WWF: Drop truet torsk til nytår
Torsken er for mange en traditionel spise til nytår, men fisken er hårdt presset i de danske farvande. Derfor anbefaler WWF Verdensnaturfonden, at danskerne springer torsken over til årets sidste måltid og vælger bæredygtige alternativer.

Årets sidste måltid er i mange danske hjem forbundet med torsk. Men torsken er én af de arter, der er allerhårdest presset i vores farvande. I Østersøen er torskens tilstand faktisk så kritisk, at det er forbudt at fiske efter så meget som en enkelt torsk selv for lystfiskere.
Derfor bør danskerne springe torsken over til nytårsmiddagen og i stedet gå efter andre fisk til fejringen af det nye år, mener WWF Verdensnaturfonden.
”Torsken har det ikke godt i Danmark, og det skyldes flere forskellige faktorer, men særligt fiskeri med bundslæbende redskaber. Indtil torskebestandene får mere ro til at genoprette sig, skal vi vænne os til at spise noget andet, og heldigvis har vores farvande faktisk en hel del at byde på stadigvæk,” siger Henrike Semmler Le, havbiolog hos WWF Verdensnaturfonden.
Hun anbefaler, at man med fordel kan servere østers, muslinger og blæksprutte i stedet for torsken.
Brug Fiskeguiden
Man bør dog altid spørge sin lokale fiskemand efter fisk i sæson og fisk, der er fanget med skånsomme redskaber, hvis man skal have fisk på bordet. Og WWF's egen Fiskeguide kan også være en hjælp til at vælge fisk fra bæredygtige bestande.
Hvis torsken skal have en chance for at genetablere sig i de danske farvande, kræver det ifølge havbiolog Henrike Semmler Le blandt andet, at vi fisker færre torsk og kraftigt begrænser fiskeri med bundslæbende redskaber samt reducerer kvælstoftilførsel.
Ét af redskaberne til at få torsken på ret køl er desuden områder, hvor naturen kan forskånes for menneskelige presfaktorer.
Spis gerne:
- Østers
- Muslinger - dyrket på line
- Blæksprutter
- Pighvar - opdræt eller garnfanget
Undgå helst:
- Torsk
- Jomfruhummer - medmindre de er fanget med tejner
- Stenbiderrogn
- Ål
Kontakter
Mai-Britt NoeHead of Press & MediaWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 28 93 63 28mai-britt.noe@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum