen. AI har allerede fundet vej til det strafferetlige arbejde i udlandet, og spørgsmålene om, hvornår og hvordan AI bør anvendes ved strafudmåling, rejser mange teoretisk underbelyste udfordringer.
”Med centret vil vi vurdere og udvikle løsninger på en række af de mest teoretisk og praktisk presserende udfordringer i forbindelse med anvendelsen af AI i det strafferetlige system,” siger Jesper Ryberg.
Projektet kommer til at løbe i fem år. Udover Jesper Ryberg er også professor i etik og retsfilosofi Thomas Søbirk Petersen fra Roskilde Universitet tilknyttet projektet.
Nøgleord
Kontakter
Jesper RybergProfessor i etik og retsfilosofiRoskilde Universitet
Tlf:46 72 24 45ryberg@ruc.dkBilleder

Links
Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
RUC-forskere skal undersøge, hvordan lægemidler påvirker arktiske hvaler23.4.2025 07:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Der mangler viden om, hvordan medicinrester i havmiljøet påvirker havpattedyr. Men nu skal et nyt forskningsprojekt ledet af Roskilde Universitet sammen med Grønlands Naturinstitut (Pinngortitaleriffik) i Nuuk, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og en række internationale samarbejdspartnere undersøge og identificere omfanget af problemet.
Undersøgelse: Klima fylder ikke særligt meget i nordiske journalistuddannelser9.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er forskellige opfattelser af, om klimaforandringer bør være en særlig disciplin for journalister, eller om det er et stofområde som alle andre. Det smitter af på de nordiske journalistuddannelser, viser ny nordisk forskning.
Peter Kjær bliver ny institutleder på Institut for Mennesker og Teknologi3.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Prorektor Peter Kjær forlader prorektorposten for at blive ny institutleder på det største institut på Roskilde Universitet.
12 mio. kr. til forskning i sprogpædagogik31.3.2025 06:44:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere vil nytænke sprogpædagogik gennem leg og sanselige oplevelser for at styrke børns sprogudvikling.
Ny forskning: Turister i København vil have autentiske cykeloplevelser27.3.2025 05:05:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskningsartikel belyser mødet mellem københavnere og turister på byens cykelstier. Selvom de uerfarne cykelturister kan irritere københavnerne, er de stolte over, at udlændinge kommer til byen for at opleve en unik cykelkultur.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum