SMVdanmark

Ny analyse: Danske unge fravælger tysk, og det kan koste SMV’erne dyrt

Del

Andelen af unge, der lærer tysk, er mere end halveret på blot ti år, viser en ny analyse fra SMVdanmark. Samtidig er Tyskland fortsat det vigtigste eksportmarked for danske SMV’er, der risikerer at mangle kvalificerede medarbejdere til at udnytte markedets potentiale.

Alexander Søndergaard, underdirektør i SMVdanmark
Alexander Søndergaard, underdirektør i SMVdanmark

Mens Tyskland står som det vigtigste eksportmarked for danske små og mellemstore virksomheder, vælger færre unge i Danmark at lære tysk. En ny analyse fra SMVdanmark viser, at andelen af studenter, der afslutter gymnasiet med tysk på A-niveau, er faldet fra næsten 9 pct. i 2016 til blot 4 pct. i 2023. Tendensen fortsætter på de videregående uddannelser, hvor antallet af optagne på tyskuddannelser er styrtdykket fra 250 i 2013 til kun 82 i 2024. 

”Tyskland fortsætter med at være SMV’ernes vigtigste eksportmarked. Derfor er det en bekymrende udvikling for de mindre virksomheder, at færre og færre danske unge tilvælger tysk i uddannelsessystemet. Både på ungdomsuddannelserne og på universiteterne ser vi, at antallet styrtdykker,” siger Alexander Søndergaard, underdirektør i SMVdanmark. 

Han fremhæver, at Tyskland i 2023 alene stod for 43 milliarder kroner af SMV’ernes samlede eksport: 

”Med Tysklands store økonomi og købekraft er det afgørende, at vi fortsat har adgang til medarbejdere med de rette sproglige kompetencer, så virksomhederne kan gribe de store muligheder på det tyske marked. Tilbagegangen i tysk økonomi betyder, at konkurrencen om markedsandele kun bliver skarpere, og derfor kan stærke tyskkompetencer være forskellen på succes og stagnation,” siger Alexander Søndergaard. 

Samtidig viser analysen, at Danmark halter efter mange europæiske lande, når det kommer til interessen for tysk. I 2022 havde kun 27 pct. af danske gymnasieelever tysk på skemaet – en andel der placerer Danmark markant under lande som Polen, Ungarn og Holland, der også eksporterer til Tyskland i stor stil. 

Behov for politisk handling 

For SMVdanmark er den faldende interesse for tysk ikke kun en uddannelsesmæssig udfordring, men en reel trussel mod vækstmulighederne for de små og mellemstore virksomheder.  

SMVdanmark opfordrer derfor til politisk handling for at vende udviklingen: 

”Det bør være en politisk prioritet at få undersøgt årsagerne til, at de unge fravælger tysk. Vi opfordrer derfor til, at der foretages en grundig analyse af problemstillingen, som også kan pege på mulige løsninger. Og så kommer vi ikke udenom, at vi skal finde måder at løfte sprogfagene allerede i grundskolen for at styrke det første led i kæden,” siger Alexander Søndergaard. 

Nøgleord

Kontakter

Links

SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte  medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Formandskabet skal bruges til at forenkle regler – ellers har vi ikke råd til øget konkurrenceevne og forsvar19.6.2025 13:34:29 CEST | Pressemeddelelse

Danmarks EU-formandskab skal bruges til at sikre mindre bureaukrati og enklere regler, hvis vi vil styrke Europas konkurrenceevne og finansiere et robust fælles forsvar. SMVdanmark ser formandskabet som en historisk chance for at sætte regelforenkling øverst på EU’s dagsorden – til gavn for de millioner af små og mellemstore virksomheder over hele Europa.

Aktindsigt viser store forskelle i brugen af juniormesterlære: Flere kommuner løfter ikke ansvaret10.6.2025 10:33:25 CEST | Pressemeddelelse

SMVdanmark har søgt aktindsigt i brugen af den nye juniormesterlæreordning hos landets kommuner. Resultatet viser store geografiske forskelle. I nogle kommuner deltager over 10 procent af eleverne, mens andre ikke har én eneste tilmeldt. SMVdanmark opfordrer til, at alle kommuner kommer i gang med at bruge ordningen, som kan gøre en stor forskel for unge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye