Hårdt fysisk arbejdsmiljø fordobler risikoen for tidlig tilbagetrækning
Der er en klar sammenhæng mellem hårdt fysisk arbejdsmiljø og tidlig tilbagetrækning, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Blandt 50-60-årige lønmodtagere, der i 2018 havde et hårdt fysisk arbejdsmiljø, har flere end hver femte forladt arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen fem år efter, mens tallet for lønmodtagere uden et hårdt fysisk arbejdsmiljø er under hver tiende.
ARBEJDSMILJØ
Lønmodtagere, der har et hårdt fysisk arbejdsmiljø, har en væsentligt forhøjet risiko for ikke at kunne arbejde frem til folkepensionsalderen.
Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af data fra Danmarks Statistik og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
21,4 procent af de lønmodtagere, der i 2018 var mellem 50 og 60 år og havde et hårdt fysisk arbejdsmiljø, var på enten førtidspension, efterløn, seniorpension eller tidlig pension i 2023. Det er altså mere end hver femte lønmodtager med hårdt fysisk arbejdsmiljø, der havde trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, inden de nåede folkepensionsalderen.
Andelen er mere end dobbelt så høj end blandt lønmodtagere uden hårdt fysisk arbejdsmiljø.
9,9 procent af de lønmodtagere i samme aldersgruppe, der ikke havde et hårdt fysisk arbejdsmiljø i 2018, var således på en tidlig tilbagetrækningsydelse i 2023.
"Hvis du har et hårdt fysisk arbejdsmiljø, er der en markant øget sandsynlighed for, at du må trække dig tidligt fra arbejdsmarkedet. Faktisk er risikoen dobbelt så høj," siger Kristoffer Lind Glavind, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Et stramt mål for hårdt fysisk arbejdsmiljø
Opgørelsen er lavet på baggrund af data fra undersøgelsen ”Arbejdsmiljø og Helbred 2018” om arbejdsmiljøet for danske lønmodtagere.
For at leve op til prædikatet hårdt fysisk arbejdsmiljø skal den ansatte både have fysisk belastende arbejdsforhold og opleve konkrete gener. Lønmodtagere med hårdt fysisk arbejdsmiljø oplever altså både uhensigtsmæssige belastninger på arbejdet og har symptomer på belastning i form af begrænsende smerter og udmattelse ved fyraften.
”Når vi taler om, at man har et hårdt fysisk arbejdsmiljø, er det ikke for sjov. Det er en meget restriktiv definition. Vores analyse viser, at hårdt arbejde er forbundet med nedslidning. Derfor er der brug for gode ordninger, der kan give de lønmodtagere, som har brug for det, en værdig tilbagetrækning. Allermest er der selvfølgelig behov for at komme dårligt arbejdsmiljø til livs,” siger Kristoffer Lind Glavind.
Analysens hovedkonklusioner
- Hver tiende lønmodtager, der i 2018 var mellem 50 og 60 år, havde et hårdt fysisk arbejdsmiljø.
- Flere end hver femte af de 50-60-årige lønmodtagere (21,4 procent), der i 2018 havde et hårdt fysisk arbejdsmiljø, var fem år senere på en tilbagetrækningsydelse. Det vil sige, at de enten var på førtidspension, efterløn, tidlig pension eller seniorpension.
- For den tilsvarende gruppe uden hårdt fysisk arbejdsmiljø gjaldt det færre end hver tiende lønmodtager (9,9 procent). Det vil sige, at hårdt fysisk arbejdsmiljø mere end fordobler risikoen for at trække sig tilbage på en førtidig ordning.
Tabel: Hårdt fysisk arbejdsmiljø fører til tidlig tilbagetrækning
Tabellen viser andelen af 56-66-årige, der var på førtidspension, efterløn, seniorpension eller tidlig pension i november 2023, fordelt på om de havde eller ikke havde et hårdt fysisk arbejdsmiljø i starten af 2018. Opgørelsen er baseret på personer, der i starten af 2018 var lønmodtagere og mellem 50 og 60 år.
Arbejdsmiljø |
Andel på en tilbagetrækningsydelse |
Hårdt fysisk arbejdsmiljø |
21,4 pct. |
Ikke hårdt fysisk arbejdsmiljø |
9,9 pct. |
Kilde: AE på baggrund af Arbejdsmiljø og Helbred 2018 og Danmarks Statistik.
Tabel: Hver tiende lønmodtager mellem 50 og 60 år havde et hårdt fysisk arbejdsmiljø i 2018
Tabellen viser andelen af lønmodtagere i 2018, som var mellem 50 og 60 år, opdelt på, om de havde eller ikke havde et hårdt fysisk arbejdsmiljø. For at have et hårdt fysisk arbejdsmiljø skal lønmodtageren både havde symptomer på og været eksponeret for et hårdt fysisk arbejdsmiljø.
Arbejdsmiljø |
Andel af 50-60-årige lønmodtagerne |
Hårdt fysisk arbejdsmiljø |
9,9 pct. |
Ej hårdt fysisk arbejdsmiljø |
90,1 pct. |
Kilde: AE på baggrund af Arbejdsmiljø og Helbred 2018 og Danmarks Statistik.
Nøgleord
Kontakter
Kristoffer Lind GlavindSenioranalytiker
Tlf:61 45 83 00kg@ae.dkJakob Kjærgaard BrunKommunikationskonsulent
Tlf:26 27 66 86jab@ae.dkLinks
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Historisk lav andel af danskerne modtager offentlig forsørgelse23.12.2024 10:08:58 CET | Pressemeddelelse
Ikke siden 1977 har andelen af personer på offentlig forsørgelse i den erhvervsaktive alder været lavere, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Jyder ramt af inflation: Indkomsten blev mindre værd for den typiske borger i 79 kommuner – se nye indkomsttal for din kommune19.12.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
I 2023 svandt købekraften ind for den typiske borger i størstedelen af landets kommuner, viser analyse på baggrund af nye indkomstdata. Ikke en eneste kommune i Jylland oplevede real indkomstfremgang for den typiske borger målt på medianen. Fremgang i hovedstadsområdet.
I 4 ud af 5 kommuner: Flere børn vokser op i fattigdom29.11.2024 09:24:06 CET | Pressemeddelelse
Antallet af børn i familier under fattigdomsgrænsen steg i 2023 for første gang i fem år, viser analyse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I 80 procent af landets kommuner er andelen af relativt fattige børn steget siden 2022. Se tallene for hver kommune.
Den offentlige beskæftigelse fylder mindre end i 200828.11.2024 10:38:03 CET | Pressemeddelelse
Den offentlige beskæftigelse er blevet kaldt rekordhøj, men ser man på timebeskæftigelsen i den offentlige sektor målt per indbygger, så er den faktisk faldet siden 2008, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Vækst i produktiviteten har sikret en høj levestandard for lønmodtagerne, viser ny rapport27.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Almindelige lønmodtagere i Danmark har en høj levestandard sammenlignet med andre lande, viser en ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det skyldes især høj produktivitet og en stærk samfundsmodel.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum