Arkæologisk scoop på Christianshavn: Byport fra 1724 gravet frem under HOFORs fjernvarmearbejde
Det ekstraordinære spændende arkæologiske fund betyder, at HOFORs afspærring i Torvegade vil vare januar måned med.
En overraskende mulighed for at blive klogere på Københavns historie er blevet en realitet for Københavns Museum ved et omfattende fjernvarmearbejde, som HOFOR er i gang med på Christianshavn og Amagerbro.
Rester af byport dateret til 1700-tallet et kæmpestort fund
"Vi har fulgt nøje med i fjernvarmearbejdet, for vi vidste, vi nok ville støde på noget. Men vi er overraskede over, hvor meget der er bevaret lige der, hvor vi graver", fortæller arkæolog Anne Viuf fra Københavns Museum.
Det var derfor et kæmpestort fund, da der dukkede murværk op fra den gamle portbygning, Amagerport, bygget i 1724, revet ned i midten af 1800-tallet. Arkæologer har derfor ikke set noget af portbygningen før nu. Og det er et scoop. Der har sandsynligvis også ligget en tidligere version af porten på samme sted.
"Vi er overrasket, over hvor meget der er bevaret i undergrunden fra 1600-1700-tallet, for der er jo gravet op mange gange gennem årene for at lægge forsyningsrør ned."
Anne Viuf er meget glad for det løbende samarbejde med HOFOR og entreprenør NCC.
"De har hjulpet os med at flytte jord og tunge sten med deres store gravemaskiner. Det kunne faktisk ikke have lykkedes at afdække de arkæologiske fund uden dem. Jeg vil kalde det et rigtig godt samarbejde." Og Anne fortsætter;
"Vi har fundet masser af store sten, som er hældt i vandet for at lave den brokonstruktion, som løber fra byporten over til Ravelinen. Den står på et fundament, hvor der for 500 år siden var vand."
Stort, solidt bygværk på lag af kampesten
Arkæologerne er blevet klogere på, at byporten var et stort bygværk lagt på mange lag kampesten – en stor konstruktion, utrolig holdbar og svær at få gravet op.
De arkæologiske fund er dækket til igen, og der er ikke noget at se for forbi passende på den trafikerede vej.
Gamle trævandrør og fin, gammel brolagt vej også dukket op
Sammen med to kollegaer har Anne Viuf foruden resterne af byporten fundet gamle trævandrør i Torvegade omkring to meter nede i jorden. Arkæologerne kan se, at rørene formodentlig er fra 1700-tallet men muligvis anlagt endnu tidligere for at bringe vand opsamlet fra Søerne rundt i byen. Der er nu taget prøver med til museet for få en nærmere datering.
Arkæologerne har tilmed fundet en gammel, fin pigstensbelagt vej fra 1700-tallet nede i ca. 1,6 meters dybde på det første stykke af Christmas Møllers Plads og starten af Amagerbrogade.
En vigtig rute for mere end 300 år, brolagt meget solidt og holdbart. Den var ikke sådan lige at grave igennem for moderne gravemaskiner.
Fjernvarmeprojekt i Torvegade varer januar med
Det er velkendt for HOFOR og entreprenøren NCC, at fjernvarmearbejdet kan påvirkes, når der er arkæologiske fund. Derfor tager det ekstra tid at fremtidssikre varmen til områdets boliger ved at lægge nye varmerør i Torvegade. Det betyder en bred afspærring af lang strækning på Torvegade, som vil vare januar måned med.
Fakta: Det har arkæologer fra Københavns Museum fundet i aktuelle udgravninger på Christianshavn og Amager:
- Rester af Amagerport fra 1724
- Trævandrør fra formodentlig 1700-tallet
- Pigstenbelægning fra 1700-tallet ved Christmas Møllers Plads
København Museum giver gerne flere informationer om udgravningerne efter juleferien den 6.1.2025
Fakta: HOFORs fjernvarmearbejde på Torvegade og Christmas Møllers Plads:
- HOFOR er i gang med at fremtidssikre fjernvarmenettet
- De arkæologiske fund forlænger HOFORs gravearbejde med at udskifte fjernvarmerør i Torvegade
- Gravearbejdet med en lang, bred afspærring ned gennem Torvegade fortsætter januar 2025 med
- Trafikken i Torvegade vil derfor fortsat være påvirket og kun have én vejbane til rådighed i hver kørselsretning for biler og busser
- Fra starten af februar 2025 rykker gravearbejdet videre til Christmas Møllers Plads, hvor det vil stå på frem til sommer 2025.
Kontakter
Lise Groth BendsenHOFOR Kommunikation
Tlf:27952142lisben@hofor.dkBilleder
Om HOFOR
HOFOR A/S er Danmarks største lokale forsyner, der sørger for vand, varme, bygas, fjernkøling og afledning af spildevand for flere end 1 million mennesker i hovedstadsområdet. Vi opfører vindmøller og solcelleparker, der leverer energi til et grønnere Danmark. Sammen med vores otte ejerkommuner skaber vi bæredygtige byer med fokus på skybrudsprojekter, energioptimering og udvikling af fremtidens forsyningsløsninger. Vi tager ansvar og arbejder tæt sammen med vores kunder, universiteter, erhvervsliv og myndigheder. Vi har over 150 års erfaring, 1.600 ansatte og en årlig omsætning på over 7 milliarder kroner.
Følg pressemeddelelser fra HOFOR A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HOFOR A/S
Vandprisen stiger i Vallensbæk20.12.2024 13:43:42 CET | Pressemeddelelse
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, hæver fra årsskiftet prisen på vand i Vallensbæk Kommune, så 1.000 liter vand koster 3,56 kroner mere. Vandprisen stiger som følge af inflation og udgifter til både byudvikling og klimatilpasning.
Vandprisen stiger i Herlev17.12.2024 11:40:52 CET | Pressemeddelelse
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, hæver fra årsskiftet prisen på vand i Herlev Kommune med 5,24 kroner for 1.000 liter vand. Prisen stiger som følge af inflation og udgifter til både klimatilpasning og byudvikling.
Vandprisen stiger i Dragør17.12.2024 11:40:07 CET | Pressemeddelelse
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, hæver fra årsskiftet prisen på vand i Dragør Kommune, så prisen for 1.000 liter vand stiger med 5,45 kroner. Vandprisen stiger som følge af inflation og udgifter til både byudvikling og klimatilpasning.
Ingen prisstigning på vand i Brøndby17.12.2024 11:39:31 CET | Pressemeddelelse
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, kan melde, at der ikke er nogen ændring i vandprisen for borgerne i Brøndby ved årsskiftet. Prisen for en liter vand kommer dermed fortsat til at være ca. 6,5 øre, og det er en pris, der ligger pænt under landsgennemsnittet.
Vandprisen stiger i Hvidovre17.12.2024 11:38:48 CET | Pressemeddelelse
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, hæver fra årsskiftet prisen på vand i Hvidovre Kommune, det det koster 3,45 kroner mere for hver 1.000 liter vand, man bruger. Prisen stiger som følge af inflation og udgifter til både byudvikling og klimatilpasning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum