Amerikansk undersøgelse afslører sammenhænge mellem en række pesticider og prostatakræft
Data fra USA fremhæver nogle særlige pesticider, der muligvis kan øge både risikoen for og dødeligheden af prostatakræft. Flere af disse pesticider er blevet brugt i dansk landbrug. Resultaterne er blevet delt online af Wiley i tidsskriftet Cancer, som er godkendt af American Cancer Society.
Prostatakræft er den mest almindelige kræftform blandt mænd i USA, men konkrete årsag-og-virkning risikofaktorer er vanskelige at indkredse. I denne undersøgelse, der blev offentliggjort 4. november 2024, undersøgte amerikanske forskere ved Stanford University School of Medicine, i Californien, hvad pesticider kan betyde for risikoen for at få prostatakræft og for at dø af prostatakræft.
Forskerne identificerede 22 pesticider, der konsekvent kunne forbindes med forekomsten af prostatakræft i USA, hvoraf fire også var forbundet med dødsfald af prostatakræft.
For at vurdere sammenhænge af 295 pesticider med prostatakræft på tværs af amter i USA, gennemførte efterforskerne et miljødækkende associationsstudie, der gjorde brug af en forsinkelsesperiode mellem eksponering for pesticider og forekomst af prostatakræft på 10-18 år. Forsinkelsen skulle tage højde for den langsomt voksende karakter af de fleste former for prostatakræft.
Perioden 1997-2001 blev vurderet for anvendelse af pesticider og perioden 2011-2015 for tilfælde af prostatakræft. På samme måde blev perioden 2002-2006 analyseret for pesticidbrug og perioden 2016-2020 for tilfælde af prostatkræft.
Blandt de 22 pesticider, der viste konsistente direkte sammenhænge med forekomster af prostatakræft på tværs af begge tidsbaserede analyser, var der tre, der tidligere er blevet forbundet med prostatakræft, herunder 2,4-D, som er et af de hyppigst anvendte pesticider i USA. De 19 nye pesticidkandidater, der ikke tidligere har været knyttet til prostatakræft, omfattede 10 herbicider, flere fungicider og insekticider og et jorddesinfektionsmiddel.
Fire pesticider, der var forbundet med forekomsten af prostatakræft, var også forbundet med øget dødelighed af prostatakræft: tre herbicider (trifluralin, cloransulam-methyl og diflufenzopyr) og et insekticid (thiamethoxam). Kun trifluralin er klassificeret af de amerikanske miljømyndigheder Environmental Protection Agency (EPA) som et "muligt humant kræftfremkaldende stof", hvorimod de andre tre anses for "ikke sandsynligt at være kræftfremkaldende" eller har dokumentation som "ikke-kræftfremkaldende."
"Denne forskning viser vigtigheden af at studere miljøeksponeringer, såsom brug af pesticider, for potentielt at forklare noget af den geografiske variation, vi observerer i forekomsten af prostatakræft og dødsfald i hele USA," sagde undersøgelsens hovedforfatter Simon John Christoph Soerensen, MD, fra Stanford University School of Medicine, og fortsatte:.
"Ved at bygge videre på disse resultater kan vi fremme vores indsats for at lokalisere risikofaktorer for prostatakræft og arbejde hen imod at reducere antallet af mænd, der er ramt af denne sygdom."
De 4 værste og dansk landbrug
Ukrudtsmidler
Trifluralin: dansk landbrug anvendte 13 godkendte produkter frem til forbud i 1998. Totalforbud i hele EU fra 2008, fortrinsvis på grund af stor giftighed for vandlevende organismer.
Cloransulam-methyl: ikke godkendt hverken i dansk landbrug eller i EU. Godkendt i USA.
Diflufenzopyr: ikke godkendt hverken i dansk landbrug eller i EU. Godkendt i USA.
Insektmidler
Thiamethoxam: dansk landbrug anvendte 10 godkendte produkter frem til EU-forbud i årene 2013, 2018 og 2020. Der var tale om et middel af neonikotinoid-typen, der kun måtte anvendes til bejdsning af frø i lukkede industrianlæg. Har dog fortsat været anvendt i 2021-22 på dispensation fra Miljøstyrelsen.
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder
Vedhæftede filer
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Vanskeligt at få tilladelse til nye havbrug i Danmark3.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Der skal lukkes dambrug på land eller braklægges landbrug, hvis nye havbrug skal have lov til at udlede mere kvælstof
HVER DAG MISTER VI NOGET VIGTIGT30.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Når udvikling bliver afvikling og vækst bliver til misvækst. En julehilsen fra Det Fælles Bedste.
Venstre svinger hammeren mod svineproducenterne – men er det gummihammeren?27.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
TV2-dokumentaren "Hvem passer på grisene?" har virkelig fået politikernes opmærksomhed på Christiansborg. I lang tid har politikerne set igennem fingrene med, hvordan svineindustrien behandler dyrene, men nu siger både folk fra Venstre, der normalt støtter landbruget, og de danske dyrlæger, at nu skal der ske noget. Bliv her klogere på, hvad det egentlig betyder…
Svin på guldøl og lykkepiller23.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Fra fødsel til død gennemlever det danske svin en tilværelse på stadig flere kemiske krykker - med brunstsynkronisering af sopolte og kemisk kastration af orner som de nyeste påfund. Trods den omfattende anvendelse af kemiske midler deklareres ingen af disse potente lægemidler, før din flæskesteg lægges ud i køledisken. Ej heller guldøllerne som soen får, før den skal føde.
Uden hjælp dur naturen ikke20.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Efter 125 år med landbrugsdrift på øen Hjelm ud for Djurslands østkyst har naturen tilbageerobret markerne på den 62 ha store ø. Det har medført, at biodiversiteten har ændret sig radikalt – men ikke til det bedre
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum