Ny aftale sænker priserne på sygehusmedicin
Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen har indgået en ny aftale, der lægger loft over prisen på sygehusmedicin.

De næste tre år vil det nuværende prisloft på den medicin, der bruges på sygehusene, blive sænket med i alt 5%. Det er resultatet af en ny aftale mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen (Lif).
Med aftalen opnår både regionerne og lægemiddelindustrien større forudsigelighed om, hvordan priserne på sygehusmedicin kommer til at udvikle sig i årene 2025-27.
Aftalen sikrer samtidig, at listeprisen på ny sygehusmedicin ikke kan overstige den gennemsnitlige pris i disse ni lande: Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland, Irland og Østrig.
For at sikre, at Danmark fortsat er et attraktivt marked at introducere ny sygehusmedicin på, indføres der en karensperiode. Det betyder, at ny sygehusmedicin ikke er omfattet af de aftalte prisloftsreduktioner i de første tre år efter markedsføringen i Danmark.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:
”Vi skal ikke betale mere for sygehusmedicin, end andre lande gør. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi med aftalen sænker loftet over priserne de næste tre år. Dermed kommer de danske medicinpriser på niveau med priserne i de lande, vi normalt sammenligner os med. Og det betyder, at vi får mere sundhed for pengene og forudsigelighed om medicinudgifterne, samtidig med at vi sikrer, at patienterne får adgang til ny sygehusmedicin.”
Også hos Danske Regioner er man glade for, at det nu for sjette gang er lykkedes at indgå en aftale om prisloft over sygehusmedicinpriserne.
”Aftalen sikrer, at der er ro omkring priserne på den medicin, som er afgørende ved mange behandlinger på sygehusene. Den betyder også, at sygehusene sparer et betydeligt beløb til medicinudgifter, som også kommer patienterne til gavn. Endelig viser aftalen, at Lif og dens medlemsvirksomheder tager et ansvar for at sikre stabilitet omkring lægemiddelpriserne. Det er vi glade for, da det er vigtigt for os, at der ikke er usikkerhed om priserne på sygehusmedicin”, siger Danske Regioners formand, Anders Kühnau.
Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif- Lægemiddelindustriforeningen, siger:
”Med prisloftaftalen sænker vi medicinpriserne med 5% og skaber dermed ro omkring prisudviklingen for sygehusmedicin, samtidig med, at der er skabt stabile rammevilkår for industrien og mere forudsigelighed om medicinudgifterne på sygehusområdet. Aftalen giver desuden sikkerhed for, at de helt nye lægemidler introduceres i Danmark, så det er vi tilfredse med.”
Læs prisloftsaftalen for sygehusmedicin her [link].
FAKTA
Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen har indgået frivillige prisloftsaftaler for sygehusmedicin siden 2009.
Hovedtræk i den nye aftale
Den nye aftale gælder for perioden 2025-2027.
I løbet af de tre år, vil prislofter for listeprisen på sygehusmedicin blive reduceret med i alt 5%.
Reduktionerne falder i tre etaper: 2,1% reduktion den 1. juli 2025, 2,1% reduktion den 1. februar 2026 og 0,8% reduktion den 1. februar 2027.
Derudover indføres der som noget nyt en karensperiode for nye sygehuslægemidler. Det betyder, at nye sygehuslægemidler ikke bliver omfattet af prisreduktionerne de første tre år efter, de er kommet på markedet i Danmark. Karensperioden skal sikre, at helt nye sygehuslægemidler introduceres hurtigt i Danmark.
De sidste fem år er udgifterne til sygehusmedicin i gennemsnit vokset med 150 millioner kroner om året.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
Der er brug for at investere i praktikken på professionsuddannelserne10.4.2025 06:27:03 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne er store uddannelsespladser. Praktik udgør op til 50% af uddannelsen på mange professionsuddannelser. Alligevel er det et område, regionerne selv skal finde midler til inden for deres eget budget i konkurrence med patientbehandlingen. Derfor skal området prioriteres.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum