Danske virksomheder viser vejen for cirkulær elektronik
Nye tiltag skal gøre det lettere at genbruge, reparere og genanvende elektronik.

Mens mængden af elektronikaffald på verdensplan er voksende, har en gruppe danske virksomheder og videnspartnere arbejdet på at gøre det lettere at istandsætte, genbruge og genanvende brugt elektronik i partnerskabet CirkEL. Og branchen har travlt, lyder budskabet, for om få år bliver nemmere adgang til reparation og genanvendelse en del af EU-lovgivningen.
Elektronik hitter under juletræet
Fra smartphones og spillekonsoller til tv og høretelefoner. Elektronik fylder som regel godt under juletræet, og ifølge tal fra Pricerunner var der elektronik i syv ud af ti af de mest besøgte produktkategorier op til Black Friday 2024. Men glæden ved produkterne er kortere, end den burde være.
– Generelt set lider forbrugerelektronik under, at det ikke er designet til at kunne blive repareret. Det forkorter produkternes levetid og bidrager dermed til de stigende mængder elektronikaffald. Men i de kommende år vil producenterne blive mødt af stigende krav om øget holdbarhed, genanvendelighed og reparationsmuligheder, så markedet vil favorisere dem, der nu er i gang med at omstille sig, fortæller projektleder Aisha Rafique fra Teknologisk Institut.
Mere genbrug, istandsættelse og genanvendelse
En række aktører i elektronikbranchen har de sidste to år samarbejdet i partnerskabet CirkEL på at forbedre mulighederne for både genbrug, istandsættelse og genanvendelse af elektronikprodukter.
– Med CirkEL har vi fået et vigtigt rum for udveksling af viden og idéer på tværs af elektronikprodukternes værdikæde. Det har samlet set givet os et stort vidensløft og bedre beslutningsgrundlag, men også affødt nye samarbejder og løsninger, fortæller Kenneth Kaasgaard, Head of Circular Solutions, fra Ragn-Sells Danmark A/S, der dagligt håndterer tonsvis af kasseret elektronik manuelt med henblik på genbrug og genanvendelse.
Fra støvsuger-reparationskits til rensekoncept for hovedtelefoner
Blandt de konkrete løsninger, der skal forlænge livet for moderne forbrugerelektronik, er en innovativ renseproces, der kan rense in-ear høretelefoner uden at beskadige elektronik og batterier. Processen er afprøvet på høretelefoner fra projektpartneren B&O, og resultaterne ser lovende ud.
– In-ear høretelefoner ved brug kan over tid lukke til og skade lydkvaliteten, og der er i dag begrænset reparationsmuligheder på disse produkter. Derfor ønsker vi at kunne tilbyde et alternativ, der er mere bæredygtigt end at kassere produkterne, fortæller Jonas Tedde, head of Development og grundlægger af Techsave, der har udviklet renseprocessen.
B&O har sideløbende udviklet et koncept for at opgradere ældre highend-højtalere med nye komponenter og undersøger nye forretningsmodeller baseret på take-back.
Nilfisk har i CirkEL arbejdet på at lette mulighederne for reparation både af billige støvsugere og dyre industrielle gulvvaskemaskiner. Målet er, at forbrugerne skal have adgang til reparationskits, så støvsugeren kan bruges længere tid.
Gammel elektronik rummer fremtidens guld
Udvinding af kritiske metaller og jordarter er en særskilt problematik i elektronikaffald. Derfor har Teknologisk Institut i CirkEL arbejdet med at kortlægge både plasttyper og samtlige metaller og jordarter i udvalgte produkter. I samme forbindelse har ELDAN Recycling og Trebo med deres unikke teknologier gennemført forsøg med udvinding af kritiske ressourcer og plasttyper.
– Kortlægning og bedre udvinding af kritiske ressourcer er en del af den viden, der er brug for i en fremtidig cirkulær økonomi for elektronikprodukter, hvor også forsyningssikkerhed spiller en vigtig rolle, fortæller projektleder Aisha Rafique.
Resultaterne fra CirkEL vil blive præsenteret på en konference om cirkulær elektronik den 15. januar 2025 på Teknologisk Institut i Aarhus. Her vil projektets partnere samtidig demonstrere nogle af de nye løsninger, og Schneider Electric vil løfte sløret for, hvordan de med deres LK FUGA stikkontakt og afbrydermater sætter nye standarder for, hvad der kan opnås inden for cirkulært produktdesign.
Fakta
Hver dansker genererer 22,4 kg elektronikaffald årligt. Det er tre gange mere end det globale gennemsnit på 7,8 kg. Tal fra 2022 ifølge FN.
Flere EU-direktiver sigter mod at nedbringe mængden af elektronikaffald med krav om øget holdbarhed, mindre miljøpåvirkning og bedre reparationsmuligheder, fx CSRD-direktivet, Ecodesign-direktivet og Right to Repair.
CirkEL er et samarbejde mellem Bang & Olufsen, Schneider Electric, Nilfisk, KK Wind Solutions, Ragn-Sells DanmarK, European Recycling Platform, Techsave, ELDAN Recycling, Trebo og Teknologisk Institut. Partnerskabet er støttet af Miljøministeriets Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt: Seniorkommunikationskonsulent René Wad Andersen, Teknologisk Institut, mobil 7220 1474, mail rea@teknologisk.dk
Faglig kontakt: Projektleder, ph.d., Aisha Rafique, Teknologisk Institut, mobil 7220 2336, mail araf@teknologisk.dk
Billeder

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Vådere vejr kalder på holdbare klimatilpasnings-løsninger23.5.2025 11:24:43 CEST | Pressemeddelelse
Branchen mødes til Rørcenterdagene 2025 på Teknologisk Institut i Taastrup for at dele nye løsninger på klimaudfordringer.
Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer20.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk.
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum