Næsten halvdelen af danskerne bekymrer sig for miljø og klima, når de handler på Temu
Miljø, klima og uønsket kemi spiller generelt en vigtig rolle for danskerne, når de handler. Og det gør det faktisk også for rigtig mange af de danskere, der handler på Temu. Det viser en ny undersøgelse.
Dårlig kvalitet, uønsket kemi og miljø- og klimabelastende produktion. Listen over bekymringerne ved at handle på Temu er lang – og faktisk er det også noget, mange tænker over, inden de trykker køb. Således viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat for Svanemærket, at 46 pct. af dem, der handler på Temu, overvejer, hvordan deres køb påvirker miljø og klima. Og hele 58 pct. overvejer om, der kan være skadelig kemi i produktet, når de handler på Temu.
”Det er rigtig godt, at så mange rent faktisk bekymrer sig om miljø, klima og sundhed, når de handler. Og selvom tallene er lavere, når det handler om indkøb på Temu i forhold til indkøb generelt, er det positivt, at så mange faktisk overvejer det”, siger Rina Ronja Kari, kommunikationschef i Miljømærkning Danmark.
Færre fravælger Temu af miljøhensyn
I undersøgelsen er de kunder, der ikke handler på Temu, også blevet spurgt, hvorfor de ikke gør det. Og her er det bemærkelsesværdigt, at kun 8 pct. fravælger den kinesiske webshop af miljø-/bæredygtighedshensyn. 36 pct. fravælger Temu, fordi de forventer dårlig kvalitet, og 15 pct. pga. risikoen for, at produkterne kan være sundhedsskadelige eller indeholde uønsket kemi.
”Når så mange danskere rent faktisk tænker over miljø og sundhed, når de handler, og fx aktivt går efter miljømærkede produkter, er det overraskende, at der ikke er flere, der fravælger Temu af denne årsag. Jeg kunne godt ønske mig, at det tal var højere. Jeg tror, det kan handle om to ting. Det ene er prisen. Det andet er, at mange ikke er klar over, at et køb på Temu medfører en betydelig miljøbelastning som følge af, at produkterne ofte indeholder skadelig kemi og er af dårlig kvalitet”, siger Rina Ronja Kari.
For der er store miljø- og klimamæssige udfordringer ved de mange Temu-køb. Flere undersøgelser har vist, at kvaliteten af rigtig mange produkter fra Temu ikke er i orden, og dermed ender de hurtigere ender som affald. Desuden indeholder de ofte uønsket kemi, hvilket både er skidt for miljøet og sundheden – og samtidig betyder det, at de ikke kan genanvendes. Læg så oveni, at der er tale om enorme mængder varer til billige penge, der dels kræver kæmpe mængder energi og ressourcer at producere og dels bidrager til overforbrug – hvilket også gør sig gældende for Temus massive annoncetryk på fx Google og Facebook.
Tøj fra Temu hitter, men er skidt for miljøet
Undersøgelsen viser, at det særligt er tøj, der ryger i danskernes indkøbskurv på Temu. Således handler hele 38 pct. tøj, sko og mode. Og det er endnu en god grund til at tænke sig om en ekstra gang, inden man trykker køb. Mode- og tekstilbranchen er nemlig en af de industrier i verden, der bruger flest ressourcer og forurener mest. Eksempelvis kræver det omkring 1.400 liter vand at producere én enkelt t-shirt, ligesom der i gennemsnit bliver udledt 15 kg CO2 ved produktionen af 1 kg tekstil.
”Det får alle alarmklokker til at ringe, at der bliver købt så meget tøj på Temu. Det er en kæmpe miljø- og klimamæssig udfordring, som kun bliver værre, hvis den her udvikling fortsætter – for når det handler om tøj, er kvalitet og levetid helt afgørende for at mindske miljø- og klimaftryk”, siger Rina Ronja Kari og understreger, at der er alternativer, hvor man stadig kan købe billigt, samtidig med, at man tager hensyn til miljøet:
”Der bliver flere og flere muligheder for at finde lækkert genbrugstøj, ligesom det også bliver mere og mere udbredt at leje, låne eller bytte tøj. Og så er det bare altid en god idé at gå efter kvalitet frem for kvantitet, når man køber tøj, fordi det holder længere, og på den måde sparer man miljøet for de mange ressourcer – bl.a. vand, energi og kemikalier – der bruges til at producere nyt, og samtidig sparer man også penge på den lange bane.”
Tal fra undersøgelsen
- 34 % af danskerne har handlet på Temu, og hver 5. har handlet der flere gange. Yderligere 10 % kunne godt overveje det. men har ikke handlet der endnu. 56 % har ikke handlet der og overvejer det heller ikke (n= 1010).
- 38 % af dem, der har handlet på Temu, køber tøj, sko og mode. 33 % køber underholdning og krea/hobby, og 31 % køber produkter til hus og have (n= 342).
- 77 % af dem, der har handlet på Temu, handler der, fordi de oplever lave priser. 39 % gør det, fordi udvalget er stort og 27 % fordi, det er produkter, de ikke kan få andre steder (n= 342).
- 36 % af danskerne, der ikke handler på Temu, gør det ikke, fordi de forventer dårlig kvalitet, 15 % gør det ikke pga. risikoen for, at produkter kan være sundhedsskadelige eller indeholde uønskede kemikalier og 8 % pga. miljø-/bæredygtighedshensyn (n=668).
- 67 % af danskerne overvejer generelt, hvordan deres køb påvirker miljø og klima, når de handler. 46 % af dem, der handler på Temu, overvejer det, når de handler på Temu.
- 76 % af danskerne overvejer generelt, om der kan være uønsket kemi i produktet, når de handler. 59 % af dem, der handler på Temu, overvejer det, når de handler på Temu.
- 91 % af danskerne overvejer generelt, om kvaliteten af produktet lever op til deres forventning, når de handler. 74 % af dem, der handler på Temu, overvejer det, når de handler på Temu.
- 66 % ser efter Svanemærket, når de vælger produkter (YouGov, jan 2024).
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af Norstat på vegne af Miljømærkning Danmark, december 2024. Der er adspurgt 1010 danskere i alderen +18 i perioden 3. december - 9. december 2024.
Nøgleord
Kontakter
Lisa Olufson KlæsøeMiljømærkning Danmark
Tlf:27 12 93 69lio@ecolabel.dkBilleder
Om Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU Ecolabel i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.
Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier. Læs mere på www.svanemaerket.dk.
EU Ecolabel
EU Ecolabel (EU-Blomsten) er EU’s officielle miljømærke. EU Ecolabel blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk.
Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Svanemærket strammer kravene til rengøringsservice og vinduespolering14.1.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Svanemærket hæver nu den grønne barre for rengøringsservice og vinduespolering yderligere. Det betyder skærpede krav på en række områder, bl.a. ift. rengøringsmidler, brændstofforbrug samt krav til vandforbrug ved vinduespolering.
Sådan gør du julen lidt grønnere – uden at gøre op med traditioner og hygge12.12.2024 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
Genbrugsgaver under det økologiske juletræ, stofrester eller avispapir som gaveindpakning og LED-lys eller svanemærkede lys fremfor almindelige paraffinlys. Det er blot nogle af de små ændringer i julevanerne, der kan gøre din jul lidt mere miljøvenlig uden at gå på kompromis med traditioner og julehygge.
Svanemærket strammer kravene til kosmetik og plejeprodukter10.12.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mange danskere bruger Svanemærket som pejlemærke, når de vælger plejeprodukter. Og hele 35 % af danskerne ønsker flere miljømærkede plejeprodukter. Nu strammer Svanemærket kravene, hvilket kun forventes at gøre det officielle nordiske miljømærke endnu mere populært blandt forbrugerne.
Rekordvækst i antal miljømærkede produkter med EU Ecolabel5.12.2024 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
Antallet af produkter og serviceydelser på det europæiske marked, der har opnået EU Ecolabel, er steget med mere end 10 procent på blot et år. Det betyder at de europæiske forbrugere nu kan vælge mellem knap 100.000 certificerede produkter og serviceydelser.
Hver fjerde dansker ønsker et opgør med slagtilbud27.11.2024 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
1 ud af 4 danske forbrugere ønsker, at butikkerne stopper med at tilbyde ”3 for 2’s pris”, så de ikke bliver lokket til at købe mere, end de har brug for.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum