Fiskeristyrelsen

Til nytåret 2026 kan du svøbe dine sushiruller i tang fra danske farvande

Del

Projekt ’Nordisk nori’ har fået tilsagn til at starte en produktion af noritang op herhjemme. Lykkes det, vil man blandt andet kunne spare den lange og klimatunge transport fra Asien til Danmark.

Foto af tang
Foto af tang

Lige om lidt er det nytårsaften. På mange borde rundt om i det danske land vil fine rækker af farvestrålende makiruller pryde nytårsbordene, når vi sætter os ned for at indtage årets sidste måltid.

En makirulle er, som bekendt, måske, et stykke sushi, der består af et lille stykke rå fisk og måske lidt grønt rullet ind i sushiris – som igen er rullet ind i tang. Noritang, for at være mere præcis.

Noritang er en art af tang, som hovedsageligt bliver dyrket i Asien. Faktisk importerer Europa hvert år omkring 300 tons noritang fra lande, som Kina, Japan og Sydkorea. Et nyt dansk projekt vil nu forsøge at starte en bæredygtig produktion af noritang op herhjemme. Lykkes det, bliver det blandt andet muligt at spare den klimatunge transport fra Asien til Europa.

Projekt ’Nordisk Nori’ fik i slutningen af 2023 et tilsagn på 1,3 mio. kroner fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens EHFAF-program under ordningen ’Grøn omstilling: Akvakultur – udviklingsprojekter samt udvikling af erhvervsmæssig tangproduktion’.

”Vi drømmer om en produktion af noritang i Danmark i en væsentlig størrelse – og med tiden også at udbrede produktionen til resten af Europa. Der er stor efterspørgsel på netop denne tangart, og der er derfor også stort potentiale for at åbne et marked for det,” siger direktøren i Aurelis Food, der står bag projektet, Rasmus Bjerregaard.

En særlig metode letter processen

Opfostringen af en noritangplante kan i de danske farvande være en krævende proces, og det kan derfor være svært at dyrke store nok mængder hurtigt nok til, at det bliver en bæredygtig forretning. ’Nordisk Nori’ håber, at de ved at bruge en særlig protoplast-metode har knækket koden til, hvordan man kan dyrke noritang i Europa på en både bæredygtig og mere klimavenlig måde:

”Ved at bruge protoplast-metoden kan vi skippe nogle faser i produktionen af tangplanterne. Det betyder, at produktionen bliver billigere, og at vi på den måde kan konkurrere med det asiatiske marked. Håbet er jo, at danskerne og europæerne kan købe noritang, der er dyrket mere lokalt, så vi på den måde sparer den lange og klimatunge transport fra Asien til Europa,” siger Rasmus Bjerregaard.

Protoplast-metoden fungerer ved, at den først og fremmest fjerner cellevæggene i den celle, der på et tidspunkt bliver til en noriplante. Cellen står så ’nøgen’ tilbage – en såkaldt ’protoplast’. Denne protoplast kan hurtigere blive til en fuldvoksen noriplante, end en almindelig celle kan. En protoplast kan nemlig springe en besværlig fase over i processen og vokse direkte ind i voksenstadiet, hvor den bliver til en fuldvoksen tangplante, der så efterfølgende kan høstes.

Men hvorfor er ingen egentlig begyndt at gro noritang herhjemme tidligere?

”Reproduktionen af nori er virkelig svær og nok også grunden til, at ingen endnu har formået at få en produktion op at køre i Europa. Vi håber, at protoplast-metoden kan løse dette,” siger Rasmus Bjerregaard, som er optimistisk i forhold til målet om, at den nye metode kan hjælpe dem til at høste den første danskproducerede noritang i efteråret 2026.

Og med høsten i hus i 2026, skulle du gerne kunne finde danskproduceret noritang i butikkerne lige i tide til nytårsaften 2026/2027.

 Fakta

  • Projekt Nordisk Nori søgte Landbrugs- og Fiskeristyrelsen om tilskud fra Det Europæiske Hav-, Fiskeri og Akvakulturprogram (EHFAF) under ordningen ’Grøn omstilling: Akvakultur – udviklingsprojekter samt udvikling af erhvervsmæssig tangproduktion’
  • Formålet med tilskudsordningen er at bidrage til den grønne omstilling af akvakultursektoren gennem udvikling og afprøvning af mere miljø- og ressourceeffektiv fiskeproduktion, udvikling og afprøvning af klimavenlige teknologier samt udvikling af skaldyrsopdræt og erhvervsmæssig tangproduktion

Kontakter

Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)

Tlf:72 18 58 05

Billeder

Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.

Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

650.000 danske juletræer har kurs mod de britiske julestuer4.12.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse

Hvert år eksporterer Danmark omkring 650.000 juletræer til Storbritannien. Men før et juletræ kan sendes afsted til Storbritannien, skal træet igennem en juletræskontrol. I år har briterne udvidet kontrolkravet, så der er ekstra travlt for Landbrugs- og Fiskeristyrelsen juletræskontrollører, der udfører plantesundhedskontrol og udsteder plantesundhedscertifikat til juletræerne, før de får lov til at komme til de britiske øer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye