Grønland, Færøerne og Danmark enige om rollefordelingen under formandskabet for Arktisk Råd
Over det seneste år har Grønland, Færøerne og Danmark i tæt samarbejde forberedt Kongeriget Danmarks kommende formandskab for Arktisk Råd, der løber i 2 år fra maj 2025 til maj 2027.
Grønland, Færøerne og Danmark har i fællesskab identificeret en række prioritetsområder og fundet en fælles model for varetagelsen af formandskabet. I den forbindelse er det besluttet, at Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, landsstyremanden for udenrigsanliggender og udenrigsministeren udgør en politisk styregruppe for Kongerigets formandskab for Arktisk Råd.
Det har længe ligget fast, at Grønland skal have en særlig rolle i varetagelsen af formandskabet. Grønlands særlige rolle indebærer, at Naalakkersuisoq for Selvstændighed og Udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, på politisk niveau overtager formandskabet for Arktisk Råd på vegne af Kongeriget Danmark ved overdragelsesmødet i Tromsø, Norge den 12. maj 2025. Derudover betyder det, at Naalakkersuisut udpeger en kandidat til arktisk ambassadør, der efter færøsk og dansk godkendelse udnævnes af udenrigsministeren.
Den nye arktiske ambassadør vil under Kongerigets formandskab varetage funktionen som formand for gruppen af højtstående embedsfolk under Arktisk Råd (Senior Arctic Official Chair). Den arktiske ambassadør får kontor i såvel Departementet for Selvstændighed og Udenrigsanliggender i Nuuk som i Udenrigsministeriet i København. Derudover vil både Grønland, Færøerne og Danmark indgå i den faste formandskabsgruppe, som tilrettelægger og koordinerer Kongerigets positioner og politik. Under formandskabet vil Færøerne varetage rollen som Deputy Senior Arctic Official Chair og Danmark varetager, som hidtil, rollen som National Senior Arctic Official.
”Det er afgørende, at vi fortsat sikrer et velfungerende, internationalt samarbejde om Arktis. Det skylder vi særligt de omkring fire millioner mennesker, der bor i regionen, og som både mærker klimaforandringerne og den stigende internationale interesse for Arktis. Netop derfor er jeg meget tilfreds med, at vi nu har en klar rollefordeling for vores formandskab i Arktisk Råd, der er den vigtigste platform for arktisk samarbejde. I den forbindelse vil jeg gerne takke alle involverede for at lande et godt resultat for både Grønland, Færøerne og Danmark. Og jeg ser samtidig frem til, at vi nu får udnævnt en arktisk ambassadør fra Grønland til formandskabet, der i tæt samarbejde med udenrigstjenesterne i Grønland, Færøerne og Danmark skal varetage hele Kongerigets interesser i Arktisk Råd,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.
”Det er glædeligt, at Grønland nu vil indtage en central rolle under Formandskabet i Arktisk Råd. Grønland er det arktiske land i Kongeriget, og jeg er glad for, at dette afspejles i den endelige rollefordeling som vores tre lande er nået til enighed om. Det er vigtigt, at det arktiske samarbejde også ledes af folk fra Arktis, da de lever i den virkelighed i Arktis, som klimaforandringer og en ustabil verden er med til at skabe. Det arktiske samarbejde vil derfor nyde godt af, at Grønland løfter et ledende ansvar under Kongerigets formandskab i Arktisk Råd. Naalakkersuisuts Udenrigs-, sikkerheds-, og forsvarspolitiske strategi, har for Naalakkersuisut haft en grundlæggende betydning i arbejdet med at nå frem til enighed med landene i Kongeriget, som vi har haft et godt samarbejde med under de politiske drøftelser. Jeg vil derfor gerne sige tak for det gode samarbejde og stærke fælles indsats i Kongeriget,” udtaler Naalakkersuisoq for Selvstændighed og Udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt.
”Overtagelsen af formandskabet i Arktisk Råd sker i en tid præget af store udfordringer. Arktisk Råd er en central platform for dialog og samarbejde mellem arktiske nationer, oprindelige folk og forskningsmiljøer. For Færøerne har det været afgørende, at vores position som havnation i Arktis afspejles tydeligt i formandskabet. Med afsæt i den færøske arktiske politik vil vi aktivt bidrage til Arktisk Råds arbejde og styrke indsatsen for at opretholde et regelbaseret samarbejde og en modstandsdygtig region, hvor demokratisk bæredygtighed er en kerneværdi”, siger landsstyremand for udenrigs- og erhvervsanliggender, Høgni Hoydal.
Fakta om Arktisk Råd:
Arktisk Råd består af otte arktiske stater og seks organisationer (permanente deltagere), som repræsenterer oprindelige folk i Arktis.
De otte arktiske stater er Canada, Kongeriget Danmark, Finland, Island, Norge, Rusland, Sverige og USA.
Arktisk Råd er et internationalt forum, som beskæftiger sig med en bred vifte af centrale spørgsmål i Arktis. Centralt i Rådets arbejde står de arktiske indbyggeres levevilkår, herunder for de oprindelige folk, i en verden som undergår store forandringer. Forandringer, som i særlig grad påvirkes af voldsomme ændringer i klima og miljø. Temperaturerne i Arktis fortsætter med at stige, nu op til fire gange hurtigere end det globale, årlige gennemsnit. Arktisk Råds arbejde med at kortlægge udviklingen i klima, det marine miljø, biodiversitet, katastrofehåndtering m.m. har stor betydning også i forskellige internationale samarbejder.
Ruslands angreb på Ukraine i februar 2022 udfordrer arbejdet i Arktisk Råd. Der afholdes p.t. ikke formelle møder på diplomatisk (SAO møder) eller politisk niveau (ministermøder), men de tekniske arbejdsgrupper i rådet har mulighed for at mødes virtuelt og fortsætte deres vigtige arbejde.
Fakta om Kongerigets arbejdsfordeling i Arktisk Råd:
Under Kongerigets formandskab for Arktisk Råd vil den arktiske ambassadør varetage rollen som Senior Arctic Official (SAO) formand og dermed på embedsmandsniveau varetage den vigtige opgave at sikre Arktisk Råds fortsatte virke som en veldrevet organisation, hvor beslutninger i Rådet træffes med konsensus blandt de otte medlemsstater i fuldt samråd med de permanente deltagere.
For yderligere information kontakt:
Departementet for Selvstændighed og Udenrigsanliggender på inek@nanoq.gl eller +299 587331
Udenrigs- og erhvervsministeriet på press@mfa.fo eller +298 556075
Udenrigsministeriet på pressevagten@um.dk eller +45 61 97 92 47 (ikke SMS)
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Invitation til ansøgning om Børnenes U-landskalenderprojekt i 202620.12.2024 14:04:10 CET | Nyhed
Hvor skal Børnenes U-landskalender hen i 2026? Har din organisation en god idé til et projekt, som gavner børn i et udviklingsland og kan formidles til danske børn – og har I mod på at være med i midten af en stor og mangesidet oplysningsindsats? Så send os en kort interessetilkendegivelse. Overskuddet fra salget af U-landskalenderen 2026 vil gå til det udvalgte projekt.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn18.12.2024 13:37:29 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 19. december 2024 kl. 10.15.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn17.12.2024 12:31:23 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde onsdag den 18. december kl. 11.45.
Europaministeren i Prag for at høre om tjekkiske EU-prioriteter11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Under besøget møder europaminister Marie Bjerre sin tjekkiske kollega, europaminister Martin Dvořák.
Dansk eksport i oktober 20249.12.2024 11:06:47 CET | Pressemeddelelse
I oktober 2024 steg Danmarks samlede eksport 7 pct. i forhold til september. Årsstigningstakten, dvs. de seneste 12 måneder i forhold til 12 måneder forud, steg til 5,7 pct.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum