Hvordan får vi danskerne til at cykle mere? Fond deler penge ud til gode initiativer
TRAFIKADFÆRD: Nu kan borgergrupper, private og offentlige institutioner få gode ideer ført ud i livet. GF Fonden åbner i dag den 8. januar for en pulje på i alt 600.000 kroner til projekter i hele landet, som styrker trafiksikkerheden og får flere op på cyklen.
GF Fonden, der sammen med 375.000 medlemmer ejer GF Forsikring, har i en lang årrække givet støtte til forskellige trafikprojekter, der på den ene eller anden måde gør en forskel for trafiksikkerheden i lokalområder. I 2025 har GF Fondens Trafiklegat særligt fokus på lokale projektansøgninger, som har til mål at fremme cyklismen.
- Cyklen er på mange måder en schweizerkniv, der bidrager positivt til mange områder af samfundet og den enkelte danskers dagligdag. Når vi vælger cyklen frem for bilen, får vi frisk luft og motion, vi fylder mindre på vejene, og vi bidrager til en grønnere trafik, siger overlæge Lars Binderup Larsen, der er medlem af Havarikommissionen for Vejtrafikulykker og også formand for GF Fondens Trafikkomite. Og han fortsætter:
- Vi ved, at der rundt om i landet hos borgergrupper, skoler, private og offentlige institutioner findes mange gode initiativer til at få flere børn og unge, voksne, sårbare og seniorer til at cykle mere – vel at mærke på en sikker måde. Fine cykelstier gør ikke arbejde alene, vi skal også inspirere hinanden til at cykle. Derfor er det tid til at få de gode ideer frem i lyset.
Antal cykelkilometer er faldet
At der er gode grunde til at slå et slag for cyklismen viser også det nationale cykelregnskab. Danskerne cykler nemlig mindre i dag end for blot 10 år siden, både hvad angår antal cykelture og det samlede antal kilometer.
Hos Cyklistforbundet bekræfter de udviklingen og påpeger, at det særligt er i provinsen, at hverdagscyklismen er ramt. Det skyldes bl.a. længere afstande til arbejde og uddannelse, og at skolerne centraliseres, så børnene hentes og bringes på vejen, når forældrene pendler.
- Det kræver strukturelle indsatser og prioriteringer at få vendt den negative udvikling, men som borger har man også selv et ansvar for at vælge mageligheden fra og prioritere cyklen, når og hvis det er muligt. Forældre har desuden et særligt ansvar for at motivere børnene til at cykle, så vi ikke taber en hel generation på gulvet, siger direktør for Cyklistforbundet, Kenneth Øhrberg Krag. - At cykle giver mobilitet og frihed. Det gælder i øvrigt for alle samfundsgrupper, ikke kun børn.
Støtter både små og store trafikprojekter
I 2025 skal GF Fonden uddele i alt 600.000 kroner til lokale projekter rundt i hele landet. Projektets og beløbets størrelse er ikke afgørende for at komme i betragtning, men der gives ikke midler til kommunale anlægsprojekter.
Det kan fx være projekter, der giver psykisk sårbare mennesker mulighed for at cykle, eller foranstaltninger der gør det mere trygt at cykle til arbejde eller i skole. Det kan også være tiltag, der lærer børn at cykle i en tidlig alder, eller projekter som giver seniorer mod på at skifte bilen ud med en elcykel. Med andre ord: Initiativer der forebygger ulykker, fremmer sundhed og mobilitet og som bidrager til den grønne omstilling.
Fristen for at søge GF Fondens Trafiklegat er 28. februar 2025.
Om GF Fondens Trafiklegat:
GF Fonden Trafiklegat er en pulje på i alt 600.000 kroner, som bliver uddelt til projekter i hele landet. For at komme i betragtning til legatet skal man gå ind på www.gffonden.dk og sende en ansøgning med en beskrivelse af projektet.
GF Fondens Trafikkomité udvælger modtagerne af GF Trafiklegat i løbet af foråret og kigger i år særligt efter projekter, der direkte eller indirekte kan få flere børn, unge og voksne op på cyklen på en sikker måde. Der gives ikke støtte til kommunale anlægsprojekter som fx cykelstier, vejbump og lignende.
GF Fondens Trafikkomité består af personer med viden og kompetencer inden for trafik og sikkerhed:
- Lars Binderup Larsen, formand for GF Fondens trafikkomitéen, overlæge i Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital og medlem af Havarikommissionen
- Jakob Bøving Arendt, administrerende direktør, Rådet for Sikker Trafik
- Anne Eriksson, ingeniør, trafiksikkerhedsafdelingen i Vejdirektoratet
- Connie Juel Clausen, trafikplanlægger, Odense Kommune
- Jørgen Krogh Kristoffersen, bestyrelsesformand for GF Fonden
- Michele Westphal, skadebehandler, bilskadeafdelingen i GF Forsikring.
Kilder:
Cyklistforbundet
Det Nationale Cykelregnskab | Vejdirektoratet
Nøgleord
Kontakter
Rikke LundvaldKommunkation og presseGF Fonden
Kommunikationsmedarbejder
Billeder
Følg pressemeddelelser fra GF Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra GF Fonden
Nordbyskolen i Nykøbing Falster vinder Skolernes Førstehjælpspris17.12.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Udskolingen på Nordbyskolen i Nykøbing Falster bliver kåret til vinder af Skolernes Førstehjælpspris samme dag, som eleverne afholder førstehjælpsdag.
Herstedlund Skoles mellemtrin vinder Skolernes Førstehjælpspris12.12.2024 13:33:42 CET | Pressemeddelelse
På Herstedlund Skole i Albertslund har skolens 4. årgang undervist skolens mindste klasser i førstehjælp. Derfor vinder de nu Skolernes Førstehjælpspris, som blev overrakt af byens borgmester og Røde Kors’ generalsekretær mandag den 7. december.
Skoleelever fra Helsinge vinder Skolernes Førstehjælpspris for indskolingen12.12.2024 13:22:04 CET | Pressemeddelelse
1.C på Bjørnehøjskolen i Helsinge har klædt eleverne godt på til at kunne førstehjælp efter et undervisningsforløb i børnehøjde. Derfor vinder de nu Skolernes Førstehjælpspris.
Kroggårdsskolen i Odense cykler sig igen til guldpokal6.12.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
SKOLECYKLING: Den sidste finale i skoleturnering på cykelbanen i Odense i 2024 løb af stablen fredag den 6. december. Igen måtte finalisterne se sig besejret af Kroggårdsskolen, hvor 8.d cyklede sig til 1. pladsen. Verdensmester Rasmus Lund Pedersen og OL- og VM-guldvinder i Paracykling, Emma Lund, deltog ved præmieoverrækkelsen.
Ny undersøgelse: Tre ud af fire danskere møder mørkelagte cyklister på cykelstien18.11.2024 11:27:28 CET | Pressemeddelelse
Hvis du kører på cykelstien i mørket, er der risiko for, at du møder en cyklist, der ikke kører med lys på cyklen. Ifølge en ny undersøgelse har tre ud af fire danskere nemlig indenfor den seneste måned mødt en cyklist i mørket, som ikke havde lys på.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum