2024 bød på rekordmange dage med negative elpriser
Selvom elpriserne tog sig nogle gevaldige hop sidst på året, så betød grøn energi som sol- og vindenergi, at danskerne i 2024 oplevede en stor stigning i antallet af dage med negative elpriser i forhold til året forinden.
Det har været et godt år for danskere, der er trætte af høje elpriser.
I 2024 blev der nemlig produceret så meget vedvarende energi, at danske elkunder kunne glæde sig over et rekordhøjt antal dage, hvor strømprisen har været under nul kroner. Det viser en opgørelse lavet af NRGi og Gjensidige.
For selvom Danmark er opdelt i to elprisområder – Vestdanmark (DK1) og Østdanmark (DK2) – oplevede begge områder flere timer med negative elpriser i 2024. I Vestdanmark har der været 371 timer, en stigning på 32 procent fra 281 timer i 2023. I Østdanmark har der været 275 timer, hvilket er 19 procent flere end de 231 timer året før. Det gør 2024 til et rekordår for negative elpriser.
Og det er gode nyheder for elkunder, der gerne vil spare penge på elregningen, lyder det fra Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi.
“Der har været et stort fokus på de tidligere års meget svingende elpriser, særligt når prisen er høj. Men vi ser nu også flere perioder med lave eller negative elpriser,” siger han.
Hold øje med elprisen
Ifølge Bo Halm Andersen kan de negative elpriser især være en fordel for elkunder med en variabel elaftale, hvor prisen på strøm følger den aktuelle timepris. Når elprisen er negativ, kan man således reducere sin samlede elregning betydeligt ved at tilpasse sit forbrug til disse perioder.
“Det er altid en god idé at holde øje med elpriserne. Hvis man ser, at prisen er lav eller ligefrem negativ, kan man overveje at flytte energitunge opgaver som tøjvask, opvask eller opladning af elbilen til disse timer. På den måde kan man både spare penge og bidrage til at aflaste elnettet,” siger Bo Halm Andersen.
Hos Gjensidige fremhæver man, hvordan vedvarende energikilder som sol og vind kan bidrage til nye muligheder for danskerne, samtidig med at de bidrager til en mere bæredygtig energiforsyning, lyder det fra skadedirektør Lene Rasmussen.
“Investeringer i sol- og vindenergi er afgørende for at skabe en bæredygtig energiforsyning, der samtidig er billigere for den enkelte forbruger. Det viser, at vi kan tage store skridt mod en grønnere fremtid, hvor vedvarende energi spiller en central rolle,” siger hun.
Om negative elpriser
Negative elpriser opstår, når produktionen af strøm er meget høj, og efterspørgslen er lav.
Det sker typisk, når der produceres mere energi fra vindmøller eller solceller, end der er brug for. I disse situationer kan elnettet blive overfyldt, og da strøm ikke kan lagres i tilstrækkelige mængder, vælger elproducenter at betale for at afsætte den overskydende strøm – hvilket fører til negative priser.
Danmark er delt op i to elprisområder, DK1 og DK2, der dækker henholdsvis Vestdanmark (vest for Storebælt) og Østdanmark (øst for Storebælt). Negative elpriser kan derfor forekomme i ét område uden nødvendigvis at påvirke det andet, afhængigt af lokale forhold som vind- og solproduktion samt transmissionskapacitet mellem områderne.
Selvom negative elpriser kan give lavere udgifter for nogle elkunder, er strømmen ikke altid gratis. Der skal stadig betales elafgift, transport og moms.
Nøgleord
Kontakter
Andreas MortensenKommunikationskonsulentGjensidige
Tlf:27 52 46 44am@gjensidige.dkLars PedersenPR & Content managerNRGi
Tlf:24 76 80 77lped@nrgi.dkGjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.500 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 36 mia. NOK i 2023, mens forvaltningskapitalen udgjorde 148 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Så mange har svært ved at få råd til julegaverne18.12.2024 07:44:00 CET | Pressemeddelelse
4 ud af 10 danskere over 18 år synes, det er svært at få råd til julegaverne, viser ny undersøgelse. Men behøver alle gaver at være nogen, der koster penge?
Trods vintertariffer og dyr strøm: Så mange gør intet for strømbesparelser i hjemmet13.12.2024 07:41:00 CET | Pressemeddelelse
Selvom sæsonen for vintertariffer er begyndt, ændrer mange danskere ikke deres vaner for strømforbrug. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige og NRGi.
Julen giver minus på kontoen: Så få danskere sparer op til jul4.12.2024 07:46:00 CET | Pressemeddelelse
Jul og nytår står for døren, og vi er gået ind i de måneder, hvor vi typisk bruger flere penge end normalt. De større udgifter sidst på året risikerer at give danskerne overtræk på bankkontoen, men det er alligevel kun hver fjerde dansker, der sparer op til køb af julegaver. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige og Sparekassen Kronjylland.
Mange glemmer vigtig ting: Kan få varmeregningen til at stige28.11.2024 07:38:00 CET | Pressemeddelelse
Flere end fire ud af ti danskere glemmer at tjekke om deres radiatorer og varmeinstallationer fungerer optimalt, viser ny undersøgelse. Det kan føre til højere varmeregninger og unødvendig klimabelastning, advarer ekspert.
Ny undersøgelse: Forældre bekymrede over børns høje skærmforbrug26.11.2024 07:47:00 CET | Pressemeddelelse
Danske børns skærmforbrug er højt, og det gør flere af børnenes forældre bekymrede. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum